[02-06]Lancer CS0 - Sprzęgło czy skrzynia ?
Hornet - 17-04-2014, 16:54 Temat postu: Sprzęgło czy skrzynia ? Dzisiaj drugi raz przy stawianiu samochodu na parking usłyszałem dziwne chrobotanie pod maską. Ustało po wciśnięciu sprzęgła i potem była cisza. Potem parę razy przegazowałem (na luzie) i pojawiło się znowu - ponownie wciśniecie sprzęgła i cisza. I już nie wróciło. Co to może być? Sprzęgło czy może skrzynia?
mutos - 17-04-2014, 18:27
Cześć
Skoro na luzie też zachrobotało to na mój rozum sprzęgło.
plecho1 - 17-04-2014, 21:19
Raczej skrzynia bo na luzie też się obraca dopiero po wciśnięciu sprzęgła zatrzymuje się wałek sprzęgłowy i inne które kręcą się razem z nim.
wily - 18-04-2014, 14:34
Witam
Z tego co piszesz to raczej sprzęgło, a dokładnie łożysko oporowe. Jeżeli na pracującym silniku na biegu jałowym słyszysz chrobotanie, a po wciśnięciu pedału sprzęgła chrobotanie ustaje to do wymiany masz łożysko oporowe. Oczywiście przy okazji wymiany łożyska sprawdź od razu wszystkie elementy sprzęgła, żeby nie robić dwa razy.
mjsystem - 18-04-2014, 17:01
A jak dodasz gaz przy prędkości ok. 60/h i masz chrobotanie to prawie na sto procent. Miałem to samo. Napraw szybko bo będzie gorzej.
Hornet - 18-04-2014, 21:53
wily napisał/a: | Oczywiście przy okazji wymiany łożyska sprawdź od razu wszystkie elementy sprzęgła, żeby nie robić dwa razy. |
Pewnie od razu zrobię wszystko, będzie spokój i tyle.
Cytat: | A jak dodasz gaz przy prędkości ok. 60/h i masz chrobotanie to prawie na sto procent. |
Nic mi raczej w takiej sytuacji nie chrobocze, pytanie czy to dam radę usłyszeć.
Dźwięk chrobotania pojawił się jak na razie 2 razy - trza będzie obserwować A z dwojga złego to lepiej że to sprzęgło a nie skrzynia
plecho1 - 18-04-2014, 21:58
Sprawdź jeszcze, czy chrobotanie ustanie jeśli sprzęgło tylko delikatnie wciśniesz tak aby nie rozsprzęglić skrzyni. jeśli chrobotanie będzie dalej, to na pewno skrzynia a jak ustanie po tak delikatnym wciśnięciu, to jak radzą koledzy może być łożysko sprzęgłowe.
KissLock - 30-05-2014, 12:50
Miałem to samo u siebie - łożysko główne na wałku skrzyni (albo łożysko na głównym wałku, nie pamiętam )
W ASO takie łożysko kosztowało krocie, ale udało się kupić łożysko o identycznych parametrach, ale chyba do maszyn.
Już dwa lata jeżdżę i nic niepokojącego się nie dzieje.
Bamber - 30-05-2014, 20:21
przy wciskaniu i puszczaniu jakiekolwiek dźwięki to na 99% oporówka
|
|
|