Outlander I GEN Techniczne - Irytujące cykanie z okolic deski rozdzielczej
Afordos - 29-03-2015, 15:58 Temat postu: Irytujące cykanie z okolic deski rozdzielczej Szanowni forumowicze, nie znalazłem podobnego tematu na forum, albo nie umiem szukać.
Od około roku, pod deską rozdzielczą, wydaje mi się, że jej prawa strona - powstał mi dziwny hałas, coś jakby cykanie. Poza mną oczywiście prawie nikt tego nie słyszy.
Dźwięk towarzyszy przy każdym ruchu samochodu, przy czym zanika przy szybkim pokonywaniu prawych zakrętów, kiedy siła odśrodkowa działa na samochód. Wówczas 2-3 sekundy ciszy i na prostej irytujące cykanie powraca.
Próbując dojść do tego co to może być, próbowałem odgadnąć czy ma to związek np z układem wentylacji, czy to nie aby liść w układzie wentylatora. Wymieniłem filtr kabinowy, nic tam nie znalazłem, wydmuchałem tam gdzie sięgnąłem ramieniem odkurzacza. Jednak, poprawcie mnie jak się mylę, ale w momencie gdy zamykam obieg na zamknięty, to nie powinno być ruchu powietrza w owych kanałach?
Dźwięk nie pochodzi od silnika, gdyż na postoju go nie ma, natomiast próbowałem zjechać z górki na wyłączonym silniku , przy zamkniętym obiegu i cykanie słychać tak samo jak wcześniej. W silniku, nie widać nic obluzowanego, wszystko pospinane jak należy. Nic mi się nie wala w bagażniku, pod fotelem, w schowku. Wyjęty schowek też nie rozwiązał problemu.
Ściągałem plastik obudowy małego głośniczka przy lusterku, drżenie pozostaje. Naprawdę, nie wiem już gdzie szukać, na moje ucho dźwięk podchodzi z okolic poduszki powietrznej pasażera, ale nie mam pojęcia jak tam się dostać.
Szukałem schematów rozbioru deski Outka I ale na pierwszym kroku grzęznę, bo mam wersję z klimą automatyczną, gdzie po zdjęciu pokręteł nie mam śrubek do odkręcenia konsoli. Ktoś pomoże? Co to może być? Jak zdjąć górę deski, może jak rozebrać podszybie?
Wyeliminowałem też opony, na innym komplecie jest to samo. Nie daję rady z tym jeździć, drżenie mnie doprowadza do szewskiej pasji!!!
flash - 29-03-2015, 20:26
Dwa pomysły:
1. U znajomego w Toyocie cykała żarówka przy światełku wewnętrznym. Warto sprawdzić.
2. Jeśli dźwięk jest lekko mechaniczny, to może to być silniczek/sterownik klapek nawiewu/mieszalnika powietrza. Czy nawiew działa Ci w 100 % poprawnie, tzn. podaje powietrze w ustawionej temperaturze i z każdego wylotu?
Sxizo - 29-03-2015, 22:11
Miałem to samo przez jakieś parę dni, ustało samoistnie
Afordos - 31-03-2015, 18:21
Powietrze ma odpowiednią temperaturę, leci z każdego otworu tak ja powinno.
Taka aktualizacja, mam tutaj Webasto zainstalowane, które jest dopięte do układu.
Może tutaj jest coś , co powoduje, ze mimo zamkniętego obiegu w samochodzie tam jakoś przez Webasto dostaje się "lewe" powietrze.
Sxizo - 31-03-2015, 19:53
No może to jest jakiś trop, bo ja też mam webasto.
Afordos - 10-04-2015, 22:42 Temat postu: Rozwiązanie! Taadam!
Kto by się spodziewał takiego finału.
Trwało to ponad rok, niezliczone godziny frustracji i dociekania, próby eliminacji tego cykania... aż do dziś.
Powodem cykania, była wiązka od sondy lambda 2! Ukruszyło się mocowanie kostki, kostka z kablem spadła, ale kabel trzymał ją od spadnięcia swobodnego. Ułożyła się więc wygodnie na wale napędowym. Gdy pojawiał się ruch obrotowy wału, kostka cykała ocierając się o wał.
W pierwszej (cichej ) fazie, słyszalnej tylko przez moje ucho, wał obrabiał peszel w którym szła instalacja sondy.
