To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - problem z twardym dyskiem

misjonarz. - 18-03-2015, 08:42
Temat postu: problem z twardym dyskiem
Mam problem z twardym dyskiem. Mianowicie pewnego razu nie dało się uruchomić laptopa. Pojawił się komunikat że brak butowalnego nośnika. Przy próbie instalacji w7 pokazał się komunikat że nie można na żadnej partycji zainstalować systemu. Z braku innego, wystarczająco dużego nośnika zrzuciłem wszystkie dane na jedną partycję (po wyjęciu twardziela z lapka i podpięciu go pod inny kablem zewnętrznym) i znowu spróbowałem instalacji j znowu zonk. Dopiero jak wziąłem XP to dało się go zainstalować, ale na innej partycji niż ta na której poprzednio był system. No i trwało to dłużej niż normalnie. Ktoś ma pomysł co się może dziać?
krzychu - 18-03-2015, 08:52

Pokaż SMART dysku. Ściągnij np. HDTune demo.
Tomek - 18-03-2015, 09:48

misjonarz. napisał/a:
Mianowicie pewnego razu nie dało się uruchomić laptopa. Pojawił się komunikat że brak butowalnego nośnika.

jaki laptop?

ja serwisuje na codzień Della. te mają taką przypadłość dość często, w 99% przypadków wystarczy wymontować i zamontować ponownie dysk i działa

misjonarz. napisał/a:
Przy próbie instalacji w7 pokazał się komunikat że nie można na żadnej partycji zainstalować systemu.

jaki system miałeś przed próbą instalacji win7?
jeśli XP to w sumie nie dziwne, że był problem z instalając XP, pasuje najpierw wyczyścić partycje zerową,

misjonarz. - 18-03-2015, 11:07

lapek gaway, system W7, XP zarzuciłem bo siódemki za cholerę nie dało się zainstalować. Problem jest z formatowaniem partycji systemowej, na którą nic się nie da zainstalować, ani przenieść po podpięciu do innego komputera. Po uruchomieniu i próbie dostania sie z poziomu systemu na partycję systemową ( C: ) robi się blue screen.
Tomek - 18-03-2015, 12:14

dla mnie to wygląda jak typowe problemy, które ja mam przy instalowaniu Win7 na XP (przy czym ja to robię przez SCCMa)

jeżeli instalka Win7 w ogóle Ci startuje, to możesz spróbować tak:

1. Odpalasz instalkę
2. czekasz, aż zastartuje i zaczyna się "instalować"
3. wciskasz F8 (powinno wyskoczyć czarne okno z wierszem komend)
4. wpisujesz komendy:
- diskpart
- select disk 0
- clean
- exit
- exit

nie wiem jednak czy instalka z płyty ma taki luksus.

misjonarz. - 18-03-2015, 12:17

nie zrozumiałeś. Ja wrzuciłem xp na 7
Tomek - 18-03-2015, 12:24

misjonarz. napisał/a:
nie zrozumiałeś. Ja wrzuciłem xp na 7

zrozumiałem
robisz co innego (trochę co innego), ale objaw masz taki sam
więc i rozwiązanie może być takie samo

Havoc - 30-03-2015, 14:20

Na początku jedna rzecz.
Jeżeli instalkę W7 masz na pendrive może tak się dziać że nie będzie chciał zainstalować systemu. Z płyty pójdzie bez problemu.
Ale teraz, skoro jest taka jazda z partycją C to jak kolega pisze, disk part i clean. Najprościej będzie usunąć wszystkie partycje z dysku po prostu. Nagraj sobie Hiren's Boot CD i skorzystaj z któregoś z narzędzi dyskowych, one pewnie ruszą bez problemu tą partycję. Może wystarczy jednak skasowanie samego C.

krzychu - 30-03-2015, 14:28

Pokażesz kolego SMART? Po co się ma męczyć skoro dysk może być już na wykończeniu?
misjonarz. - 31-03-2015, 07:40

tak właśnie myślę że już się skończył, ale nie miałem na razie czasu się nim zająć, pewnie dopiero po świętach uda mi się do niego zajrzeć. Jak coś to wrzucę tu smarta :)
krzychu - 31-03-2015, 09:09

OK. Podbiję żeby nie skleiło jak wrzucisz.
Balon - 07-04-2015, 06:37

przeleć go programem MMHD na bank masz uszkodzone sektory , przerabiałem to nie raz :)