To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - Głośna praca silnika w mitsubishi ASX po wymianie oleju

meopl - 23-04-2015, 12:19
Temat postu: Głośna praca silnika w mitsubishi ASX po wymianie oleju
Witam.
Wymieniłem olej w swoim Mitsubish ASX 1.6 2010r (110tyś przebiegu) na Motul 8100 X-CESS 5W40.
Wcześniej nie wiem co tam było lane przez poprzedniego właściciela. Po zmianie oleju zauważalnie silnik pracuje głośniej. Czy są to powody do zmartwień. Czy olej po prostu musi dłużej popracować. Może zmiana z 5w30 na 5w40 w pierwszej chwili może powodować głośniejszą pracę przez jakiś czas(niestety nie wiem co tam wcześniej było lane). Może to wina filtru paliwa że głośniej troszkę chodzi. Proszę o jakieś sugestie. Z góry dziękuje:)

plecho1 - 23-04-2015, 13:25

Jakie odgłosy zaobserwowałeś po tej wymianie, jakieś stuki czy coś innego? Nagraj może dźwięk pracującego silnika i zamieść link w temacie to może ktoś coś podpowie.
Grzegorz42 - 23-04-2015, 16:13

Jeżeli wymieniałeś filtr powietrza to sprawdź czy jest dobrze osadzony w obudowie,gdyż munie w Lancerze po wymianie oleju i filtra powietrza silnik też zaczął głośniej pracować.Okazało się że filtr powietrza był źle osadzony.
krzychu - 23-04-2015, 16:18

Ale niektóre oleje powodują głośniejszą pracę silnika. Np. Shelle Helix Ultra u mnie działał głośniej. Valvoline SynPower ciszej. Oczywiście inne generacje silnika, ale jeśli dźwięk jest podobny, a jedynie głośniejszy to chyba nic się nie dzieje.
mazzi81 - 01-05-2015, 21:09
Temat postu: Re: Głośna praca silnika w mitsubishi ASX po wymianie oleju
meopl napisał/a:
Witam.
Wymieniłem olej w swoim Mitsubish ASX 1.6 2010r (110tyś przebiegu) na Motul 8100 X-CESS 5W40.
Wcześniej nie wiem co tam było lane przez poprzedniego właściciela. Po zmianie oleju zauważalnie silnik pracuje głośniej. Czy są to powody do zmartwień. Czy olej po prostu musi dłużej popracować. Może zmiana z 5w30 na 5w40 w pierwszej chwili może powodować głośniejszą pracę przez jakiś czas(niestety nie wiem co tam wcześniej było lane). Może to wina filtru paliwa że głośniej troszkę chodzi. Proszę o jakieś sugestie. Z góry dziękuje:)

ja wlałem za sugestią osób z forum Millers'a C3 5W30 przy I wymianie i silnik ciszej pracuje (przynajmniej na wolnych obrotach). Na wyższych to raczej tak samo. Ten silnik w ogóle nie brzmi fajnie - jakby strasznie się męczył, chociaż jedzie :)
Ktoś kiedyś pisał na forum, żeby sprawdzić mocowanie rury od filtra powietrza (wlot). Może tam się coś poluzowało. Silnik (albo wydech) niestety wg. mojej oceny przenosi straszne drgania na resztę elementów.