Tuning - ETACS Decoder for Mitsubishi
juras2013 - 29-08-2014, 06:36 Temat postu: ETACS Decoder for Mitsubishi Witajcie
Pewnie wielu słyszało o programie do modyfikacji komputera w Miśkach ETACS Deocder lub Biagbox.
Za niedużą kasę można u Chińczyków kupić odpowiedni kabelek Actia XS a raczej jego klon Lexia do modyfikacji ustawień komputera.
Pasuje do Outlandera, ASX (ten sam co Peugeot/Citroen)
Strona programu
Więcej o możliwościach programu można doczytać na stronie wyżej.
ETACS Decoder można pobierać i używać bezpłatnie do celów niekomercyjnych a dla wykorzystania komercyjnego można dokupić sobie jakąś subskrypcje za niedużą kasę.
To nie jest OBDII decoder i nie zastępuje urządzeń ELM327
Niektóre rzeczy, które podobno już można zmieniać:
- TPMS Włączanie / wyłączanie (Lancer X / EVO X też)
- Oświetlenie powitalne
- Blokowanie / odblokowanie drzwi
- Aktywacja systemu zabezpieczenia fabrycznego (dla tych, które nie mają go)
- Wszystkie opcje klienta dostępny przez MMCS
- Samochody dwustopniowe światła (tryb zmierzchu)
- wyłączanie resetu po 4 godzinach
- ostrzeżenie przy prędkości powyżej 120 km / h
- Zdalne zamykanie szyberdachu
- Aktywacja świateł przeciwmgielnych tylnych
- Zmiana trybu DRL / dezaktywacja
- Tryb ostrzeżenia o niezapiętych pasach bezp. pasażera
- Ostrzeżenie o niskim poziomie płynu spryskiwacza (jeśli jest czujnik zamontowany)
- Kroki ustawień radia co 0,1MHz, szybkie wyświetlanie RDS (tylko radioodtwarzacze z 6 CD)
- Wyłączenie usługi powiadamiania
Pzdr.
[ Dodano: 01-09-2014, 16:06 ]
W ostatniej wersji program wspiera już język polski - oczywiście jeśli chodzi o menu programu
http://etacsdecoder.com/
Pzdr.
Bartek - 18-09-2014, 11:37
Kabel 150 zł, dostęp do softu 2$ dziennie, możliwość zrobienia cegły* z ETACS - bezcenna
*/ podobno nie kłopot, a uwalenie tego modułu powoduje, że nie dość, że nigdzie nie pojedziesz, a nawet nie zamkniesz samochodu. Brak komunikacji = wymiana i konieczność zakodowania od nowa nie tylko ustawień "użytkownika" a również fabrycznych
juras2013 - 18-09-2014, 17:38
Masz racje, zawsze można uwalić komputer...
To nie jest dla lamerów tylko dla użytkowników, którzy potrafią obchodzić się z systemami etc...
Telefony tez nie są "root'owane" przez wszystkich i niech tak zostanie, podobnie z samochodami.
BTW:
Kable ok. 300 zł., dostęp do serwera bezpłatny do trzech zapytań/wejść do prywatnego użytku a gdy zmieniasz z "głową" to niczego nie uwalisz.
Trzeba trochę poczytać i przygotować się teoretycznie zanim zacznie się cokolwiek zmieniać.
Wydaje mi się, że dramatyzujesz troszkę
Pzdr.
Hubeeert - 19-09-2014, 02:29
juras2013 napisał/a: | Wydaje mi się, że dramatyzujesz troszkę |
Jeżeli wydaje Ci się, że masz rację to masz rację - wydaje Ci się.
Ilu użytkowników potrafi juras2013 napisał/a: | potrafią obchodzić się z systemami etc... | ?
Ilu natomiast nie potrafi, spróbuje i na lawecie zawiezie auto (nie daj Panie) na gwarancji lawetą do serwisu bo chieli oszczędzić 150 zł za podłączenie do MUT i zmiane tego co Ty proponujesz?
To, że TY potrafisz nie oznacza, że inni też
tresorex - 19-09-2014, 13:42
Nie jesteśmy małymi dziećmi i każdy wie że grzebiąc w ustawieniach może coś nie pójść po naszej myśli i coś może się skopać. Nikt później przecież nie przyjedzie do jurasa2013 żeby mu oddał kasę za naprawę w ASO Jednak informacja o tym że każdy grzebie w etacsie na własną odpowiedzialność by się przydała.
krzychu - 19-09-2014, 19:46
Panowie administratorzy proszę tutaj nie cenzurować dzielenia się widzą tajemną. A jak ktoś kupuje kabel i grzebie nim w samochodzie no cóż, każdy na swoją odpowiedzialność...
