ASX Techniczne - Domykanie szyb z pilota
mrdread - 01-06-2014, 10:02 Temat postu: Domykanie szyb z pilota Witam
Właśnie od niedawna używam ASX. I brakuje mi funkcji automatycznego domykania szyb. Czyli po zaryglowaniu drzwi otwarte szyby powinny się zamknąć....czy można to zaprogramować. W poprzednim samochodzie było to bardzo wygodne.
I jeszcze jedno pytanie czy u was przyciski szyb tez nie są podświetlane ?
widmo - 01-06-2014, 13:40
Podświetlany jest jedynie przycisk szyby kierowcy.
jan1994 - 01-06-2014, 15:38
ASX rok prod. 2010 nie posiada domykania szyb z pilota. Inne roczniki - nie mam pojęcia
mrdread - 01-06-2014, 20:31
Z tym domykaniem to może da się zaadoptować podobne rozwiązanie z Carismy.
Ciekawe czy zadziała w ASX ?
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=65935
Podświetlanie - faktycznie coś tam świeci tylko ze ledwo to widać.
desko - 02-06-2014, 19:17
Mitsubishi wycofało się z domykania szyb, może bało się spraw sądowych w USA, jest mała rekompensata w postaci możliwości zamknięcia szyby po wyłączeniu zapłonu.
krzychu - 02-06-2014, 19:39
desko napisał/a: | Mitsubishi wycofało się z domykania szyb, może bało się spraw sądowych w USA, jest mała rekompensata w postaci możliwości zamknięcia szyby po wyłączeniu zapłonu. |
Przestało montować albo montuje okrojone ETACSa (taki moduł użytkownika). Pewnie cięcie kosztów.
A domykanie po wyłączonym zapłonie (przez chyba 30 sec) to jest dawna, żadne pocieszenie
mrdread - 03-06-2014, 23:52
No dobrze ale wg tego co jest opisane w przeróbce do carismy nie bazują na module ETACs ale tylko na podaniu zasilania. I do tego zamykanie nie działa tylko przez ograniczony czas.
I czy jaest jakaś inna opcja ? np. możliwość zakupu jakiegoś uniwersalnego modułu do domykania który działałby w ASX ?
krzychu - 04-06-2014, 06:46
Ja tam nie jestem pewien czy elektronika sobie nie zapamiętuje położenia szyby.... Bo gdzieś widziałem procedurę programowania położenia góra/dół. Zresztą ktoś w Lancerze CY podał zasilanie i coś się mu potem z przycisku nie domykały tylko na 2 razy itd... Dobrze poszperaj.
tokyo - 05-06-2014, 01:14
Witam
Wszystkie szyby automatyczne sa zakładane tylko na japonie i za spec doplata na inne rynki.
Nie jest to kwestia etecsu.poniewaz po tym co z nim zrobiłem to jest on programowany prawie jak zaawansowane kompy z audi/vw (dotyczy a5,a7,a8)
Można to zrobić na dwa sposoby:
1. oddzielny modul na 3 szyby i domykanie z pilota
2. zalozyc 3 silniki z lancera 2007-2009 i zaprogramować etacs
mrdread - 05-06-2014, 23:04
W moim przypadku chyba tylko moduł.. ( jest na gwarancji fabrycznej) i szkoda mi byłoby podmieniać silniczki.
W sumie dziwi mnie to że tylko na japonię ? Lusterka składane zrobili a czegoś takiego jak domykanie szyb nie
A moduł jaki ? Jakiś schemat czy można kupić uniwersalny ?
I tak przy okazji można gdzieś pobrać schematy elektryczne od ASX ? Jak na razie znalazłem tylko service manuala .
krzychu - 06-06-2014, 06:44
mrdread napisał/a: |
W sumie dziwi mnie to że tylko na japonię ? Lusterka składane zrobili a czegoś takiego jak domykanie szyb nie
|
Wiesz jak to jest. Zrobili jakieś badania, 90% użytkowników o tym nie wiedziała, księgowy zobaczył parę jenów oszczędności i przywalił pieczątkę A niestety Mitsubishi musi walczyć ceną.
mrdread - 06-06-2014, 22:46
No tak - cięcie kosztów ...domykanie szyb- brak... na tyle brak lampek do czytania, podświetlania przycisków szyb - brak, dzienne ledy brak
A niby mam najbogatszą salonową wersję. .
wlodeks - 07-06-2014, 12:11
mrdread napisał/a: | No tak - cięcie kosztów ...domykanie szyb- brak... na tyle brak lampek do czytania, podświetlania przycisków szyb - brak, dzienne ledy brak. |
Dzienne ledy to żaden problem (można kupić ledowe zamienniki żarówek), brak domykania szyb doskwiera mi już trochę bardziej bo w poprzednim samochodzie miałem i fajnie się to sprawdzało w życiu. Natomiast brak oświetlenia z tyłu to ciężka porażka. Paski ledowe, które założyli na krawędziach otwieranej kurtyny dachu może ładnie wyglądają w folderze reklamowym ale w praktyce nie spełniają roli oświetlenia. Gdy wjadę do garażu i nie zapalę światła garażowego to znalezienie czegoś, co położyłem na podłodze za fotelem kierowcy graniczy z cudem i sprowadza się do działania w kompletnej ciemności i po omacku. Uważam że nie przemyśleli tego do końca i uznali, że szklany dach jest takim "luksusem", że nie trzeba już myśleć o podświetleniu przestrzeni z tyłu.
mrdread - 07-06-2014, 20:54
Mam dokładnie to samo podświetlanie sufitu to tylko mało użyteczny bajer. Ale wybierając wersje bardziej zależało mi na ksenonie.
W Astrze miałem domykanie szyb i z tyłu przy rączkach małe lampki - wprawdzie też za dużo nie świeciły ale jak się włączyło to było w miarę jasno.
DJ Fazi - 20-06-2014, 09:19
Podobno UE w autach od MY2011 zakazała stosowania opcji domykania szyb (możliwość uwięzienia kogoś bez dopływu powietrza). U mnie w MY 2010 była ta opcja, ale wymienieli mi ETACS w zeszłym roku i już tego nie ma.
W serwisie powiedzieli że spróbują przegrać starą listę ustawień do nowego kompa i że może się uda, ale niestety nie ma takiej opcji.
|
|
|