[02-06]Lancer CS0 - [CS_W 1.6] Brak mocy, słabe przyspieszenie
gruszka86 - 27-05-2014, 22:07 Temat postu: [CS_W 1.6] Brak mocy, słabe przyspieszenie Witam,
Mam mały problem z dynamiką w silniku 1,6 - słabo wchodzi na obroty, zaczyna przyspieszać dopiero ok 4000 obrotów.
Przy wciśnięciu gazu do oporu słychać głośne buczenie z przedziału silnika. Mam wrażenie, że lepiej przyspiesza gdy odejmie się nogę z gazu.
Z tego co zdążyłem wyczytać na forum --> prawdopodobnie zatkany któryś katalizator.
Kontrola CE nie świeci - czy w takim wypadku pierwszy kat jest ok?
Macie jakiś sposób na sprawdzenie ? Ściągnąć kolektor i dmuchać ?
Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi
robertdg - 27-05-2014, 22:45
Na początku sprawdź układ zapłonowy, przy okazji demontazu świec możesz sprawdzić kompresje.
gruszka86 - 28-05-2014, 21:36
Świece, przewody WN oraz cewki wymieniane ok miesiąc temu.
Silnik ma stosunkowo mały przebieg (108tys.). Co prawda ciśnienie na cylindrach nie było sprawdzane, ale przy tym przebiegu mogą być już jakieś objawy zużycia ?
Apropo pomiaru kompresji, czy prosty manometr jak poniższy z allegro jest wystarczający? Korzystał może Ktoś z podobnego?
http://allegro.pl/tester-...4258016549.html
Sprawdzałem drożność układu wydechowego. Katalizator, ten na środku, jak się okazało został zastąpiony rurą. Katalizator w kolektorze jak i reszta wydechu są drożne.
Obudowa filtra powietrza ma złamaną jedną łapę pod filtrem. To że łapie lewe powietrze może mieć jakiś wpływ ?
[ Dodano: 10-07-2014, 20:43 ]
Problem rozwiązany
Wymieniona obudowa powietrza - już nie buczy.
Okazało się, że przewody podciśnienia (trzy krótkie oznaczone trzema kolorami) łączące przepustnicę z EGR i jakimś sensorem były sparciałe i dosłownie same zsuwały się z króćców.
Po wymianie Lancer ładnie zbiera się od dołu.
Pzdr
|
|
|