To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero III - tylny nawiew :(:( brak reakcji

ryba32 - 23-02-2015, 22:19
Temat postu: tylny nawiew :(:( brak reakcji
Witam

mam problem z załączeniem tylnego nawiewu . wymieniłem już panel w podłokietniku i nadal nie reaguje . panel jest podświetlony ale nie daje sie włączyć tym guzikiem guzik nie reaguje :( :( czy tam jest jakiś bezpiecznik czy to jest podłączone pod jeden wentylator razem z przednim ?? czy ten tylny nawiew włącza sie tylko tym guzikiem z tylu w podłokietniku?? czy jak sie włączy ten tylny nawiew to powietrze leci tymi kratkami w podsufitce ?? ale jak go uruchomić czy ktoś miał taki problem??

PiotrKw - 24-02-2015, 07:06

Tylny panel obsługuje tylny agregat chłodniczo-grzewczy znajdujący się pod prawą częścią tylnego zderzaka za nadkolem, ma swój osobny wentylator i jest niezależny z przednim. Zimne powietrze leci kratkami w podsufitce , a ciepłe wylotami przy podłodze pod tylnymi fotelami. W zależności od ustawienia pokrętłem temperatury.
Jest podłaczony przez bezpiecznik ale nie pamiętam który , patrz instrukcja .
Który rocznik samochodu?? Może być coś przegniłe przy podłaczeniu agregatu , mogły zgnić rurki od klimatyzacji, pracuje to wszystko w niezbyt komfortowych warunkach.

ryba32 - 24-02-2015, 09:44

Rocznik 2003 3.2 did automat czyli cały agregat jest pod tylnym zderrzakiem z prawej strony tak? A klimatyzację napełnia się tam osobno czy to jest jeden układ?czyli tam musze szukać przyczyny ze niedaleko się załączyć bo przycisk w podlokietniku wogole nie reaguje;(
zbyszekm2 - 24-02-2015, 10:23

sprawdziłeś na krótko czy silnik działa w tylnym nadmuchu?
Mietek.K - 24-02-2015, 10:51

Włącz na podłokietniku i poszukaj przełącznika poniżej popielniczki i zapalniczki w środkowym panelu po prawej stronie tam gdzie podgrzewane fotele , kontrola trakcji i inne . U mnie tak jest .
Sebastian_T - 24-02-2015, 12:55

Ale z przodu włączyłeś tył? (tak tylko pytam ;-) )
Jak na przednim panelu (o czym pisze Mietek.K) nie włączysz "Rear", to tyłu nie uruchomisz przyciskiem na podłokietniku...

Nesene - 24-02-2015, 16:41

Sebastian_T napisał/a:
Ale z przodu włączyłeś tył? (tak tylko pytam ;-) )
Jak na przednim panelu (o czym pisze Mietek.K) nie włączysz "Rear", to tyłu nie uruchomisz przyciskiem na podłokietniku...

Przecież przedni działa jak włącznik schodowy. Nie ma znaczenia jak jak jest ustawiony tył działa niezależnie.

Sebastian_T - 24-02-2015, 17:07

Nie mam już PIII, ale pamiętam, że póki nie włączyłem przedniego, tylny nie ruszał. Przedni miałem na stałe, zawsze świeciło mi się "Rear", po odpaleniu nie musiałem nic robić więcej. Ale gdy wyłączyłem, tył ani troszkę nie dmuchnął.
No chyba że to ja miałem coś nie tak w instalacji...

Mietek.K - 24-02-2015, 17:09

To pewnie mam popsuty samochód :x . Bo u mnie jak przełącznik Rear jest wyłączony to tylnego nawiewu nie da się uruchomić :cry:
zbyszekm2 - 24-02-2015, 17:32

No musi być włączony, od tego jest,
Grzegorz76 - 24-02-2015, 18:33

Podepnę się do tematu bo też nie bardzo rozumiem zasadę działania ogrzewania i klimy w pajero. U mnie do tylnej nagrzewnicy idą dwa przewody od silnika z ciepłym chłodziwem. Klimatyzacja tylna to też ten sam obieg co przednia klima. Ustrojstwo za tylnym zderzakiem to tylko dogrzewacz krążącego płynu chłodzącego? Przełącznikiem "Rear" mogę decydować czy osoby z tyłu mogą mieszać ogrzewaniem i pracą wentylatora czy nie mogą. Nie wiem czy dobrze to wszystko wypatrzyłem ? Czy może jest inaczej.
zbyszekm2 - 24-02-2015, 18:41

klima i woda, przód i tył są na jednym obiegu. Jednak która i w jakich parametrach będzie działać zależny od nastawy. Osobno ustawia się tył i osobno przód. Kierowca może przyciskiem włączyć kub wyłączyć tył przyciskiem "REAR".
Grzegorz76 - 24-02-2015, 19:15

Ok kumam. To do czego jest to urządzenie za zderzakiem z tyłu ?
zbyszekm2 - 24-02-2015, 19:22

Grzegorz76 napisał/a:
Ok kumam. To do czego jest to urządzenie za zderzakiem z tyłu ?

Za zderzakiem? może chodzi ci o urządzenie pod podłogą w tylnej , prawej części bagażnika? Przed zderzakiem tylnym?
To cześć zespołu jest nad podłogą część pod podłogą, tylna wentylacja, tak najprościej mówiąc.
masz klime dwu strefową, tył i przód. Ale wszystko jest połączone razem, jeśli chodzi o magistralę. Ale sterowania osobno, przód i tył.

Grzegorz76 - 24-02-2015, 19:53

Chodzi mi o to urządzenie za przegniłą osłona klik foto