To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Wagon Ogólne - [SW] jak odgrzybić klimę

szamcio11 - 31-01-2007, 11:30
Temat postu: [SW] jak odgrzybić klimę
Jak w temacie - jak w space wagonie odgrzybić klimę? czy dostępne w marketach lub makro preparaty są godne polecenia? gdzie podawać ten preparat, żeby odgrzybić i wycyścić skraplacz, i cały ukłąd - czy lepiej odżałować i jechać do "fachowców"
szamcio

Matejko - 31-01-2007, 11:51

jezeli ostatni przeglad klimy w profesjonalnym zakladzie robiles wczesniej niz rok temu to
szamcio11 napisał/a:
lepiej odżałować i jechać do "fachowców"

bo uzupelnia czynnik, olej, sprawdza szczelnosc, no i odgrzybia i wyczyszcza koszt 150-250zl ale wydaje mi sie ze warto niz pozniej miec zapalenie pluc/oskrzeli czy tam cos innego, moj wujek wyladowal "na wolicy" to taki szpital k/kalisza dla chorych na pluca z podejrzeniem o gruzlice - co sie okazalo, klima go tak rozlozyla, przez chorobe stracil ok. 3000zl ( z czego 1000zl za rozlozenie calego ukladu klimatyzacji na czesci pierwsze i wyczyszczenie, rozkrecili mu pol C5tki :mrgreen: ) teraz jezdzi na full przeglady klimy co pol roku :lol:

szamcio11 - 31-01-2007, 12:20

pewnie masz rację. Poczekam, jak się zrobi trochę cieplej i podjadę do nich. Bo teraz to tylko na chwilkę włacam - do osuszenia powietrza
szamcio

Anonymous - 06-02-2007, 15:33

Są preparaty, np PLAK ma coś takiego! Ja użyłem tego, był przyjemny zapach w aucie jakiś czas.
Dostajesz do zestawu taką rurkę i ją wkładasz do kratek wentylacyjnych i psikasz! Wszystko jest opisane na opakowaniu, koszt preparatu ok 25zł.

szamcio11 - 06-02-2007, 15:45

o takie preparaty pytałem - na ile są skuteczne???
Bo zastanawiam się, na ile rurka dojdzie do każdego miejsca w skraplaczu?
szamcio

Anonymous - 06-02-2007, 16:46

Pewnie tak skuteczne jak odgrzybianie w serwisie nie! Chociaż oni też nie zawsze robią wszystko to za co się płaci! Mi pomogło, w każdym razie bóle głowy na klimie, brzydki zapach znikły! Myśle, że doraźnie możesz zastosowac, po co nie potrzebnie przepłacać! W każdym razie mają w sobie środki grzybobujcze i takie tam, a dochodzi rurka głęboko, wszedzie dojdziesz!!!
Student - 07-02-2007, 07:56

Panowie trochę nie jest tak jak mówiecie.

Nie byłem jeszcze i juz więcej nie pojadę na odgrzybianie do zakładu. Większość robi to kiszkowato choć nie wszystkie.

Samemu odgrzybiałem i jest zawsze git. Srodki dostępne na rynku np.Wurtz itp ok.60zł. trzeba mieć 2 butelki 1 na parownik i okolice 2 na wloty powietrza. Rzadne Plaki. Podstawa to dostać się do parownika i go dokładnie wyczyścić umyć wszystkie szpary. odkużyć a dopiero potem odgrzybiać, samo zaaplikowanie środka nic nie daje ze względu na to że w parowniku często są liście muchy i inne robactwo które się tam rozkłada, bez wyczyszczenia zapomnijcie o dobrych efektach.
Ponadto czyszczenie kanałów samym preparatem też mało daje i wystarcza na klika miesięcy. Trzeba dokładnie albo jak najdokładniej wyczyścić wyciorem z szmatką kórz z kanałów i dopiero wtedy odgrzybiać.
Gwarantuję wam że żaden zakład tego nie robi bo 1 godzina na to wszystko to o wiele za mało.

Co do samego serwisu czyli dobijania środka do klimy, oleju itp. to oczywiście serwis ale taka usługa to ok. 120-150zł i na 1-2 lata spokój.

Anonymous - 08-02-2007, 11:33

Słusznie.
Pytanie tylko - jak dostać się do tego parownika w SW? Ktoś sam się za to zabierał?