[96-02]Colt CJ0 - Brak Ładowania
kamilknz25 - 06-01-2015, 22:14 Temat postu: Brak Ładowania Mam probiłem z ładowanie. Posiadam Colta cj0 1.3 z 1996r. Mój probiłem:
1. Jechałem autostradą.
2. Podczas jazdy wylaczylo mi się radio.
3. Po chwili kontrolka SRS
4. Wszystkie światła zaczęły zanikac.
5. Podał gazu przestał reagować na naciskanie.
6. Zatrzymałem się i bylo koniec jazdy.
7. Pasek alternatora jest i nic się nie zabkokowalo.
Kiedyś jak mi się zerwał pasek alternatora to włączyła mi się kontrolka akumulatora. A na autostradzie się nie włączyła. Co się mogło stać??????
robertdg - 06-01-2015, 22:17
Mogł Się urwać przewód masowy, mógł się skończyć regulator napięcia, wypadałoby sprawdzic po kolei przewody prądowe a później sam alternator
kamilknz25 - 06-01-2015, 22:28
Jutro musze to sprawdzić. Pierwsza usterka tego auta od 7 lat.....
[ Dodano: 06-01-2015, 22:31 ]
A czy mogły się skończyć szczotki czy jakiś bezpiecznik?
robertdg - 07-01-2015, 07:27
Profilaktycznie warto sprawdzić bezpieczniki w komorze silnika Szczotki są w module regulatora.
KsiadzRobak - 07-01-2015, 08:00
Szczotki się pewnie skończyły. Przebieg w okolicach 250 000 km? Kontrolka ładowania wcale się nie zapala? - to 100% wskaźnik szczotek.
olgierto - 07-01-2015, 08:33
W civicu miałem podobny objaw, tylko w wiekszosci jazdy to na wysokich obrotach było wporzo a na wolnych jak stałem na swiatłach to wszystkie funkcje zanikały ale dało się jechać dopóki akumulator był naładowany. Kontrolka z ładowania się zaczynała żarzyć aż do zapalania. Raz tylko na autostradzie pozanikało mi wszystko i z jedwością dojechałem do domu. Jak sprawdziłem później miernikiem V ładowania to na wolnych prawie wogóle a na wysokich obrotach coś tam było. Udało mi się dostać używany alternator i go wymieniłem i wszystko wróciło do normy.
Dlatego dziwi mnie to że kontrolka się nie zapala
KsiadzRobak - 07-01-2015, 08:41
olgierto napisał/a: | Dlatego dziwi mnie to że kontrolka się nie zapala | to normalne w tych alternatorach - ma obwód przez szczotki, więc jak przestanie się świecić na zapłonie, to znaczy, że szczotek nie ma
ludinho1 - 07-01-2015, 09:25
voltomierz w dłoń i sprawdż napięcie aku i ładowanie. swoją drogą trochę dziwne że zapaliła się kontrolka SRS. ona nie zapala się przecież po zaniku zasilania. co prawda jeśli padł alternator to zanik zasilania nie był taki gwałtowny jak przy odłączeniu klem tylko stopniowo napięcie malało i może dlatego
kamilknz25 - 07-01-2015, 09:40
Przebieg mam 186000. Ładuje akumulator i w południe sprawdzę.
KsiadzRobak - 07-01-2015, 11:29
ludinho1 napisał/a: | dziwne że zapaliła się kontrolka SRS. ona nie zapala się przecież po zaniku zasilania | to nie jest dziwne - to jest normalne
po kolei wszystko się wyłącza, bo ECU odcina zasilanie jak napięcie akumulatora spadnie poniżej pewnej wartości
kamilknz25 - 07-01-2015, 23:14
Zrobiłem jak pisaliśmy i okazało się ze ładowanie mam tylko przy niskich obrotach. Gdy wciskamy gaz ładowanie się kończy. Elektryk powiedział ze szczotki się skończyły. Może to być prawda?
olgierto - 08-01-2015, 08:37
może być. raczej cos ze szczotkami, na pewno cały moduł do wymiany
plecho1 - 08-01-2015, 09:08
Jeśli komuś chce się bawić, to same szczotki pewnie można dolutować. Może też być, że szczotki zawiesiły się z powodu nagromadzenia w szczotkotrzymaczu pyłu powstałego ze ścierających się szczotek. Tu nie ma co gdybać bo to nie technika kosmiczna, tylko demontować alternator a wszystko stanie się jasne
kamilknz25 - 09-01-2015, 12:30
wymienilem na nowy alternator. Ładowanie jest ale na zapłonie nie świeci sie akumulator. co może być przyczyną???
Bezpieczniki i zarowka sa dobre.
plecho1 - 09-01-2015, 13:24
Dotknij przewodem od kontrolki który wchodzi do alternatora do masy silnika na włączonym zapłonie. Jeśli kontrolka się zapali, to wina regulatora napięcia jeśli jednak nie zapali się, to sprawdź czy na włączonym zapłonie dochodzi napięcie do kontrolki na jednym styku żarówki. Jeśli napięcie dochodzi, to jest jakaś przerwa na przewodzie od kontrolki do alternatora a jeśli do kontrolki nie dochodzi napięcie, to jest przerwa po między kontrolką a bezpiecznikiem.
|
|
|