To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CAxA] Glowica aluminiowa a plyn chłodniczy

placet - 10-01-2015, 10:49
Temat postu: [CAxA] Glowica aluminiowa a plyn chłodniczy
Hej,

mam małą zagwozdkę, strzeliła mi ostatnio nagrzewnica i przy wymianie chciałem nalać nowy płyn.

Za pierwszym strzałem kupiłem różowe BORYGO NOWY. Ale dziś po konsultacji z pewnym sklepowym specem pojawił się problem bo podobno borygo różowe nie nadaje się do głowic aluminiowych bo je "wyżera".
W internecie na stronie producenta opis jest nieco niejednoznaczny, jednakże na opakowaniu pisze iż "nadaje się do wszystkich typów silnika", nie jest na nim również napisane nic o rodzaju głowic.

Czy moglibyście mi powiedzieć czy mam wydać kolejne 80 kilka złoty na nowy płyn czy może zostać to borygo?

Pozdrawiam Placet

rosomak1983 - 10-01-2015, 18:11

placet napisał/a:
ojawił się problem bo podobno borygo różowe nie nadaje się do głowic aluminiowych bo je "wyżera".

no raczej jakas dziwna teora... Jeszcze nie widziałem zeby w aucie było głowica niealuminiowa... moze w jakis starociach sa zeliwne ale jak pisałem ngdy nie widzałem takiej.

robertdg - 10-01-2015, 19:15

Na borygo ma małą marże :?:

www.dexol.pl napisał/a:
BORYGO NOWY produkowany jest na bazie glikolu monoetylenowego wysokiej czystości (glikol niedostatecznie oczyszczony naraża układ chłodzenia na przyspieszoną korozję) . Zawiera starannie dobrany zestaw dodatków antykorozyjnych, przeciwpiennych i stabilizujących rezerwę alkaliczną. Właściwości fizykochemiczne płynu zapewniają ochronę przed korozją i erozją kawitacyjną wszystkich metali stosowanych w układach chłodzenia (aluminium, miedź i jej stopy, żeliwo, stopy lutownicze itp.).

Trzeba uważniej czytac to co pisze producent, ewentualnie zapytaj speca w jakiej technologii jest wyprodukowany Borygo

placet - 10-01-2015, 20:39

Dziękuje bardzo. Temat do zamknięcia.
MarcinZ - 14-01-2015, 00:30

od zawsze zalewam petrygo ,a ba nawet czasem mieszam z koncentratem i jeszcze nie slyszalem
placet napisał/a:
bo podobno borygo różowe nie nadaje się do głowic aluminiowych bo je "wyżera".

Anonymous - 18-03-2015, 21:05

A mnie od zarajów dziejów uczyli, petrygo to to samo co borygo tylko producent inny i że najlepszy Glikol/glikolex w (nazwa w zależności od producenta).
mkm - 18-03-2015, 21:26

RoXall napisał/a:
A mnie od zarajów dziejów uczyli, petrygo to to samo co borygo tylko producent inny

To Cię żle uczyli.
Petrygo jest na glikolu etylenowym, a Borygo na glikolu propylenowym :wink:

mem89 - 22-03-2015, 03:06

"Co się stao" z moim postem?
Bizi78 - 22-03-2015, 09:36

mem89 napisał/a:
"Co się stao" z moim postem?

Leży sobie w koszu :wink: .