[02-06]Lancer CS0 - Kontrolka od ręcznego (!)
Hornet - 18-05-2014, 19:50 Temat postu: Kontrolka od ręcznego (!) Mam problem z kontrolką. Otóż po włączeniu stacyjki zapala się, mimo nie zaciągniętego ręcznego... Po uruchomieniu silnika gaśnie i jest dobrze. Co to może być ?
Hamulce działają ok, płynu jest prawie max, odkręciłem korek i poruszałem tą gumką - bez zmian. Jedyne co widać to jak się zaciągnie ręczny, to kontrolka świeci troszkę mocniej.
krzychu - 18-05-2014, 20:49
A to nie jest normalne?
sla - 18-05-2014, 22:00
O ile pamiętam u mnie tez gasła dopiero po uruchomieniu silnika. Tak więc wszystko jest ok.
Bizi78 - 18-05-2014, 22:06
Może jest jakiś problem z czujnikiem w środkowym tunelu .
Hornet - 18-05-2014, 22:08
A ja jestem prawie pewny, że nie paliła się przed uruchomieniem silnika (no chyba że ręczny zaciągnięty). Poza tym, nawet w instrukcji stoi napisane, że przy włączonym zapłonie pali się tylko w momencie ręcznego lub niskiego poziomu płynu...
sla - 18-05-2014, 22:19
To zacytuj instrukcję. W/g mnie wszystko jest ok. i gaśnie dopiero po uruchomieniu silnika.
Niech sprawdzą inni posiadacze Lancerów i wszystko się wyjaśni.
plecho1 - 18-05-2014, 22:23
Może w niektórych wersjach jest dodatkowo czujnik podciśnienia w serwie podłączony też pod tę kontrolkę, na zgaszonym świeci bo brak podciśnienia a może też być jakaś mała nieszczelność w układzie serwa która nie przeszkadza na pracującym silniku a po zgaszeniu szybko wartość podciśnienia spada i po włączeniu na zapłon zapala się kontrolka.
delbana - 19-05-2014, 06:10 Temat postu: Re: Kontrolka od ręcznego (!)
Hornet napisał/a: | Mam problem z kontrolką. Otóż po włączeniu stacyjki zapala się, mimo nie zaciągniętego ręcznego... Po uruchomieniu silnika gaśnie i jest dobrze. Co to może być ?
Hamulce działają ok, płynu jest prawie max, odkręciłem korek i poruszałem tą gumką - bez zmian. Jedyne co widać to jak się zaciągnie ręczny, to kontrolka świeci troszkę mocniej. |
wszystko ok,mam tak samo,
Hornet - 19-05-2014, 19:18
Zgłupiałem
Cytat: | To zacytuj instrukcję. |
" Jeżeli włącznik zapłonu znajduję się w położeniu ON, lampka ostrzegawcza układu hamulcowego świeci się w następujących sytuacjach
- Jeżeli jest włączony hamulec pomocniczy (ręczny)
- Jeżeli poziom płynu hamulcowego w zbiorniczku jest zbyt niski"
Więc albo wszyscy mamy źle, albo ja miałem źle do tej pory...
Bizi78 - 19-05-2014, 19:29
Ja bym sprawdził (ewentualnie podmienił) czujnik ręcznego na schemacie nr. 50457:
http://www.mitsubishi-mot...sub_group%3D030
Jak go sprawdzić omomierzem powinno być w manualu .
sla - 19-05-2014, 19:37
Hornet napisał/a: | Zgłupiałem | Jak przez mgłę sobie przypominam, że chyba miałem takie same wątpliwości. W ASO powiedziano mi że tak ma być. Gasł dopiero po uruchomieniu silnika.
Może włącznik zapłonu w pozycji ON to uruchomienie silnika, może jakaś nieścisłość w tłumaczeniu
Hornet napisał/a: |
Więc albo wszyscy mamy źle.. |
Tego tez do końca nie można wykluczyć. bo tak na logikę to trochę to dziwne.W żadnym innym samochodzie tak nie miałem.
p_k - 19-05-2014, 20:28
Zapalona kontrolka ręcznego (czerwony wykrzyknik) to nie tylko objaw zaciągniętego ręcznego (normalnie gaśnie po włączeniu zapłonu po teście) , ale usterka instalacji hamulcowej.
Wystąpiła u mnie 2 razy:
- Po dolaniu płynu hamulcowego
- Przy dużym mrozie przymarzł czujnik ABS.
Sprawdź czy nie masz za mało płynu, popatrz czy jakiś syf pod sitko w zbiorniczku się nie dostał. No i przyhamuj do zblokowania kół żeby sprawdzić czy ABS poprawnie działa.
Czujniki ręcznego narazie zostaw w spokoju i nie rozbieraj samochodu na części.
delbana - 22-05-2014, 07:59
p_k napisał/a: |
Sprawdź czy nie masz za mało płynu, popatrz czy jakiś syf pod sitko w zbiorniczku się nie dostał. No i przyhamuj do zblokowania kół żeby sprawdzić czy ABS poprawnie działa.
Czujniki ręcznego narazie zostaw w spokoju i nie rozbieraj samochodu na części. |
no ale od absu jest inna kontrolka ktora sie pali na pomaranczowo i gasnie normalnie po prau sekundach bez wlanczania silnika
mjsystem - 22-05-2014, 09:21
Sprawdź poziom płynu. Jeśli jest ok, to może być rzeczywiście czujnik. Czasem kabel sie wypnie, czasem zgnije kostka a czasem sam czujnik. Miernik do ręki i druga osoba do pomocy.
cefaloid - 22-05-2014, 09:45
p_k napisał/a: | Zapalona kontrolka ręcznego (czerwony wykrzyknik) to nie tylko objaw zaciągniętego ręcznego (normalnie gaśnie po włączeniu zapłonu po teście) , ale usterka instalacji hamulcowej. |
Ba - nie tylko. Jak strzelił mi pasek alternatora (wjechałem w zaspę i lod wpadł pod pasek) to też paliła się w najlepsze podczas zjeżdżania z drogi na pobocze. Ta kontrolka ma wiec funkcję ostrzegania p "różnościach"
|
|
|