To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Ogólne - [MSS GDI] Co zrobić z gratem? ;)

mls - 04-08-2014, 18:05
Temat postu: [MSS GDI] Co zrobić z gratem? ;)
Cóż, ponad miesiąc zaniedbałem "miśka" jeżdżąc firmowym autem. Najpierw, po ok. trzech tygodniach padł akumulator (co ciekawe nagle, podczas ulewnej nocy, z dnia na dzień, napięcie spadło z ~11 na ~7V). Po podładowaniu po kolejnym tygodniu podjąłem się próby odpalenia samochodu i, jak można się domyślić, nie bardzo chciał ruszyć :) Przy okazji kompletnie rozpadł się kluczyk (drugi już) co pokazało, że samochód nie ma immobilizera bo później odpalał z samym grotem w stacyjce. Jak już silnik ruszył, po przegazowaniu przestał gasnąć od razu ale przy większym obciążeniu silnika już nie daje rady (jak też wystarczy przyhamować i auto gaśnie). Obroty na biegu jałowym po kilkunastu minutach nauki obrotów zdają się utrzymywać na w miarę jednolitym poziomie, ale nawet w takim stanie (bez jakiegokolwiek obciążenia) silnik po jakimś czasie gaśnie. Przez czas postoju trochę padało i hamulce pordzewiały, linka ręcznego też się nieco zapiekła ale udało się ją rozruszać. Hamulce niestety trą potwornie i podczas jazdy auto wydaje bardzo interesujące efekty dźwiękowe wróżące niejako szybki rozpad samochodu...
Pytanie co dalej robić. MSS nie jest mi już pilnie potrzebny i zastanawiam się czy jest sens tracić fundusze na naprawy (których sam nie mam warunków ani umiejętności przeprowadzić) czy godnie (lub mniej godnie) się z samochodem pożegnać i odstawić na miejsce wiecznego spoczynku. Przez cztery lata od zakupu "misiek" służył całkiem dzielnie, nie licząc problemów z TPS, przejeżdżając w tym czasie ponad 100kkm nie tylko w Polsce ale i po Europie. Niestety, wartość samochodu spadła na tyle, że naprawy mogą okazać się kompletnie nieopłacalne - biorąc pod uwagę nawet sam przebieg pojazdu (ponad 260kkm), stan blacharski (szczególnie maski) jak i ogólny stan całej ramy (ponieważ jak mniemam auto uczestniczyło kiedyś w wypadku, skoro po zakupie miało już przód z poliftowego modelu)...
Nie wiem, z jednej strony sentyment, z drugiej kwestie opłacalności i bezpieczeństwa... Co robić, jak żyć? :)

robertdg - 05-08-2014, 20:24

Skoro samemu nie ma czasu, mozliwości, chęci, etc to sprzedać komuś za cene adekwatną do stanu technicznego
RaVciO - 07-08-2014, 17:30

Jak masz sentyment, to go napraw. Jeśli jednak większy sentyment masz do pieniędzy sprzedaj lub zezłomuj.
mls - 07-08-2014, 23:49

Sentyment mam większy do tego auta, gorzej zaś z pieniędzmi na naprawę. Poza tym jakoś go doturlać do warstatu trzeba a i warsztat dobry znaleźć niełatwo (warszawskie AutoTW już mnie trochę zawiodło)...

Do końca czerwca samochód był w pełni sprawny technicznie (jedynie hamulce już wtedy wymagały wymiany). Teraz jest generalnie niesprawny... Gdyby chociaż silnik działał bez zarzutów...

RaVciO - 08-08-2014, 16:52

Może na forum regionalnym jest jakiś mitsumaniak, co przy okazji jest mechanikiem i ci pomoże za rozsądne pieniądze doprowadzić auto do stanu sprzed kilku miesięcy?
MarPod - 18-08-2014, 08:15

Też przymierzam się do sprzedaży Micka, stan techniczny ok, autko ma 10 lat, instalację gazową BRW sekwencyjną, w tej chwili jest wycenione na jakieś 8-9 tysiaków. Czy ciężko sprzedać taki model z takim wiekiem?. Przebieg 183 tysiaki
RaVciO - 18-08-2014, 16:57

MSS to stosunkowo mało popularne auto (wyprodukowano niecałe 300tys. sztuk - suma przedlift i polift) więc przypuszczam, że żeby sprzedać auto w rozsądnej cenie, trzeba trochę poczekać na rozsądnego kupca, który szuka właśnie MSSa w dobrym stanie.

BRW czy BRC ?

MarPod - 18-08-2014, 19:24

BRC oczywiście :-)
RaVciO - 18-08-2014, 19:40

Mój według katalogów ubezpieczycieli jest wart 11.800zł obecnie ma nabite 120tys. zamierzam pojeździć minimum do 200tys. co pewnie zajmie mi 5-6 lat. Za te 5-6 lat jego wartość będzie taka, że żal będzie sprzedawać, więc przypuszczam, że będę go miał do końca życia (jego lub mego ;-) )