[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - [CY3A 1.8] Wahacz
michaello - 01-10-2014, 20:18 Temat postu: [CY3A 1.8] Wahacz Od pewnego czasu, dało sie słyszeć jakieś tam stukanie, pukanie z zawieszenia, auto przestało sie idealnie prowadzić więc pojechałem na przegląd zawieszenia do ASO (20 zł).
Oto diagnoza:
- wyrwana tuleja zewnętrzna wahacza dolnego tylnego koła P.T.
- wyrwana tuleja tylna wahacza L.P
- wybity sworzeń wahacza P.P.
Niestety mechanika samochodowa jest mi obca, terminologia serwisanta nie za bardzo mnie do tego przybliżyła, a zatem trudno mi ją zweryfikować:
Jak mnie poinformował, sama wymiana tulei w wahaczu będzie kosztowna czasochłonna i nieopłacalna dla mnie, lepiej opłaca sie kupić wahacze (poza ASO)
i zamontować u nich, natomiast sworzeń mogę kupić już jako oddzielny element. Jeśli chodzi o wahacze to mają być koniecznie ze śrubami
Z tego co sie zorientowałem wahacze owszem i są, ale śrub ani widu ani słychu. Teraz do rzeczy, jakiej firmy wahacze najlepiej kupić i w rozsadnych cenach.
Pośpiechu nie ma bo z tego co mi powiedzieli jeszcze 15-20 tys. mogę jeździć (?).
Edit:
Cos znalazlem: http://e-pajero.pl/szukaj...z&carEntity=114
robertdg - 04-10-2014, 07:27
Na Twoim miejscu wymieniłbym tulejki i zużyty sworzeń i tak jest to taka sama praca w celu demontazu elementu, nowy wahacz kosztuje dużo więcej niż zestaw na;prawczy do wahacza, wymiana zatem jest opłacalna tymbardziej, że wahacz jako samo ramię to element stalowy więc jezeli nie jest zgiety czy tez w jakikolwiek inny sposób uszkodzony to lepiej zostawić OEM niż ładowac kiepski zamiennik
|
|
|