Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] dziwna sytuacja z kontrolka oleju
robert78 - 01-03-2015, 13:12 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] dziwna sytuacja z kontrolka oleju ostatnio zauwazylem pewna sytuacje otoz jak silnik spada z obrotow to zapala sie kontrolka oleju na chwile (stan oleju na bagnecie jest ok) np w korku jak ruszam z dwojki albo przy przyduszeniu silnika ? czy to normalne czy cos nie tak
apg2312 - 01-03-2015, 13:28
Obawiam się, że mogą być to pierwsze oznaki tego, że coś jest nie tak. Kontrolka oleju zaczyna się świecić, jeśli jest za niskie ciśnienie oleju. Skoro zaczyna migać na niskich obrotach, to IMHO zaczyna szwankować albo czujnik ciśnienia, albo pompa oleju.
Ziemba. - 01-03-2015, 16:06
U mnie w 1.6 była to wina czujnika oleju. Na luzie przy jałowych obrotach i rozgrzanym silniku zapalała się kontrolka. Ciśnienie oleju zostało zmierzone, okazało się, że jest dobre. Po wymianie czujnika wszystko jest ok.
Jeśli mogę coś zasugerować to w pierwszej kolejności warto zmierzyć ciśnienie oleju.
eve1988 - 01-03-2015, 19:59
najprawdopodobniej czujnik oleju. dla pewności sprawdz cisnienie oleju na wolnych obrotach.
fanatyku - 02-03-2015, 17:54
Miałem podobne objawy. Przy spadku obrotów zapalała się lub chwilowo mrugała kontrolka oleju. Poziom oleju był ok. W moim przypadku pomogła wymiana oleju, od tego momentu już był spokój. Może olej był za gęsty lub gdzieś się coś przytkało. Też podejrzewałem czujnik.
|
|
|