Pajero Sport - [2.5 diesel] auto hamuje przy ustawieniu 4h
jeremy - 19-08-2014, 19:58 Temat postu: [2.5 diesel] auto hamuje przy ustawieniu 4h Witam,
raz na jakiś czas sprawdzam napędy, mala próba w terenie.
Przy ustawieniu na 4h i puszczeniu auta na luz samoczynnie nie wytracił prędkości a zdecydowanie wyczuwalne było hamowanie auta. I tu jest moje pytanie: co się dzieje, nigdy tak nie było, gdzie zacząć sprawdzać?
wielkie dzięki za pomoc
Kibloo - 19-08-2014, 21:59
Opisz jak było, a jak jest teraz. Bo, mimo szczerych chęci nie jestem w stanie dojść co jest nie tak.
Pozdro
PIWO - 20-08-2014, 00:44
A koła masz te same co zwykle ? Takie same opony z przodu i z tyłu ? Jeśli nie, to jest więcej niż pewne, że mają różne średnice i efekt będzie jak opisujesz. Jeśli koła są takie same, to nie wiem.
Opisz może jak dokładnie przebiegł test, tzn. czy na prostym zapiąłeś napęd i wyluzowałeś, czy może przed lub w trakcie gdy auto było na luzie zrobiłeś jakiś skręt - wtedy układ mógł się nieco "naprężyć" z powodu braku centralnego dyfra i stawia większy niż zwykle opór toczenia.
Pozdrawiam
Piotrek
jeremy - 20-08-2014, 14:54
napęd zapięty( 4H) na równym terenie gdy auto stało w miejscu silnik był na na luzie, chodził bez obciążenia - sprzęgło nie wciśnięte, kola( felgi i opony) ten sam rozmiar.
To co się dzieje i mnie denerwuje to gdy auto rozpędzone do 40 km/h wyraźnie szybciej wytraca prędkość- odczuwalne jest hamowanie na kolach. Do tej pory nie było takiego problemy auto puszczone na luz toczyło się aż do samoistnego zatrzymania
zbyszekm2 - 20-08-2014, 14:57
Sprawdź zaciski hamulcowe.
jeremy - 20-08-2014, 15:13
przy ustawieniu napęd na tył wszystko jest ok, turla się bez większych oporów.
wymienię na początek olej w przednim moście, w jednym z postów czytałem ze z powodu malej jego ilości to chyba siłownik nie był w stanie się poruszyć bo wszystko przyschło z powodu braku smarowania. Może się uda to naprawić to w ten prosty sposób
olej to ma być 75W90 gl4 czy gl5?
zbyszekm2 - 20-08-2014, 18:07
krzyżaki przedniego wału nie stawiają oporu? Może są zastane.
kubaeso - 20-08-2014, 20:38
ja miałem podobny problem w nissanie terrano też na 4h odczuwalnie hamował.okazało się że krzyżaki walu były padnięte.polecam wyjąć zmierzyć średnice i kupić w sklepie z częściami rolniczymi.w serwisie wołali za krzyżak prawie 300zl a ja kupiłem od ciągnika new holland identyczny i do tego z kalamitką za 69zl.nie sadze żeby był mniej trwalszy bo zrobilem na nich 60 tys.sprzedalem auto i pewnie dalej lata na tym;)
jeremy - 21-08-2014, 13:37
o, wielkie dzięki muszę sprawdzić w wolnej chwili,
pozdrawiam
PS. dam znać co się okaże.
|
|
|