Pajero III - problem napedu pajero III
ryba32 - 06-02-2015, 20:28 Temat postu: problem napedu pajero III witam mam problem z załączeniem przedniego napędu
po przełączeniu dźwigni na 4 na desce kontrolki od przedniego mrugają a nie załączają się na stale i nie załącza sie napęd
proszę o pomoc jestem nowy
[ Dodano: 06-02-2015, 20:35 ]
poszukuje jeszcze instrukcji do pajero III proszę jak ktoś ma to prosiłbym o przesłanie na @ paw.rybarczyk@gmail.com
Graczyq - 06-02-2015, 21:09
Przedni napęd odłącza się w dwóch miejscach: w mechanizmie różnicowym za pomocą siłownika pneumatycznego i w skrzyni biegów. Podnieś jedno przednie koło i jak przestawisz w położenie napęd na 4 koła, to pokręć kołem. Zobacz czy wał się kręci. Jak się kręci, to siłownik załącza, a jak nie to sprawdź siłownik, albo zawór sterujący.
Jeśli z siłownikiem wszystko OK i kręcąc wałem koła się kręcą, to znaczy że nie załącza w skrzyni. Najczęściej problemem są czujniki na skrzyni. Możesz zdjąć elektryczny siłownik sterujący napędami (tył skrzyni rozdzielczej) i spróbować ręcznie przesunąć siłownik w drugie położenie. Powinieneś poczuć zapadkę. Jeśli wtedy napędy działają mechniznie, to wiesz w czym problem.
Daj znać co wyszło Ci przy sprawdzaniu.
techsm - 07-02-2015, 13:21
Wystarczy wejść pod samochód i spróbować przekręcić przednim wałem. Trzeba pamiętać, że jest on ODŁĄCZANY po podaniu podciśnienia. Zatem jego normalnym stanem jest załączony. Nie da się go przekręcić.
Dwa. Nie zdejmie silniczka z reduktora. Albo trzeba go rozkręcić. Albo uprzednio odkręcić klapkę reduktora od góry. Pomysł oderwany od rzeczywistości.
Problemy z czujnikami objawią się kodami błędu, co za tym idzie skrzynia redukcyjna przejdzie w tryb awaryjny - będzie migała lampka od centralneg odyfra.
Cytat: | po przełączeniu dźwigni na 4 na desce kontrolki od przedniego mrugają a nie załączają się na stale i nie załącza sie napęd |
To sugeruje problem z czujnikiem w przednim dyfrze, sprawdź czy zapina wał z przodu.
Graczyq - 07-02-2015, 13:35
Można spokojnie rozłożyć i złożyć silniczek reduktora bez zdejmowania niczego innego. Nawet auta nie trzeba podnosić. Sam to zrobiłem przy wymianie uszczelniacza tego popychacza.
techsm - 07-02-2015, 16:00
Toż przecież pisałem. Albo trzeba go rozkręcić. Albo reduktor rozebrać.
Ale rozbieranie silniczka celem diagnostyki nie zapinania przodu jest pomysłem oderwanym od rzeczywistości.
ryba32 - 17-02-2015, 23:47
techsm, witam mam problem dalej z tym napędem niby się załącza i wszystko oki ale teraz jak jadę tylko na tylnym napędzie to po przejechaniu około 30 km zaczyna migać ta pomarańczowa kontrolka i nic sie nie dzieje jak zgaszę i zapale to jest oki ale znów na jakieś okolo 30 km co to możne być ?? skrzynia automat
zbyszekm2 - 18-02-2015, 08:31
Uszkodzone elektrozawory te pod filtrem. Sterują przednim mostem.
techsm - 18-02-2015, 14:31
Odczytaj kody błędów. Tylko uprzednio wykasuj stare odpinając na chwilę akumulator. Poczekaj, aż pojawi się błąd (zacznie migać kontrolka pomarańczowa), odczytaj kody błędów zliczając błyski - procedura opisywana na forum.
grzerog - 30-04-2015, 19:46
Witam. Mam podobne objawy. Co było przyczyną tego problemu z przednim napędem ?
osmoz - 30-12-2015, 12:19
Witam.
Czy elektrozawory, ktore sa pod filtrem powietrza ( sterujące zalaczaniem przedniego napedu)sa takie same dla Pajero II oraz III ? Pozdrawiam
zbyszekm2 - 30-12-2015, 13:39
osmoz napisał/a: | Witam.
Czy elektrozawory, ktore sa pod filtrem powietrza ( sterujące zalaczaniem przedniego napedu)sa takie same dla Pajero II oraz III ? Pozdrawiam |
tak
osmoz - 31-12-2015, 10:47
Fajnie;) Bo mam taki z II i nie wiedziałem czy jest taki sam ( wizualnie jest). Pozdrawiam i Szczęśliwego Nowego Roku:)
zbyszekm2 - 31-12-2015, 11:22
osmoz napisał/a: | Fajnie;) Bo mam taki z II i nie wiedziałem czy jest taki sam ( wizualnie jest). Pozdrawiam i Szczęśliwego Nowego Roku:) |
Taki sam.
|
|
|