To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III Ogólne - Modyfikacja - Czujnik poziomu zbiornika spryskiwaczy.

Debordo - 20-10-2014, 12:25
Temat postu: Modyfikacja - Czujnik poziomu zbiornika spryskiwaczy.
Według mnie fajna sprawa, szczególnie na jesienne i zimowe dni. Pytanie do fachowców odnośnie instalacji i programowania ETACS – czy warto i jak się ma do tego gwarancja ?

Na stronie jest do pobrania instrukcja wykonania modyfikacji.
Dosyłam na stronę http://www.outlander-foru...d.php?23,155206

Grimm - 20-10-2014, 22:20

Ciekawe czy ASO jest w stanie to ogarnąć. ..
Debordo - 21-10-2014, 10:23

Rozmawiałem w ASO i technicznie dadzą radę, może być problem z programowaniem. Mają sprawdzić.
Grimm - 21-10-2014, 11:08

Debordo napisał/a:
Rozmawiałem w ASO i technicznie dadzą radę, może być problem z programowaniem. Mają sprawdzić.

Widzę, że też jesteś z Warszawy więc o którym ASO mówisz?

Debordo - 21-10-2014, 11:48

Jutro będę wiedział więcej, czy dadzą radę przeprogramować. Nie wiem czy ASO zależny na takim rozgłosie, odnośnie modyfikacji :-) .
Bartek - 21-10-2014, 12:50

Ja nicht szprchen, ale nie wiem czy dobrze kumam, chodzi o włączenie funkcji w ETACS czy dołożenie czujnika i włączenie tego w ETACS?

Jak dołożenie to jakiego czujnika?

Myślę, że byłbym w stanie ogarnąć taki temat ;)

qbota - 21-10-2014, 12:59

Jest tam link do tutorialu ze zdjęciami. Wszystko widać jak na dłoni: jest i czujnik i modyfikacja ETACS.
A właśnie: macie jakieś doświadczenia z tym tym ETACS encoderem? Czy można ustawić tam faktycznie coś użytecznego?
Strasznie chciałbym mieć domykanie okien kluczykiem - podobno to jest ale zablokowane bo nie ma czujników przeciążeniowych i UE zakazała. Otwieranie okien gdy jest upał, to też fajne feature.

Bartek - 21-10-2014, 13:09

Spoko - nie rozumiem, to nie klikam w każdy link ;)

Modyfikacja bez problemu do ogarnięcia

Nie mam doświadczenia z ETACS dekoderem - mamy MUTa :twisted:

rezon - 21-10-2014, 21:52

losdamianos napisał/a:
Ciekawe czy ASO jest w stanie to ogarnąć. ..
nic tam nie ma nadzwyczajnego. Problematyczne co najwyżej aktywowanie. BTW aż dziwne, że nie ma tego w serii. Koszt przy masowej produkcji znikomy.
tokyo - 04-12-2014, 23:31

Witam
Temat przerobiony ale nie Mut-3, poniewaz ma ograniczenia. Etacs w miskach od MY07 roku rozlozylem na czesci. Jednak Etacs w out3 jest bardziej skaplikowany i grzebanie w nim bez doswiadczenia i wiedzy konczy sie wysypaniem softu. Ja mam 3 rozne kompy z czego mut 3 sluzy glownie jako kolo ratunkowe, a jest ono potrzebne do robienia dokladnego skanu softu.

trooper - 21-12-2014, 20:32

no to pytanko po jakimś czasie od ostatniego postu :lol:
ktoś już próbował to zrobić :?:

no i jeszcze jedno do tych co się znają :lol: co ma wspólnego to ostrzeżenie z wykrywaniem przyczepy (lub usterki przyczepy -mój niemiecki nie jest za dobry :mrgreen: ) w ETACS-ie? Bo chyba to tę funkcję włączali nasi niemieccy majsterkowicze?

tokyo - 21-12-2014, 21:13

Witam
Ja robilem ten czujnik w asx . lancer.out 2 i 3
wlaczenie ostrzezenia o podlaczeniu przyczepy informuje etacs o obciazenie silnika/trakcji/elektroniki

trooper - 21-12-2014, 22:21

dzięki ze odpowiedź tokyo i proszę jeszcze o odrobinę cierpliwości :lol: :mrgreen:

w tym niemieckim poradniku:

http://www.outlander-foru...tandssensor.php

facet mówi żeby jeden styk mobreya podłączyć do masy a drugi do 8-ego pinu wtyku ETACS-a zaznaczonego w kółku. teraz pytanko. to miejsce jest puste na zdjęciu. czy to pomyłka miejsca czy jeszcze nie zdążył go wpiąć?

pytanko 2:

czy po włączenie wykrywania przyczepy jest potrzebne i jeśli tak to czy po załączeniu tej funkcji jest już wszystko gotowe (tzn. czy przy niskim poziomie ta ikonka wyskoczy z ostrzeżeniem) czy trzeba jeszcze coś zmieniać w ETACS-ie?

tokyo - 23-12-2014, 00:19

Witam
Jest puste i nie jest zalezy od ver przeznaczenia rynku
Jest jeszcze jedno nie wszystkie out3,out2,asx,lancer maja aktywowany czujnik poziomu.
Czujnik wykrywania przyczepy jest ustawiony na zalaczony,ale funkcjonuje on tylko na wiazkach fabrycznych,ale nie dokladanycj/uniwersalnych

trooper - 23-12-2014, 20:32

tokyo dzięki za odpowiedź. widzę że bez dłuższej rozmowy z serwisantem w salonie to się jednak nie obejdzie :cry: no nic spróbuję na pierwszym przeglądzie :roll: