Outlander II GEN Techniczne - Koniec tarcz przednich
Aleksander1965 - 14-08-2014, 12:14 Temat postu: Koniec tarcz przednich Panowie straszne mam bicia na tarczach przednich podczas hamowania z większych prędkości.
Nosze sie z zamiarem zakupu kompletu nowych i proszę o opinie może ktoś z kolegów montował coś podobnego?I dodatkowe pytanie czy w naszych pojazdach jest czujnik zużycia klocków ?
http://allegro.pl/tarcze-...4487398056.html
rezon - 14-08-2014, 13:17
odpuść sobie takie wynalazki. Klocki TRW - to zwykłe standardowe klocki, żaden tam sport. A producent tarcz - to w ogóle pierwszy raz widzę.
Kup sobie np. komplet EBC - tarcze zwykłe, klocki greenstuff i będzie OK. Równie dobrze możesz kupić tarcze Blueprint - to jakaś chińszczyzna, ale dobrze się sprawdzały.
Koniecznie sprawdź hamulce z tyłu - lubią się zacinać ( u mnie od strony wewnętrznej) i to powoduje szybsze zużycie przodu. ASO niestety często nie sprawdzają ich porządnie - lepiej wymieniać tarcze i klocki z przodu co 20kkm niż zrobić tył. Tak przynajmniej było u mnie.
Czujnik jest - akustyczny tzn. blaszka na jednym klocku, piszcząca po dojściu do tarczy. Prymitywne jak na autko za ponad 100kzł, ale działające
Aleksander1965 - 15-08-2014, 09:45
lub coś takiego?
http://allegro.pl/tarcze-...4445831001.html
PiotrKw - 15-08-2014, 10:38
Konieczny taki wynalazek ??? .
Naprawdę dobrej firmy gładkie tarcze i dobrane do nich klocki całkiem nieżle hamują .
ATE , Zimmmermann , TRW .
Ale jak poczujesz się z tym lepiej to kup . Najwyżej szybciej wymienisz na inne
mitsu00 - 15-08-2014, 12:08
Komplet tarcz BluePrint na obie osie + klocki Yashika na obie osie wlacznie z wymiana kosztowalo mnie 700zl. Spisywaly sie idealnie. W OII tarcze sa za malej srednicy i b latwo sie wichruja od hamowan z wyzszych predkosci.
P.S 1 ori tarcza w ASO do Outlandera kosztuje 500zl bahahahahaha...... Odpusc sobie nawier ane bo b szybko zaczna ci buczec przy hamowaniu. Outek to nie wyscigowka, praw fizyki nie zmienisz.
rezon - 15-08-2014, 12:56
Jak koniecznie chcesz wiercone to kup sobie takie http://allegro.pl/tarcze-...4508589589.html . Kosztują "nieco" drożej, ale przynajmniej to znana firma faktycznie zajmująca się hamulcami. Podobnie jak wspomniane PiotrKw napisał/a: | ATE , Zimmmermann , TRW |
Aleksander1965 - 15-08-2014, 13:09
rezon napisał/a: | Jak koniecznie chcesz wiercone to kup sobie takie http://allegro.pl/tarcze-...4508589589.html . Kosztują "nieco" drożej, ale przynajmniej to znana firma faktycznie zajmująca się hamulcami. Podobnie jak wspomniane PiotrKw napisał/a: | ATE , Zimmmermann , TRW |
|
A jakie klocki do tego zestawu proponujesz?
PiotrKw - 15-08-2014, 13:28
Kup tej samej firmy co tarcze . Ja przynajmniej tak jeżdżę i nie ma problemów że klocki za twarde i zużywają tarczę czy odwrotnie .
Używałem ATE i Zimmermanna i obydwie ok. Najgorsze były Blue Print które kiedyś miałem na Pajero , teraz Zimmermany ale Pajero ma słabe hamulce juz z założenia fabrycznego
Ogólnie wolę Zimmermanna jako producenta i to produkującego w Niemczech . ( produkują też dla ATE ) Używam ich na dwu Touaregach z silnikami 3.2 i 4.2 ( ciężar pustego 2.4 tony )
I sprawują się bardzo dobrze . A jest z czego hamować , zaciski 6- tłoczkowe i tarcze 330- 350 mm . ( zresztą te same co w Q7 i Cayenne )
Naprawdę polecam .
