To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - sprezyny tylne

tpodsiadlo - 29-04-2014, 21:39
Temat postu: sprezyny tylne
z okazji tego, ze chyba zarznalem sobie jedna sprezyne z tylu bede szukal nowych,
ale poszukuje sprezyn jak najwyzszych i w miare miekich - wiem, ze niby za twardosc zawieszenia odpowiadaja bardziej amortyzatory, ale wiem tez, ze niektore sprezyny (wzmacniane kayaby) lekko podnosza dupke ale przy tym dosc mocno utwardzaja, a ja chcialbym zeby moj tuning galanta bardziej szedl w strone komfortu niz sportu...
wiec jesli ktos kiedys kupil jakies i byl niezadowolony ze sie buja, czy ze za wysoki, to chetnie sie dowiem jakiej to firmy sprezyny byly....

poza tym, jak bedzie bardziej mieki to mi z lekka odciazy pordzewiala bude i byc moze rozleci sie miesiac pozniej niz na twardych...

a moze pasuja od czegos innego? np 2-3 cm wyzsze i o 1 zwoj wiecej?

Piwor - 29-04-2014, 21:59

tpodsiadlo, zawsze można oddać do gościa, co je podniesie. ;)
tpodsiadlo - 30-04-2014, 05:55

To tak sie da?
robertdg - 30-04-2014, 06:45

Są też zakłady co się specjalizują w dorabianiu spręzyn
tpodsiadlo - 01-05-2014, 05:17

Panowie, jezdze 21-letnim autem...
nie bede trzykrotnie podnosil jego wartosci...
chce kupic zwykle sprezyny, wiem, ze zamienniki roznia sieczasami od siebie i po prostu liczylem ze ktos mi podpowie kto zmienial ze te sa takie, a tamte sa takie...
to nie jest ferrari zeby klasc w to nie wiadomo jaka kase...

robertdg - 01-05-2014, 07:55

Ale dorobienie spręzyn to koszt porównywalny za tanimi zamiennikami spręzyn
tpodsiadlo - 01-05-2014, 21:45

a widzisz, nie wiedzialem....
to popytam, moze rzeczywiscie to jakies rozwiazanie,
chociaz trudno mi troche uwierzyc, ze dorobienie pojedynczych sprezyn moze kosztowac tyle samo ile takie robione masowo, ale fajnie byloby sobie takie sprawic...

robertdg - 01-05-2014, 22:13

Znajomy kiedys potrzebował dorobić sprezyny do auta bo mial tam specjalistyczna zabudowe a nie przekraczajac DMC auto siadało już na odbojach przy nierównościach, płacił chyba koło 120zł za sztuke, a sprezyna z zamiennika nówa kosztowała koło 130zł z tym, że nówka nie wytrzymywała dłuzej niż kilka miesiecy i ponownie wracał temat dobijania
tpodsiadlo - 02-05-2014, 13:10

kurde, za 130zl to mozna spokojnie kupic kayaby, wiec to nie taka cena tanich zamiennikow, ale spoko jest do przyjecia

a wiesz moze jaka firma to robila?

robertdg - 02-05-2014, 19:55

Robił to w zakładzie wyrobu spręzyn
tpodsiadlo - 06-05-2014, 13:12

sprawdzilem w 3 firmach, najtaniej mi powiedzieli 250zl szt, wiec to nie wchodzi w gre, w jednej wogole nie chcieli rozmawiac o robieniu 2szt. tylko

daje oryginalne zprezyny z e88 i do tego jakies pierscienie stalowe albo humowe zeby troche podniesc i juz...

robertdg - 07-05-2014, 07:40

Przykre gdy nie chcą współpracować z jednostkowym klientem, dorzucą cene zaporową i po sprawie :?