To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - [CJ1A 1.3] Problem z elektryka

bonkesku - 14-05-2015, 14:05
Temat postu: [CJ1A 1.3] Problem z elektryka
Witam, zauważyłem dzis że nie mam podświetlenia na desce rozdzielczej + światło postojowe lewe przednie + światło tylne lewe+brzeczyk od zapalonych świateł, reszta działa, sprawdziłem bwzpiecznik pod deska rozdzielcza od podświetlenia kokpitu, niby jest cały.. w tym czasie chciałem odpalić samochód a tu nic z tego akumulator rozladowany, chwile temu odpalalem auto i bez problemu, podladowalem i odpalil, światła mijania, drogowe działają, kierunkowskazy również, jest gdzieś jeszcze jakiś bezpiecznik odpowiadający za to? W komorze silnika mam zdarte oznaczenia i nie wiem gdzie coś może być..
plecho1 - 14-05-2015, 15:03

Spalony bezpiecznik odpowiedzialny za te światła i podświetlenie. A co do braku prądu, to sprawdź klemy na akumulatorze a jak nie będą zaśniedziałe, to albo kończą się szczotki w rozruszniku lub nie łączy główna masa po między akumulatorem a karoserią i silnikiem.
bonkesku - 14-05-2015, 16:31

dzieki, problem rozwiązany
plecho1 - 14-05-2015, 17:46

A co było powodem problemów?
bonkesku - 14-05-2015, 20:13

bezpiecznik 10A pod komorą silnika, już nie pamiętam jaki dokładnie, oznaczony dwoma światłami odwroconymi do siebie
Bizi78 - 14-05-2015, 20:25

Bezpiecznik świateł pozycyjnych.

bonkesku - 14-05-2015, 21:18

Właśnie ten :) od niego też jest zależne podświetlenie deski? Ogólnie to chyba przepalil się przez podświetlenie nóg, bo teraz mi nie świeci..
robertdg - 14-05-2015, 22:41

Może przepaliło się oświetlenie robiąc zwarcie, wypadałoby sprawdzić co i jak jest podpięte oraz poprawić w razie konieczności, aby nie doszło do gorszego incydentu, niz brak świateł/poswietlenia
plecho1 - 14-05-2015, 22:58

Często ten bezpiecznik przepala się po zmianie oryginalnego radia na nieoryginalne i błędnie podpiętej masie nowego radia pod przewód sterujący podświetleniem radia który podczas podłączania radia działa jak masa a po włączeniu świateł pozycyjnych pojawia się w nim +12V.
bonkesku - 15-05-2015, 08:13

Raczej to nie radio, odłączyłem ostatnio skrzynie aktywną bo potrzebowałem miejsca w bagażniku, nie odłączyłem kabla zasilającego od aku ani masy i na drugi dzień pojawił się ten problem,pewnie akumulator się przez to rozladowal na tą chwilę zasilanie odlaczone , możliwe że to przez to, bądź przez podświetlenie nóg bo jedna strona nie świeci, sprawdzę to bo faktycznie może się skończyć na czymś gorszym niż tylko bezpiecznik