Aleksander1965 - 15-08-2014, 13:31
PiotrKw napisał/a: | Kup tej samej firmy co tarcze . Ja przynajmniej tak jeżdżę i nie ma problemów że klocki za twarde i zużywają tarczę czy odwrotnie .
Używałem ATE i Zimmermanna i obydwie ok.
Chociaż wolę Zimmermanna jako producenta i to produkującego w Niemczech . ( produkują też dla ATE ) Używam ich na dwu Touaregach z silnikami 3.2 i 4.2 ( ciężar pustego 2.4 tony )
I sprawują się bardzo dobrze . A jest z czego hamować , zaciski 6- tłoczkowe i tarcze 330- 350 mm . ( zresztą te same co w Q7 i Cayenne )
Naprawdę polecam . |
Czyli polecasz tarcze zimmermanna zwykłe i do tego klocki tego producenta?
tyku - 15-08-2014, 13:34
Aleksander1965, SP PERFORMANCE DRILLED SLOTTED - rewelacja z klockami Hawk Performance HPS lub HPS plus. Osobiście przetestowane przez półtora roku.
PiotrKw - 15-08-2014, 13:36
Dokładnie tak polecam . Zastanawiałem się nad ceramicznymi klockami ale akurat jak robiłem ostatnia zmianę w Touaregu nie mieli . I przedstawiciel w Polsce ( Lewian ) przy rozmowie nie bardzo je polecał , uważał że lepiej zwykłe . Ale może przy następnej zmianie się skuszę . ??
Aleksander1965 - 15-08-2014, 13:45
tyku napisał/a: | Aleksander1965, SP PERFORMANCE DRILLED SLOTTED - rewelacja z klockami Hawk Performance HPS lub HPS plus. Osobiście przetestowane przez półtora roku. |
Przetestowałeś na jakim pojeździe? bo Outlander troszkę waży i tu jest problem ze standardowymi tarczami
tyku - 15-08-2014, 14:01
W lancerku jest ten sam problem.
Hubeeert - 15-08-2014, 14:56
Aleksander1965 napisał/a: | Outlander troszkę waży i tu jest problem ze standardowymi tarczami |
sklep.hipol.pl
Tarcze i klocki Dokuji, niekoniecznie Sport. Testowane na kilku Outlanderach i innych samochodach spod znaku trzech diamentów.
rezon - 15-08-2014, 14:56
Aleksander1965 napisał/a: | rezon napisał/a: | Jak koniecznie chcesz wiercone to kup sobie takie http://allegro.pl/tarcze-...4508589589.html . Kosztują "nieco" drożej, ale przynajmniej to znana firma faktycznie zajmująca się hamulcami. Podobnie jak wspomniane PiotrKw napisał/a: | ATE , Zimmmermann , TRW |
|
A jakie klocki do tego zestawu proponujesz? | przeciez pisałem na początku o Greenstuff - też EBC. Moja żona jeździ na takim zestawie w SX4 (tylko tarcze gładkie EBC), ja jak skończę kiedyś klocki w Superbie to też przejdę na taki zestaw z gładkimi tarczami. Wiercone lepiej odprowadzają ciepło, ale bardziej hałasują. Sportowe klocki na pewno lepiej hamują, ale wtedy będziesz miał problem z odkształcaniem tarcz. Co więcej dla dobrej pracy potrzebują rozgrzania, czego normalnie się nie robi
Na pewno jest wiele innych dobrych klocków, ale akurat te uważam za dobrą relację ceny/jakość W Outku też używałem z tarczami Blueprint. Greenstuffy hamują lepiej niż zwykłe, pylą mniej, a cena nie powala na kolana. Chociaż ori Mitsubishi to były dla mnie klocki jedyne w swojej klasie cenowo/jakościowej. Kosztują jak "super hiper sport błyskawica", hamują bardzo przeciętnie, a buczenie klocków było gratis jedyne klocki w ciągu ok. 1,3Mkm, które buczały. Piszczące się trafiały, ale buczące tylko Mitsu
[ Dodano: 15-08-2014, 15:01 ]
Aleksander1965 napisał/a: | bo Outlander troszkę waży i tu jest problem ze standardowymi tarczami | Outek ma przede wszystkim za małe tarcze i za małą powierzchnię roboczą klocków. Do tego jak zacinają się lekko tylne to zaczyna być problem z przodem. W ciągu 155kkm wymieniłem z przodu 5kpl tarcz. Klocków o jeden więcej. Tył 1x tarcze i 2x klocki
|
|
|