To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQ & How to? - Samodzielne czyszczenie podsufitki

Lipson-L1 - 13-07-2014, 15:29
Temat postu: Samodzielne czyszczenie podsufitki
Witam :)
Nie zauważyłem wątku w katalogu CYxA więc pytam: czy ktoś samodzielnie czyścił podsufitkę w Lancerku ?
W dotyku jest delikatna i każde przetarcie zostawia na niej ślad. Mam odkurzacz piorący, ale znajomy odradził mi bo jak naciągnie wody to odklei się. Podobno można pianką do tapiecerek, ale z tym dobrodziejstwem jeszcze nie miałem styczności. Podpowiedzcie jak samodzielnie wykonać czyszczenie tego ustrojstwa.

Z góry dzięki
Lipson

mjsystem - 13-07-2014, 15:33

Proszę o odesłanie do działu "warsztat".
Lipson-L1 - 23-07-2014, 00:02

mjsystem napisał/a:
Proszę o odesłanie do działu "warsztat".

temat został przeniesiony do działu "techniczne", dziś ponownie popatrzyłem na brudną podsufitkę w moim Lancerku i postanowiłem odświeżyć post :)

Ktoś czyścił podsufitkę w CYxA samodzielnie czy tylko ja mam brudną ? :wink:

lobuzek - 23-07-2014, 16:37

Co prawda podsufitki w Lancerze nie czyściłem, ale po wypraniu kilkudziesięciu samochodów trochę doświadczenia mam.
W zasadzie nigdy nie używałem do tego celu odkurzacza piorącego. Primo - w obawie o odklejenie, jednak siedzenia to zupełnie inna bajka niż delikatna podsufitka. Secundo - ciężko dokładnie odessać wodę z zabrudzeniami na krawędziach i operować ssawką w niewygodnej pozycji, więc praktycznie na pewno pozostaną zacieki, co jak dla mnie jest nie do zaakceptowania. Jeśli zabrudzenia nie są duże, to najlepiej sprawdzały się preparaty do czyszczenia tapicerki samochodowej. Dobry jest Sonax Extreme do czyszczenia wnętrza samochodu, Prestone, ale wszystkie pobił Wezyr Shot. Cena poniżej 10 zł, a podsufitkę wyczyścił na cacy. Do dzisiaj go używam jako "pranie wstępne" większych zabrudzeń przez użyciem odkurzacza piorącego.
Bardzo dobry jest też preparat Tenzi do prania tapicerki samochodowej. Używam go od niedawna i wszystkie inne preparaty do czyszczenia mechanicznego bije na głowę.

Lipson-L1 - 24-07-2014, 09:35

Ooo, kolego serdeczne dzięki :) Idę na zakupy po zalecaną chemię i zaczynam działać :)
Misiek :) - 06-08-2014, 21:25

Ja używam jakiejś pianki do tapicerek i dywanów. Duża różowa ze sklepu z chemią Niemiecką.
Jeśli chodzi o pianki, ważne aby dać chwilkę na działanie i potem jak zacznie znikać pianka wycierać ścierką którą się macza w kuble z gorącą wodą (oczywiście wyciskać radzę). Po praniu podsufitki proponuje zrobić siedzenia, bo napewno coś skapnie. Potem zostaw autko na słoń z uchyloną szybą na pół dnia.

hendik11 - 01-09-2014, 09:41

Są specjalne preparaty do czyszczenia tapicerek np. od K2, czy Dr. Marcus. Tutaj są opisane te specyfiki - http://www.motochemia.pl/...tapic-n-79.html. Im plamy świeże tym większa szansa na ich efektywne usunięcie.