To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III Ogólne - Pomysł na miejsce dla CB radia

Grimm - 25-10-2014, 13:11
Temat postu: Pomysł na miejsce dla CB radia
Gdzie macie CB radio w swoich Outlanderach? Najlepiej by było zamontować w schowku zwłaszcza, że jest zasilanie i rynienka z wyjściem na kabel od anteny ale niestety za duże jest moje CB i się nie mieści...
Pod siedzeniem pasażera chyba tylko... Chyba , że coś przeoczyłem. ..

olgierto - 25-10-2014, 14:23

ja u siebie w O1 wsadziłem miedzy fotel a konsole środkową, obok ręcznego, też nigdzie mi sie nie mieściło. Nic nie przeszkadza i jest wporzo ;)
rezon - 25-10-2014, 17:29

ja miałem w O2 pod fotelem kierowcy
_tm_ - 03-11-2014, 22:48

Ja właśnie zamontowałem w schowku:

bonito - 04-11-2014, 08:25

W Outlanderze II lepsza była przestrzeń w konsoli koło zapalniczki - super pasowała na radio średniej wielkości (np. Harry jak u kolegi o ile mnie wzrok nie myli). Pomysł kolegi też jest OK - mam tak u siebie w Passacie - żeby można było korzystać z radia przy zamkniętym schowku, dobrze jest zastosować zewnętrzny głośnik (u mnie pod fotelem kierowcy).
bonito

_tm_ - 04-11-2014, 12:20

bonito napisał/a:
żeby można było korzystać z radia przy zamkniętym schowku, dobrze jest zastosować zewnętrzny głośnik (u mnie pod fotelem kierowcy).

Ja korzystam ze słuchawki (w jednym uchu). Dzięki temu dzieci nie muszą słuchać "wiązanek" puszczanych przez innych kierowców.

sebowy - 05-11-2014, 09:37

_tm_ napisał/a:
Ja korzystam ze słuchawki (w jednym uchu)

kiedyś teś jeździłem na ,,słuchawce '' w uchu , ale przy dłuższych trasach było to dla mnie męczące :cry:
a w podłokietniku ; głośnik pod siedzeniem dobre rozwiązanie, ale dostępu do pokręteł ani wyświetlacza nie ma, więc chociażby zmiana kanału na ,,dwa wyżej'' mocno utrudniona .
A może z boku tunelu środkowego, od strony pasażera , lekko poniżej kolan żeby ręką sięgnąć ... nie bedzie przeszkadzało pasażerowi? no i najlepiej nie wygląda :| trzeba dalej szukać...

_tm_ - 05-11-2014, 11:01

sebowy napisał/a:
ale dostępu do pokręteł ani wyświetlacza nie ma, więc chociażby zmiana kanału na ,,dwa wyżej'' mocno utrudniona

Zmieniać kanały mogę przyciskami w gruszce, więc akurat tego problemu nie ma :) .

sebowy - 05-11-2014, 11:58

_tm_ napisał/a:
przyciskami w gruszce

no patrz cwaniaka :P tego nie przyczaiłem :oops:
to może też sobie sprawie taka gruchę , a radio wyląduje w podłokietniku... jest to rozwiązanie :lol:

Grimm - 05-11-2014, 13:18

Jest w Warszawie firma "Bariera dźwięku" która ma autoryzację Mitsubishi Polska do montażu CB radia ...pod gniazdem zapalniczki w OIII. Antena CB jest montowana w miejsce zwykłej radiowej i jest tylko "troszkę" dłuższa od fabrycznej a gruszka montowana jest na stałe w miejscu zaślepienia stacyjki do klucza (oczywiście trzeba mieć system bezkluczykowy)
Koszt razem z montażem to...ok 2000 pln.

Istnieje jeszcze patent z Infiniti - Antena taka sama jak powyżej a CB jest w gruszce montowanej w podłokietniku. Koszt z montażem ok 1200 pln. ..

daronim - 28-05-2015, 12:43

Na wstępie chciałem powiedzieć grzeczne "Dzień dobry" jako nowy posiadacz Outlandera III

Podpinam się w wątku o miejsce dla radia CB w tej konkretnej wersji auta, lecz moje pytanie dotyczy anteny magnetycznej. Czy komukolwiek udało się w tym aucie - podkreślam trzecia wersja - znaleźć miejsce na umieszczenie nawet ktrókiej anteny z podstawą magnetyczną ? Mam Wilsona Litle Will (100mm magnes) z poprzedniego auta i miejsca gdzie użytkownicy O2 podają jako pewne w trzeciej wersji nie zdają egzaminu, antenę jestem w stanie oderwać delikatnie pociągając. Czy pozostaje tylko Triflex lub montaż na stałe ? A może mniejszy (75mm) lecz silniejszy magnes w innej antenie zda egzamin?

Pozdrawiam

_tm_ - 28-05-2015, 12:48

daronim napisał/a:
Na wstępie chciałem powiedzieć grzeczne "Dzień dobry" jako nowy posiadacz Outlandera III

Podpinam się w wątku o miejsce dla radia CB w tej konkretnej wersji auta, lecz moje pytanie dotyczy anteny magnetycznej. Czy komukolwiek udało się w tym aucie - podkreślam trzecia wersja - znaleźć miejsce na umieszczenie nawet ktrókiej anteny z podstawą magnetyczną ? Mam Wilsona Litle Will (100mm magnes) z poprzedniego auta i miejsca gdzie użytkownicy O2 podają jako pewne w trzeciej wersji nie zdają egzaminu, antenę jestem w stanie oderwać delikatnie pociągając. Czy pozostaje tylko Triflex lub montaż na stałe ? A może mniejszy (75mm) lecz silniejszy magnes w innej antenie zda egzamin?

Pozdrawiam

Ja stawiam mniej więcej w połowie długości dachu, ale nie centralnie tylko blisko krawędzi. Mój magnes mieści się akurat między dwa pierwsze przetłoczenia na dachu.

Georg - 28-05-2015, 14:26

Ustawienie we właściwym (dla sygnału SWR) miejscu anteny krótkiej z małym magnesem może dać lepszy efekt niż antena długa z dużym magnesem ustawiona w miejscu wygodnym, lecz niekorzystnym... :wink:
r.barcinski - 28-05-2015, 15:03

ja mam podstawę magnetyczną o średnicy 77mm i stawiam ją w tylnej części dachu koło anteny FM - średnica idealnie pasuje do wytłoczeń w dachu - niestety antena wytrzymuje do max 160km/h - potem się kładzie :(
Georg - 28-05-2015, 16:12

r.barcinski napisał/a:
(...) niestety antena wytrzymuje do max 160km/h - potem się kładzie :(

Charakterystyki markowych "magnesówek" powinny zawierać informacje o dopuszczalnych prędkościach... 8)