Bartek - 19-09-2014, 20:37
Nikt nic nie cenzuruje. Jasne, że każdy grzebie na własną odpowiedzialność - jedynie chciałem nakreślić zagrożenia - posługiwanie się programem z niewiadomego źródła, napisanym przez kogoś z daleka nie biorącym cienia odpowiedzialności za to co ten program wyczynia to tak jak dać w rękę siekierę rzeźnikowi i pokazać mu jak robić operacje na otwartym sercu (ETACS to serce elektroniki samochodu w tej chwili) - nie wątpię, że może mu się to udać..... może ale nie musi
I jeszcze wszystko w cenie o wiele większej niż zaprogramowanie w serwisie..... gdzie sens i logika? Ja rozumiem niektórych, że muszą móc samemu pogrzebać (sam do takich należę) ale rozpatrując wszelkie zady i walety czasem lepiej odpuścić
juras2013 - 22-09-2014, 10:01
Hubeeert napisał/a: | juras2013 napisał/a: | Wydaje mi się, że dramatyzujesz troszkę |
Jeżeli wydaje Ci się, że masz rację to masz rację - wydaje Ci się.
Ilu użytkowników potrafi juras2013 napisał/a: | potrafią obchodzić się z systemami etc... | ?
Ilu natomiast nie potrafi, spróbuje i na lawecie zawiezie auto (nie daj Panie) na gwarancji lawetą do serwisu bo chieli oszczędzić 150 zł za podłączenie do MUT i zmiane tego co Ty proponujesz?
To, że TY potrafisz nie oznacza, że inni też |
Troche wygląda to tak, jak uznanie wlascicieli Miskow za idiotow, którzy nie powinni nawet wiedzieć, ze cos takiego jest mozlwie.
No coz, ja chyba wyżej cenie ludzi i jestem pewien, ze Ci którzy nie maja bladego pojęcia o takiej "zabawie" nie dotkna się tego a Ci którzy wiedza "co nieco"... maja jakas alternatywę.
Dodal bym wielkimi literami wpis o tym, ze użytkownik robi wszystko na wlasna odpowiedzialność, no ale nie mogę już edytować pierwszego wpisu.
Może admin zamiast straszyć czarownicami da rade wstawić taki wpisik..?
Pzdr.
[ Dodano: 24-09-2014, 07:21 ]
Witam
Mam informację od autora tego programu.
"Macie rację, każdy sam decyduje (wybiera) i na własną odpowiedzialność.
Program nie ingeruje w pracę komputera a jedynie zmienia ustawienia (kodowanie) użytkownika, które NIE MOGĄ zniszczyć komputera.
Mały sekret. Są firmy w Polsce, które oficjalnie korzystają z tego programu"
Z tego co wiem, można po prostu wyłączyć sobie jakieś funkcjonalności samochodu ale użytkowe a nie krytyczne.
Przykłąd:
Jeśli zmieniamy ustawienia użytkownika a później chcemy zmienić ustawienia podstawowe (główne) to te ustawienia użytkownika resetują się i trzeba je ponownie wprowadzić - ważna jest kolejność wprowadzania zmian (najpierw główne a później dodatkowe)
Nie ma co się nakręcać, jeśli ktoś chce to może bezpiecznie zmieniać ustawienia w swoim samochodzie ale proponuje przed tymi zmianami stworzyć kopie zapasową dotychczasowych ustawień żeby móc do nich wrócić w razie potrzeby.
Pzdr.
wladok - 04-10-2014, 18:07 Temat postu: Actia XS Evo/Lexia for ETACS
juras2013 napisał/a: | Masz racje, zawsze można uwalić komputer...
To nie jest dla lamerów tylko dla użytkowników, którzy potrafią obchodzić się z systemami etc...
Telefony tez nie są "root'owane" przez wszystkich i niech tak zostanie, podobnie z samochodami.
BTW:
Kable ok. 300 zł., dostęp do serwera bezpłatny do trzech zapytań/wejść do prywatnego użytku a gdy zmieniasz z "głową" to niczego nie uwalisz.
Trzeba trochę poczytać i przygotować się teoretycznie zanim zacznie się cokolwiek zmieniać.
Wydaje mi się, że dramatyzujesz troszkę
Pzdr. |
Gdzie taki kabelek kupic?
Earl_Vadim - 05-10-2014, 14:47
http://www.aliexpress.com..._20141005043746
juras2013 - 06-10-2014, 08:56
Ja kupowałem na e-bay: http://www.ebay.com/itm/C...ME:L:OC:PL:3160
Pzdr.
Hubeeert - 06-10-2014, 11:12
juras2013 napisał/a: | Troche wygląda to tak, jak uznanie wlascicieli Miskow za idiotow, którzy nie powinni nawet wiedzieć, ze cos takiego jest mozlwie.
No coz, ja chyba wyżej cenie ludzi i jestem pewien, ze Ci którzy nie maja bladego pojęcia o takiej "zabawie" nie dotkna się tego a Ci którzy wiedza "co nieco"... maja jakas alternatywę.
Dodal bym wielkimi literami wpis o tym, ze użytkownik robi wszystko na wlasna odpowiedzialność, no ale nie mogę już edytować pierwszego wpisu.
