Pajero III - Tylna wycieraczka i tylny lewy kierunkowskaz
pios - 13-08-2014, 17:03 Temat postu: Tylna wycieraczka i tylny lewy kierunkowskaz Mam pytanie - czy tylna wycieraczka i tylny lewy kierunkowskaz mogą mieć wspólne zasilanie?
Dzisiaj padła mi wycieraczka - nie działa i nie reaguje na nic. Spryskiwacze działają. Lewe kierunkowskazy migają szybciej - tylna żarówka nie świeci (ale wygląda na dobrą). Auto stało kilka tygodni i nagle taka niespodzianka. Zastanawiam się, czy nie szukać usterki gdzieś w prądzie? Bezpieczniki sprawdziłem - są OK.
Będę wdzięczny za ewentualne podpowiedzi.
Pozdrawiam.
n_bart - 13-08-2014, 20:54
To że żarówka wygląda na dobrą nie oznacza że taką jest.
PiotrKw - 13-08-2014, 21:43
pios napisał/a: | czy tylna wycieraczka i tylny lewy kierunkowskaz mogą mieć wspólne zasilanie?
|
Nie , kiedy ostatnio używałeś wycieraczki ?? Sprawdź czy dochodzi napięcie ( w takt przerywacza ) do żarówki kierunkowskazu . Zarówkę też sprawdź czy świeci wygląd włókna o niczym nie świadczy .
pios - 13-08-2014, 22:04
Wycieraczkę używałem ostatnio już jakiś czas temu - nie pamiętam dokładnie, ale auto stało dość długo. Nie było żadnych objawów, że coś się dzieje, dlatego mam nadzieję, że to nie silniczek, tylko właśnie brak napięcia.
Co do żarówki, to temat jest o tyle trudny, że się zapiekła w gnieździe i muszę pokombinować, żeby ją wyciągnąć.
Jutro będę grzebał. Jak coś mi się uda zrobić, to napiszę.
Dziękuję za porady i pozdrawiam.
PiotrKw - 13-08-2014, 22:35
pios napisał/a: | ale auto stało dość długo. |
Ma tendencję do zapieczenia na osi wychodzącej z przekładni . WD40 . Miałem to samo po kupnie .
pios napisał/a: | że się zapiekła w gnieździe i |
W takim razie może być problem ze stykami . Doprowadź to do porządku , sprawdź napięcie i wtedy dopiero szukaj przyczyn dalej
pios - 14-08-2014, 15:47
Wszystko jasne i perfidnie proste.
Żarówka padła, gniazdo było pęknięte i całe musiałem wymienić (wilgoć i błoto zżarły styki).
Wycieraczka to silniczek - zatarł się albo coś podobnego. Wymiana pomogła.
Dziękuję wszystkim za pomoc i dobre słowo.
Pozdrawiam
|
|
|