W drugiej ( głośniejszej ), wał obdłubał już cały peszel i skrobał izolację kabla
W trzeciej, najbardziej frustrującej fazie wał przedarł wiązkę, a wystające miedziane druty , jeszcze pogarszały sprawę...
Dźwięk został wyeliminowany! A już prawie miałem rozebraną deskę rozdzielczą!
MadziaQ.. - 21-11-2015, 03:19
Aby nie zaśmiecać podepnę się do tematu bo mam dokładnie taki sam problem jak w temacie.
Od kiedy kupiłam autko raz na jakiś czas spod kierownicy wydostaję się dziwny dźwięk coś właśnie jakby cykanie czy jakieś przełączanie, ostatnio odkryłam, że ten dźwięk jest wydawany albo samoistnie jak np. stoję na postoju z odpalonym silnikiem oraz mogę sama go pobudzić przekręcając pokrętło od regulacji temperatury grzania (czyli pierwsze pokrętło od prawych drzwi przednich) za każdym razem jak przekręcę chociaż o jeden tzw ząbek to słyszę ten dźwięk. Czy to jest jakaś usterka? czy po prostu tak ma być?
Zaobserwowałam też taki problem (chociaż może to nie ma związku z powyższym), że kiedy włączę klimatyzację np. w celu odparowania szyby przedniej i klima pochodzi kilka minut to później w aucie nie działa ogrzewanie, nie pomaga wyłączenie i włączenie silnika. Problem ustępuje następnego dnia kiedy to autko ostygnie przez noc i rano działa jakby nie było wcześniej problemu. Miał może ktoś podobny problem?
flash - 23-11-2015, 16:05
Koleżanko takie odgłosy wydaje przekaźnik nawiewu, znajdujący się pod kierownicą, który uruchamia się przy każdej ingerencji w temperaturę lub moc nawiewu. Jest to zupełnie naturalne w tym modelu i musisz się do tego przyzwyczaić.
Jeśli chodzi o problemy z regulacją temperatury to pod nogami kierowcy, w tunelu po prawej stronie pod plastikową osłoną znajdują się plastikowe tryby, odpowiedzialne za regulację temperatury. Trzeba rozebrać tunel i spróbować spryskać/przesmarować zembatkę, ponieważ lubi ona się zacinać. To powinno pomóc, przynajmniej u mnie tak było...
qba1983 - 24-11-2015, 10:35
ja do tego silownika z tymi trybami, dowiązałem jeszcze gumkę recepturkę, od tamtej chwili nie ma problemu z włączaniem ciepłego nawiewu
MadziaQ.. - 26-11-2015, 23:52
Zaraz, zaraz bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam, za to że po odpaleniu klimatyzacji a następnie włączeniu nawiewu ciepłego powietrza, które nie chce działać i wieje zimnym powietrzem może być odpowiedzialny mechanizm znajdujący się pod fotelem?
Szczerze powiedziawszy to dobrze by było to straszono mnie w serwisach innymi pewnie znacznie kosztowniejszymi zabiegami. Jak dobrze, że istnieje forum i pomocni ludzie Sprawdzę to jak wrócę na stałe do domu.
ps. to cykanie pod kierownicą nawet jak niczego nie dotykam to również się pojawia ale może to przekaźnik sobie ustala temperaturę które wcześniej ustawiłam, no chyba że moje rozumowanie jest błędne.
qba1983 - 27-11-2015, 15:33
nie pod fotelem tylko w tunelu srodkowym, w nogach nad pedałem gazu(tak bym to określił)
flash - 27-11-2015, 20:28
[quote="MadziaQ.."]Zaraz, zaraz bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam, za to że po odpaleniu klimatyzacji a następnie włączeniu nawiewu ciepłego powietrza, które nie chce działać i wieje zimnym powietrzem może być odpowiedzialny mechanizm znajdujący się pod fotelem?
Nie do końca dobrze zrozumiałaś. Pod nogami kierowcy nie oznacza pod fotelem lecz w okolicy pedałów, a dokładnie zaraz obok pedału gazu, po prawej stronie pod plastikową osłoną tunelu środkowego .
Cykanie występuje również samoistnie, nawet gdy nie dotykasz pokręteł, ten typ tak ma...
|
|
|