To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Uszkodzony uchwyt (lewarek) skrzyni biegów

HerbAsher - 07-02-2015, 08:04
Temat postu: Uszkodzony uchwyt (lewarek) skrzyni biegów
W mojej Cari odpadła gałka lewarka skrzyni biegów (1.6 16v, 2000r). Okazało się, że nie można jej już na nowo przyczepić, bo uszkodziły się potrzebne części. Można z tym jeździć, ale nie jest to zbyt przyjemne.

Niestety, nie namierzyłem na portalach aukcyjnych samego lewarka zmiany biegów, na ogół występują aukcje całego mechanizmu skrzyni, a ja potrzebuję tylko uchwytu do zmiany biegów. Chyba będę musiał wybrać się na jakiś szrot. Czy mieliście kiedyś podobny problem i co zrobiliście?

Pozdrawiam :)

remi - 07-02-2015, 20:45

Nie wiem gdzie jest problem, ale jak mi odpadał lewarek, to skleiłem klejem kilka lat temu na stałe. Działa do dzisiaj
rasiak1980 - 08-02-2015, 03:48

A w którym miejscu uszkodzilo się? jeżeli można jeździć wnioskuje ze odpadła jedynie gałka od lewarka z tego co się orientuje w większości samochodów na samym lewarku jest gwint stożkowy natomiast w samą gałkę wchodzi na wielowypuscie plastikowa tulejka nacięta która podczas wkrecania na gwint stozkowy rozpręża się klinując w wielowypuście gałki. Dokładnie w taki sam sposób są osadzone gałki zamienniki ze sklepów tunerskich, jedyne co mogło tam się uszkodzić to ta plastikowa tuleja prawdopodobnie jest to jakieś tworzywo typu poliamid abs bądź winyl z dodatkiem włókna szklanego nie ma szansy dorobić jedyne co doraźnie to może poxilina albo kawałek tkaniny szklanej i żywica epoxy całość skleić i szukać nieszczęsnej tulejki po szrotach
wichura1 - 09-02-2015, 22:33

W 1.6 jest ta durna skrzynia Renault z podnoszonym pierścieniem i tuningowe gałki nie pasują.
1grzecho - 13-02-2015, 08:23

ta gałka pasuje http://allegro.pl/galka-z...5084985015.html
mam u siebie