Chcę kupić Lancera! - Mitsubishi Lancer VII 1.6 Pb 2005 Wrocław - prośba o opinię
jaros_wro - 22-04-2015, 14:56 Temat postu: Mitsubishi Lancer VII 1.6 Pb 2005 Wrocław - prośba o opinię Marka: Mitsubishi Lancer VII 1.6 Pb
VIN: JMBSRCS3A5U005395
Centa brutto: 12900 zł
Rocznik: 2004 (rok produkcji), 2005 (pierwsza rejestracja)
Miejscowość: Wrocław
Link do ogłoszenia: http://allegro.pl/show_item.php?item=5253594022
Treść ogłoszenia:
Witam,
przedmiotem aukcji jest Mitsubishi Lancer 1.6 benzyna z automatyczną skrzynią biegów, zakupiony w 2005 w polskim salonie we Wrocławiu jako auto z rocznika 2004. Bardzo niski oryginalny przebieg 87 tys km!
Jeden właściciel, serwisowany na bieżąco większość czasu w ASO, użytkowany przez kobietę. Wszystko sprawne, wnętrze wygląda jak nowe, z zewnątrz widać ślady użytkowania ( porysowane zderzaki), blacha bez rdzy.
Silnik, skrzynia bez najmniejszego zarzutu. Auto świeżo po przeglądzie w serwisie.
Wyposażenie :
-Automatyczna skrzynia biegów,
-klimatyzacja
-2 poduszki
-elektryczne szyby i lusterka
-centralny zamek z pilota
-alarm
-radio CD
Treść:
Witam,
Zastanawiam się nad zakupem tego samochodu dla żony w miejsce wysłużonego Opla. Auto był oglądać już kolega, aczkolwiek stwierdził, że jednak potrzebuje czegoś większego. Z jego relacji wynikało, że jest jakiś problem z sondą lambda oraz należało by sprawdzić wgniecenie na tylnym zderzaku.
Do tej pory nie miałem styczności z jakimkolwiek samochodem z automatyczną skrzynią biegów, także prosiłbym o wszelkie opinie na temat.
Samochód raczej od razu poszedłby do gazownika. Warto, nie warto?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Hornet - 24-04-2015, 19:14
jaros_wro napisał/a: | Z jego relacji wynikało, że jest jakiś problem z sondą lambda oraz należało by sprawdzić wgniecenie na tylnym zderzaku. |
Ciekawe z którą, i czy na pewno problem dotyczy sondy, czy może np katalizatora... Nr błędu nie znasz ? Szkoda że nie ma zdjęć silnika.
jaros_wro - 25-04-2015, 17:21
Hornet napisał/a: | jaros_wro napisał/a: | Z jego relacji wynikało, że jest jakiś problem z sondą lambda oraz należało by sprawdzić wgniecenie na tylnym zderzaku. |
Ciekawe z którą, i czy na pewno problem dotyczy sondy, czy może np katalizatora... Nr błędu nie znasz ? Szkoda że nie ma zdjęć silnika. |
Sprzedający mówił, że przyczyną zapalania się sondy jest najprawdopodobniej nieszczelność w układzie spalinowym (błąd temperatury spalin). Gdzieś było spawane, ale sonda nadal czasami się zapala a czasami nie.
Właśnie szukam miejsca, które sprawdzi mi samochód przed zakupem. Jeżeli ktoś może polecić jakiś warsztat we Wrocławiu, to będę wdzięczny za wpis
Co do samochodu, to:
- Rozrząd nie był wymieniany
- Akumulator od nowości
- Skrzynia biegów, nic nie było robione
- Amortyzatory nie były wymieniane. W zeszłym roku łączniki i sworznie wymienili.
Bartekkita - 25-04-2015, 20:29
jaros_wro, napisz do użytkownika Deejay
jaros_wro - 01-05-2015, 09:29
Czołem,
Udało się zrobić przegląd przed zakupowy samochodu w "WMAuto Centrum Aut Japońskich":
Ze względy na przebieg/wiek/stan do wymiany:
- akumulator
- rozrząd (paski, rolki, pompa wody, uszczelki)
- wymiana oleju w skrzyni biegów
- wymiana oleju silnika
- filtr powietrza
- filtr oleju
- filtr kabinowy
- płyn hamulcowy
- płyn chłodzenia
- odgrzybienie i nabicie klimatyzacji
- wyczyścić ogniska rdzy podwozia i punktowo zakonserwować
Jeżeli chodzi o zapalającą się sondę lambda, to okazało się, że rura przed katalizatorem jest wgnieciona. Sam katalizator wyglądał jakby był spawany, ale mechanik twierdzi, że aktualnie wystarczy wymienić rurę (nie wyklucza wymiany katalizatora). Moim zdaniem dziwne uszkodzenie. Sprzedający twierdzi, że nie wie jak to się mogło stać.
W książce czynności serwisowych wyczytałem, że należałoby wymienić olej w dyferencjałach, ale zapomniałem o to zapytać mechanika.
Rzeczy do wymiany w niedalekiej przyszłości:
Wymiana kloców i tarcz hamulcowych przednich za ok. 20 tyś.
Niestety nie dogadaliśmy się ze sprzedającym co do ceny. Może komuś się przyda
Pozdrawiam.
Źródło
|
|
|