Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Samoopuszczające się szyby
maath - 22-05-2014, 10:43 Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Samoopuszczające się szyby Witam wszystkich mitsumaniaków,
od paru miesięcy stałem się właścicielem Carismy i w związku z tym chciałem się przywitać oraz poprosić o pomoc w rozwiązaniu dużego jak dla mnie problemu.
Feler mojego auta polega na tym że elektrycznie sterowane szyby czasami same się opuszczają gdy auto stoi zamknięte na parkingu. Sytuacja wygląda w ten sposób że przyjeżdżam sobie np. do pracy rano (wszystkie szyby zamknięte), zamykam samochód, przychodzę po południu do auta a tu jedna szyba opuszczona całkowicie na dół ( do tej pory zdarzyło mi się że zastałem opuszczoną jedną szybę z wszystkich oprócz tej od strony kierowcy). Wiem że po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki opuszczanie szyb działa jeszcze przez ok 15 sek. i raczej nie dzieje się to w tym czasie bo zanim wygramole się z auta to bym to zauważył. Sprawdzałem płytki sterujące opuszczaniem we wszystkich drzwiach i nie są zalane, zaśniedziałe, nie były przerabiane na domykanie szyb itp., styki wyglądają też raczej na ok. Niestety na forum nie znalazłem podobnego przypadku a sam nie wiem już co mam jeszcze sprawdzić ew. wymienić. Macie może jakieś pomysły ?
plecho1 - 22-05-2014, 12:10
Jeśli nie było nic przerabiane w obwodzie elektrycznych szyb, to raczej po tych około 15 sekundach nic nie może się samo opuścić bo po tym czasie zanika zasilanie dla mechanizmu szyb. A jakie masz sterowanie centralnego zamka, na pilot (oryginalny czy nie) czy tylko kluczyk ?
maath - 22-05-2014, 15:52
Centralny zamek jest sterowany z pilota ale wg mnie jest on nieoryginalny choć pewności nie mam. Alarmu w aucie nie ma. Zastanawiam się jeszcze czy jest możliwe żeby moduł który odcina dopływ prądu do sterowania szybami mógł się zawieszać ? Bo zauważyłem że czasami po wyłączeniu zapłonu można opuszczać szyby przez 15 sek albo dłużej, aczkolwiek zawsze wyłączał zasilanie.
plecho1 - 22-05-2014, 16:08
A sprawdzałeś, czy na pewno po tym czasie szyby przestają działać?
Może wrzuć fotkę pilota to się przekonamy czy to oryginał, jeśli nie jest oryginalny to może ktoś coś poprzerabiał.
remi - 27-05-2014, 23:11
Szyby działają jeszcze przez jakieś 15, 20 sekund, ale jeśli otworzysz drzwi kierowcy i je zamkniesz, to wtedy ta zasada już nie obowiązuje.
maath - 29-05-2014, 16:50
Pilot do centralnego jest dorabiany firmy TRW.
Znajomy ostatnio poradził mi żeby spróbować jeździć na wciśnięntej blokadzie opuszczania szyb i odpukać od ok. tygodnia nie zastałem auta z otwartą szybą ale niestety nie rozwiązuje to całkowicie mojego problemu i w związku z tym zastanawiam się nad kupnem na początek płytki sterującej otwieraniem szyb, tej od strony kierowcy tylko pytanie czy ma to sens.
|
|
|