To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero Sport - [2.5 TD] Kontrolki - jarzą się.

kocoor - 18-06-2014, 13:54
Temat postu: [2.5 TD] Kontrolki - jarzą się.
Witam.
Od jakiegoś czasu mam taką sytuację, że po odpaleniu na wolnych obrotach jarzą mi się kontrolki filtra paliwa, ładowania i smarowania. Nie świecą się pełną mocą tylko lekko jarzą. Na wolnych obrotach nieco mocniej a jak dodam gazu lekko przygasają. jarzą się tak do momentu aż któryś ze styczników nie pstyknie. Tyle, że nie wiem który może to być .Po tym wszystko jest normalnie. I jeszcze , gdy kontrolki się jarzą wskazówka ładowania stoi na 12V. Gdy stycznik się przełączy prąd wzrasta.
O co kaman? Fitr paliwa był zmianiany ok 1-2 temu razem z paskami rozrządu.

michoł - 19-06-2014, 08:16

Za słabe ładowanie na wolnych obrotach, obstawiam regulator napięcia, pod warunkiem że paski Ci się nie slizgają.
Aktualnie mam to samo, nowy altek za 700 stów przez 2 tyg. było dobrze i padł. Mam drugi na wymianę ale nie mam czasu za bardzo żeby go wymienić. Jak wymienię to się wyjaśni czy to rzeczywiście to.

Georg - 19-06-2014, 20:45
Temat postu: Re: Kontrolki - jarzą się.
kocoor napisał/a:
...[kontrolki] jarzą się tak do momentu aż któryś ze styczników nie pstyknie. Tyle, że nie wiem który może to być .Po tym wszystko jest normalnie. I jeszcze , gdy kontrolki się jarzą wskazówka ładowania stoi na 12V. Gdy stycznik się przełączy prąd wzrasta.
O co kaman?

Nie musisz dociekać, który to "stycznik". Napięcie wzrasta prawdopodobnie po puszczeniu zwory przekaźnika świec żarowych. Wygląda na to, że wszystko masz w porządku... oprócz alternatora - tak, jak sugeruje kolega michoł.
- Pozdrawiam :wink: