Carisma - Ogólne - [Carisma] Zakładanie szyberdachu w przedlifcie liftback, moż
pieszczoch - 07-08-2014, 22:51 Temat postu: [Carisma] Zakładanie szyberdachu w przedlifcie liftback, moż Cześć, chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwość dołożenia szyberdachu do carismy przedliftowej w wersji liftback jeżeli takowego fabrycznie nie było
Od pewnego czasu noszę się z tym zamiarem a mam okazję tanio kupić szyber oraz podsufitkę od takiego samego modelu.
Co trzeba przygotować, co dorobić/przerobić? Czego unikać itp:)
Z góry dziękuję za odpowiedzi:)
robertdg - 08-08-2014, 07:29
Montaż oryginalnego szyberdachu to ingerencja w fabryczny dach, zmiane jego wzmocnienia, etc.
Szyberdach uniwersalny to wucięcie dziury w dachu i wstawienie ramii z szybą, kiepskie i kłopotliwe rozwiązanie.
pieszczoch - 08-08-2014, 17:07
czyli generalnie jakbym nie chciał to osłabi to konstrukcję ;/
myślałem, że cari bez szyberdachu ma tak samo wzmocniony dach jak ta z szyberem tylko nie ma szkła ;P
remi - 09-08-2014, 00:55
Nie wiem co to znaczy "kupić tanio szyberdach" ale na Twoim miejscu poszukałbym tanio klimatyzacji.
apg2312 - 09-08-2014, 02:01
A jedno wyklucza drugie ? W mojej Cari jest i klimatyzacja, i szyberdach. Idealna rzecz do szybkiego przewietrzenia auta, szczególnie po postoju na słońcu. A jak ktoś pali w aucie, to też szyberdach jest bardzo przydatny.
Tyle, że ja bym się za to samodzielnie nie brał. Źle założony szyberdach to sporo kłopotów - w większości związanych z wodą. Źle zabezpieczone wycięcie w dachu (rdza), brak założonych odpływów w słupkach (kiedyś taką amatorską przeróbkę widziałem), ciut krzywo wycięty otwór i źle dopasowana uszczelka...problemów przy samodzielnym montażu może sporo wyskoczyć.
Co do wzmocnienia dachu, to wystarczy ściągnąć podsufitkę i porównać w obu autach jak to wygląda. Ale to też może wiązać się z wyciągnięciem przedniej szyby (w niektórych autach inaczej się nie da wyciągnąć/założyć podsufitki, ale przyznaję że nawet nie wiem, jak to wygląda w Carismie).
remi - 11-08-2014, 21:27
Ja też mam szyber i klimę, bo szyber miałem a klimę dokładałem sam. Jednak pomimo tego, że coś niecoś potrafię zrobić przy aucie, to za szyberdach raczejbym się nie brał...tym bardziej oryginalny. Tak jak napisał kolega wyżej, uniwersalny to zwykła dziura w dachu z uszczelką i szybą, ale ori to już problem.
pieszczoch - 19-08-2014, 21:43
Klimę mam, ale chciałem taki bajer mieć tanio to za 100zł z podsufitką ale widzę, że lepiej w uniwersalny iść i tak dzięki
apg2312 - 19-08-2014, 22:32
100 zł to faktycznie nie jest jakiś wielki pieniądz.
Szczerze, ja bym to kupił (oczywiście po sprawdzeniu, czy wsio działa), i poszukał jakiegoś warsztatu w okolicy, który by mi to porządnie założył - oczywiście robota na rachunek lub fakturę. A pora raczej dobra, bo zaraz jesień i zima, więc jeśli jakieś cuda by wyszły, to miałbyś przecież gwarancję
No ale to już Twoja decyzja.
wichura1 - 20-08-2014, 09:51
Nie ma co kupować oryginalnego, jeżeli nie masz do niego nowych uszczelek, lepiej kupić nowy markowy z montażem. Chyba, że dokupisz uszczelki w ASO. W takim przypadku zdejmij swoją podsufitkę i zobacz dach od wewnątrz w dawcy. Nie wydaje mi się, żeby trzeba było coś usuwać, spawać poza wycięciem blachy pod sam szyberdach, w serwisówce widać, że całość jest przykręcana do szkieletu. Pooglądaj service manual dział: BODY/SUNROOF od strony 42-54 do 42-60 i sprawdź u siebie na suficie, czy masz punkty do przykręcenia konstrukcji.
Rufenzzo - 24-10-2014, 16:15
Udała się operacja ?
rybda1 - 29-07-2015, 22:06 Temat postu: szyberdach Mógłbyś opisać bliżej jak zakładałeś szyberdach ? I czy oryginalny ?
|
|
|