[92-96]Galant E5xA - zapalające się NARAZ kontrolki poziomu oleju i akumulatora
desiderata220 - 08-04-2014, 13:23 Temat postu: zapalające się NARAZ kontrolki poziomu oleju i akumulatora Witam. Moim problemem są zapalające się, zawsze w parze, kontrolka żółta oleju i akumulatora. Najczęściej zapalają się po odpaleniu, lub w trakcie jazdy. Po chwilowym ciągłym świeceniu przygasają aż w końcu gasną. Niedawno naprawiany miałem alternator a silnik trochę się poci.
proszę o opinię kogoś kto miał podobny problem albo rozumie o co chodzi.
jacek11 - 08-04-2014, 18:15
Za niski poziom oleju,lub uszkodzony czujnik poziomu oleju.
tpodsiadlo - 08-04-2014, 19:44
brak masy,
jak Ci zgasnie to jeszcze sprawdz w nocy w ten sposob, powlaczaj wszystko co sie da, dlugie, halogeny ogrzewanie na full i podgrzewanie lusterek, powinny zaswiecic,
i pewnie nie swieca takim pelnym swiatlem jak wszystkie kontrolki tylko troche slabiej?
robertdg - 08-04-2014, 21:41
Prócz sugerowanych wyżej połaczeń elektrycznych, sprawdziłbym jak zachowuje się ladowanie na akumulatorze w momencie kiedy świecą się kontrolki
tpodsiadlo - 08-04-2014, 21:51
u mnie jest ladowanie ksiazkowe 14.4 czy to na luzie czy na obrotach, czy pod pelnym obciazeniem, ale jak wszystko powlaczam to w nocy minimalne mi te kontrolki zarza, w e55 swiecily dosc mocno choc tez ladowanie bylo prawidlowe...
poza tym ktos tu naprawial ta przypadlosc, ale nie moge przypomniec sobie dokladnie gdzie tej masy nie bylo (chyba przy zegarach), watku nie znalazlem, pewnie bylo napisane w jamims innym przy okazji
slavo_p - 08-04-2014, 22:19
sprawdz połączenie przy ukumulatorze ,oraz kabelek od wzbudzenia czy dobrze łączy , a może szczotki wiszą ? u mnie były takie objawy jak u ciebie i po kilku dniach padł alternator .
desiderata220 - 09-04-2014, 10:50
dzięki za odpowiedzi. poziom oleju jest ok. To musi być coś z elektr. Może elektryk niedokładnie zrobił wymianę diód i regulatora napięcia. Który to jest kabel od wzbudzenia? Gdzie jeszcze szukać wytłumaczenia? ta z akumulatorem zazwyczaj świeci się mocniej. Czasami potrafią prawie że mrugać włączając się kilka razy w ciągu minuty i gasnąć. Akumulator sprawdzałęm i ładowanie mam 14,4.
slavo_p - 09-04-2014, 11:14
nie pamietam który to przewód jest od wzbudzenia , tam bodajże jest wtyczka trzy pinowa , inie jestem pewienczyjest jeden osobny przewód własnie od wzbudzenia , ale winy szukaj w alternatorze, mi kontrolki przygasały jak dodałem gazu , a na wolnych opbrotach dalej swieciły . nie naprawiałem tego tylko wymieniłem alternator i ponad rok spokój .
areksz121 - 10-04-2014, 18:55
Albo alternator, albo faktycznie jakieś połączenia na wtykach, pierwsza dwupinowa w alternatorze, potem kolejna jest poniżej skrzynki bezpieczników na błotniku. Nie pamiętam czy ją widać bez wyciągania aku. Jest jeszcze dioda w zegarach i "przekaźnik" wzbudzenia pod maską w skrzynce. To wszystko co widać na schemacie.
tpodsiadlo - 10-04-2014, 20:25
Zanim zaczniesz rozbierac alternator, wyjm zegary i znajdz mase tych dwoch kontrolek i sprawdz. Coby sie nie dzialo z alternatorem nie powinna sie zapalac kontrolka poziomu, ta sama usterka jest czesto w rekinach, poszukaj na forum
m3ntor - 10-04-2014, 20:30
A nie masz czasem założonych diód LED zamiast standardowych żarówek? Ja miałem założone diody LED u siebie w Cari jako kontrolki ciśnienia oleju i od drzwi. Jak myłem samochód na myjni automatycznej albo jak deszcz popadał mocno, to kontrolka ciśnienia oleju lekko mi się zaświecała i delikatnie żarzyła, ale nie z pełną mocą (tak jakby delikatnie napięcie podskakiwało z czujnika, ale nie świeciła pełną mocą). Generalnie zauwazyłem, że jak wilgoć podchodziła pod silnik gdzieś, to kontrolka się zaczynała żarzyć. Tak samo z kontrolką czujnika drzwi - dioda LED lekko się żarzyła cały czas, a zwykła żarówka po prostu gasła. Pozakładałem z powrotem zwykłe żarówki i problem zniknął, a po przekręceniu zapłonu - wiadomo - normalnie się zaświecają kontrolnie.
desiderata220 - 11-04-2014, 01:58
wydaje mi się że to będzie zwarcie na masie jak mówi tpodsiadło. kontrolki zapalają się kiedy im się zachce i nie jest to raczej związane z informowaniem kierowcy o usterce. W weekend postaram się zdjąć zegary, na pewno ktoś z Was to robił, jak się najłatwiej zabrać do tego?
Undercover - 11-04-2014, 08:21
Odkręć dwie śrubki z osłony (te na górze). Wyjmij osłone i będziesz widział że zegar jest na czterech śrubkach odkręcasz i wyciągasz cały zegar (prościej już chyba nie umiałem napisać )
tpodsiadlo - 19-04-2014, 09:56
U mnie jest to samo, z tym ze te kontrolki ledwo zarza, w zasadzie to widac to tylko w nocy i jak nawlaczam duzo obciazenia w samochodzie. Ale robie przekladke ecs-u i musialem przelozyc zegary i w tych drugich jest to samo. Nie wiem czy to zbieg okolicznosci i drugie tez cos maja, czy usterka bedzie gdzies w kablach od zagarow badz w bezpiecznikach...
dluugi14 - 11-05-2014, 11:28
Miałem ten sam problem. Wykreciłem alternator rozebrałem cały wyczysciłem komutator, wymieniłem szczotki, wszystkie zaśniedziałe połączenia przeczyściłem i problem znikł:)
|
|
|