Może admin zamiast straszyć czarownicami da rade wstawić taki wpisik..? |
OK, będzie więcej pracy dla ASO jak ktoś mimo wszystko zdecyduje się grzebać gdzie nie powinien. Mi to LOTTO, mam MUTIII więc nie skorzystam z opcji "po taniości" tym bardziej, że zmiana opcji ETACS w module "komfortu" jest do zrobienia w ASO bez kłopotu i w przynajmniej dwóch ASO w cenie podłączenia MUTa w czasie przeglądu.
Wybór należy do Klienta.
Poza konkursem - Twój post wygląda jak traktowanie nas jak idiotów - obiecujesz gruszki na wierzbie za cenę dwóch podłączeń do MUTIII w ASO. Czemu? W imię "alternatywy". Super tylko powtórzę - reklamujesz produkt, którego użytkowanie jest zgodnie z tym co napisał anonimowy autor programu napisał/a: | Macie rację, każdy sam decyduje (wybiera) i na własną odpowiedzialność. | bez jakiejkolwiek gwarancji, że PO użyciu wszystko będzie OK.
[ Dodano: 06-10-2014, 11:19 ]
krzychu napisał/a: | Panowie administratorzy proszę tutaj nie cenzurować dzielenia się widzą tajemną. | Gdzie widzisz tą cenzurę? Skasowaliśmy cokolwiek? Zakazaliśmy pisania o tej wiedzy tajemnej? Albo zmień okulistę - obecny Cie oszukuje bo niedowidzisz, albo masz omamy i tu raczej psycholog będzie potrzebny... krzychu napisał/a: | A jak ktoś kupuje kabel i grzebie nim w samochodzie no cóż, każdy na swoją odpowiedzialność... | Owszem tyle, że taka własna odpowiedzialność może być "kosztowna" i na to zwracamy uwagę. Tylko tyle.
[ Dodano: 06-10-2014, 12:09 ]
Pogrzebałem trochę - numer kontaktowy to Białoruś.
Ze strony oficjalnego Forum "producenta" http://etacsdecoder.com/forum/showthread.php?tid=1 dostajemy wiadomość Cytat: | 2. It can be used with Lexia/PP2000 software (obsolete now, not supported/recommended!) or DiagBox or ETACS Decoder - best ETACS management tool ever! |
Decyzja nalezy do kupującego.
juras2013 - 06-10-2014, 12:22
Trzeba było spytac, napisał bym Ci skad jest autor
Tyle, ze to nie ma zadnego znaczenia.
Powyzej masz pierwszy post autora programu: Earl_Vadim z Bialorusi, udziela się w projekcie tez niejaki @Vadimus z Kanady i jeszcze wielu innych z całego świata.
Wielce prawdopodobne jest, że z programu korzysta już co najmniej kilkudziesięciu rodaków.
Nie rozumiem tylko dlaczego tak walczysz z samodzielnym stosowaniem zmian w ETAC's ?
Przecież jeśli masz radio z możliwością zmian ustawień to nikt się nie boi z tego korzystać a tutaj proszę... wielkie hallo... Zmiany dokonywane są w tych samych kodach i te same efekty będą tyle, że nie trzeba mieć fabrycznego radia z ta opcją.
Hubeeert napisał/a: | OK, będzie więcej pracy dla ASO jak ktoś mimo wszystko zdecyduje się grzebać gdzie nie powinien. Mi to LOTTO, mam MUTIII więc nie skorzystam z opcji "po taniości" tym bardziej, że zmiana opcji ETACS w module "komfortu" jest do zrobienia w ASO bez kłopotu i w przynajmniej dwóch ASO w cenie podłączenia MUTa w czasie przeglądu.
Wybór należy do Klienta. ... |
No wlasnie, skoro stacje ASO to zrobia to niekompetentni użytkownicy raczej nie będą grzebali.
Pzdr.
Hubeeert - 06-10-2014, 12:51
juras2013 napisał/a: | Nie rozumiem tylko dlaczego tak walczysz z samodzielnym stosowaniem zmian w ETAC's ? |
juras2013 napisał/a: | Nie rozumiem tylko dlaczego tak walczysz z samodzielnym stosowaniem zmian w ETAC's ? | Z powodu potencjalnych kłopotów za które nikt nie poniesie konsekwencji. Oczywiście nikt oprócz właściciela samochodu. juras2013 napisał/a: | Przecież jeśli masz radio z możliwością zmian ustawień to nikt się nie boi z tego korzystać a tutaj proszę... wielkie hallo... Zmiany dokonywane są w tych samych kodach i te same efekty będą tyle, że nie trzeba mieć fabrycznego radia z ta opcją. | Radio nie ma możliwości wprowadzenia zmian po których samochód nie odpali. Wielkie halo? Czy ja wiem...
juras2013 - 06-10-2014, 13:59
OK, nie ma sensu tego już rostrzasac bo zapomniale, ze:
Oficjalny Klub Mitsubishi pod patronatem P.U.H. Grafix - Dealera z Białegostoku i MMC Car Poland
Nie zamierzam nikogo namawiać, ale w miarę możliwości i wiedzy będę o tym informował w tym wątku
Pzdr.
|
|
|