Fotografia i Grafika - Canon 600D, problem z Flashem
Tomek - 08-09-2014, 10:50 Temat postu: Canon 600D, problem z Flashem Mam problem z aparatem, Canon 600D. Otóż zrobiłem kiedyś kilka zdjęć, wydawało się, że ok, nie sprawdzałem, ale na kompie okazało się, że większość zdjęć jest ciemna, pomimo użytego flasha.
Zrobiłem kilkadziesiąt fotek testowo i lampa niby za każdym razem mruga, ale raz na 100%, raz na 20%, a raz na 5% swojej mocy.
Teraz jak próbuję robić fotki, to lampa tak jakby wyprzedzała migawkę o pół sekundy - efekt jest taki, że zdjęcia są ciemne, zupełnie tak jak bez flasha.
jest coś co mogę zrobić/sprawdzić, czy od razu oddawać na reklamacje?
londolut - 08-09-2014, 11:18
To objawy na A+? Ja u siebie w Canonie - może nie tak zaawansowanym mam opcję - błysk z pierwszą lub drugą migawką (przysłoną)? Działa to tak, że błyska z otwarciem lub zamknięciem migawki. Może masz coś podobnego u siebie. Pierwsze co to spróbuj factory reset.
krzychu - 08-09-2014, 11:22
Wyłącz redukcję czerwonych oczów (dlatego masz błysk 0,5 sec wcześniej). Jak się poprawią zdjęcia to wygląda na wyschnięte kondensatory od flasha.
[ Dodano: 08-09-2014, 11:23 ]
londolut napisał/a: | błysk z pierwszą lub drugą migawką (przysłoną)? |
A to nie chodzi Ci o flash z krótką i długą migawką (ten drugi tryb lepiej doświetli coś dalsze plany ale większa szansa na "poruszone zdjęcie").
londolut - 08-09-2014, 11:47
Może... ostatnio, tym aparatem, robiłem foto innym trybem niż auto jakieś pół roku temu może dalej
Tomek - 08-09-2014, 12:49
OK, będę próbować
faktycznie włącza się redukcja czerwonych oczu.
Ale nie przypominam sobie, żeby ktoś coś zmieniał w ustawieniach, więc tak już było.
krzychu - 08-09-2014, 14:18
Ale jak wyłączyłeś to się poprawiło (lepiej doświetla zdjęcia)?
Tomek - 08-09-2014, 14:30
Cytat: |
Ale jak wyłączyłeś to się poprawiło (lepiej doświetla zdjęcia)? |
nie mam aparatu w rękach
będę działał w domu
pisałem, że Tomek napisał/a: |
faktycznie włącza się redukcja czerwonych oczu. |
bo tak mi się kojarzy, że tak było jak testowałem w domu
[ Dodano: 08-09-2014, 20:18 ]
To niestety nie to.
Redukcja czerwonych oczu faktycznie była włączona, ale jej wyłączenie nic nie dało.
Flash błyska na dłuuuuugo przed zrobieniem zdjęcia (migawka), a czasem w trakcie automatycznej regulacji ostrości.
[ Dodano: 08-09-2014, 20:23 ]
krzychu napisał/a: |
To objawy na A+? |
nie, to objawy praktycznie na każdym programie
krzychu napisał/a: | . Jak się poprawią zdjęcia to wygląda na wyschnięte kondensatory od flasha. |
czyli uszkodzony??
londolut napisał/a: | Pierwsze co to spróbuj factory reset. |
pierwsze co to o tym pomyślałem, tylko muszę poszukać co i jak
[ Dodano: 08-09-2014, 20:49 ]
Niestety przywrócenie ustawień fabrycznych nie pomogło
krzychu - 09-09-2014, 08:16
Tomek napisał/a: | a czasem w trakcie automatycznej regulacji ostrości. |
To niekoniecznie błąd. Przy małej ilości światła to wspomaganie układu AF taki szybkimi błyskami.
Tomek napisał/a: | czyli uszkodzony?? |
No chyba tak. Canona serwisuje chyba CSI w warszawie. Sony naprawiają w 1 dzień. Naprawdę świetny serwis.
Tomek - 09-09-2014, 09:43
To niekoniecznie błąd. Przy małej ilości światła to wspomaganie układu AF taki szybkimi błyskami. |
możliwe
No chyba tak. Canona serwisuje chyba CSI w warszawie. Sony naprawiają w 1 dzień. Naprawdę świetny serwis. |
dzięki za info
będę się z nimi kontaktował
pzdr
|
|
|