To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Grandis Techniczne - Nie działająca klima w Grandisie

Rebelias - 26-07-2014, 15:04
Temat postu: Nie działająca klima w Grandisie
Witam serdecznie problem w Grandisie mojego teścia otóż od niedawna przestała działać klimatyzacja. Odrazu zaznaczam że jest nabita ciśnienie jest ok kompresor jest sprawny bo był dziś podłączany na krótko u mechanika i stwierdził że do wymiany jest pewien czujnik
zdjęcie poniżej:

to znajduję się w tym miejscu:

Dodam że warsztat wycenił tą kostkę na 1 tyś zł. Jak dla mnie to jest coś nie halo może poradzicie mi coś na ten temat? Dzięki i pozdrawiam.

patrycjuszek - 27-07-2014, 08:55

Używany kosztuje 50 zl. To można kupić i podmienić. To jest czujnik ciśnieniowy który załącza sprężarkę.

Najpierw to tylko kostkę przepiąć trzeba do drugiego czujnika i zobaczyć czy sprężarka ruszy.

gołąb - 28-07-2014, 06:52

Hmm u mnie niby działa , ale przy długiej jeździe jak stanę np na światłach i obroty spadną potrafi przestać chłodzić, ale podczas jazdy też się zdarzyło... później nie chce się załączyć. A po jakimś czasie włączam i chłodzi aż miło. Od czego zacząć poszukiwania. Od nabicia czynnika?
Madax - 28-07-2014, 18:52

A ja nam problem z klimą też ale u mnie górne nawiewy dmuchają zimnym powietrzem sprężarka sie normalnie załącz a dołem zasuwa ciepłe powietrze miał ktoś taki problem mam Grandka 2.0 did na klimatronicu tak jakby klapy nie sterowały ale tylko dół bo na szybę i przód się przełącza [/list]
olgierto - 29-07-2014, 09:31

miałem podobnie, na krótkich przebiegach klima chłodziła, po dłuższej jeździe w dodatku w upał klima przestawała działać i dmuchała ciepłem. Po odstaniu i ochłodnięciu chłodziła. U mnie pomogła regulacja szczeliny zasprzęglika kompresora klimatyzacji. Szczelina miała ok 1mm. Odkręciłem zasprzęglik i wyjąłem podkładeczkę, złożyłem do kupy i teraz działa aż miło i ani razu nie leciało ciepłe ;) warto spróbować
Madax - 02-08-2014, 11:12

a w którym miejscu to szukać ten zasprzenglik
olgierto - 02-08-2014, 17:56

przy samym kompresorze klimatyzacji ;) a dokładniej przy kole napędowym kompresor, tam gdzie jest pasek
Rebelias - 25-08-2014, 22:53

Usterka naprawiona. Rzeczywiście ten czujnik w ASO kosztuje 1150zł :shock: :shock: nie wiem skąd oni biorą takie kwoty.... Czujnik kupiłem na allegro za 87 zł z przesyłką wymiana w warsztacie 50 zł i klima hula jak tralala :)
opal_32 - 02-08-2018, 14:38

Można wymienić czujnik samemu czy potrzeba spuścić czynnik? Przedmuchałem chłodnice sprężarką i też jest trochę lepiej.

[ Dodano: 10-08-2018, 09:12 ]
Niestety czynnik trzeba spuścić.