To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero Sport - kilka problemów z nowym nabytkiem

seba86 - 16-05-2015, 21:19
Temat postu: kilka problemów z nowym nabytkiem
Witam wszystkich forumowiczów, niedawno zostałem właścicielem pięknego czarnego sporta z 2006 roku, niestety trapi go kilka problemów z którymi chciałbym się jak najszybciej uporać i może ktoś by mi podpowiedział jak je rozwiązać, a więc zaczynam listę:
1) przy około 110 km\h nadwozie zaczyna nieprzyjemnie wibrować, opony odpadają bo nowe, podejrzewam problem z wałem napędowym, zna ktoś jakiś serwis w okolicach Krakowa, Bochni, Tarnowa który był by w stanie wyważyć wał?
2) coś ,,rzęzi" od dołu samochodu, po wciśnięciu sprzęgła przestaje, czytałem że ten typ tak ma, ale czy da się to jakoś wyeliminować i czy ostatecznie można z tym jeździć chodź by do momentu wymiany sprzęgła kiedy skrzynia będzie na wierzchu
3) wskaźnik ciśnienia oleju zawsze był trochę poza połową skali jednak nie świeciła się kontrolka ciśnienia oleju na tablicy rozdzielczej co nie dawało mi spokoju, dzisiaj rozebrałem tablice myśląc że żarówka się przepaliła, jednak tam w ogóle jej nie było po włożeniu żarówki wskaźnik ciśnienia spadł poniżej dwójki a kontrolka się jarzy podczas jazdy, co to może być? czy może tam ma nie być tej żarówki?
4) jak rozróżnić wizualnie most z LSD i bez? jest gdzieś na nim napisane czy ma LSD
5) ma ktoś namiary na jakiś sprawdzony serwis terenówek w okolicach które podałem wcześniej
Na razie to by było na tyle z góry dzięki za pomoc

michoł - 17-05-2015, 20:26

1 jeśli opony nowe, koła wyważone, wibracji nie ma przy hamowaniu, to najpewniej przeniesienie napędu było już o tym, pewnie wał, krzyżaki, wyjście z reduktora
2 Terkotanie, grzechotka też było, jedni mówią że to łożysko przy sprzęgle inni łożyska wałka sprzęgłowego itd.. podobno i tak wraca. Jeżdżę z tym już 4 lata odkąd mam auto. Tylko w mc'draivie stoję na wciśniętym sprzęgle żeby chały nie było.
3 na desce powinieneś mieć kontrolkę oleju pod wskaźnikiem temperatury. Jeli to tam nie było żarówki to temat ważny lepiej to ogarnij.
4 Na moście powinna być naklejka z napisem LSD Hibrid czy jakoś tak.

zbyszekm2 - 18-05-2015, 10:03

1. luz na wale napędowym, możliwe ze na walku zdawczym reduktora. hamulce tylne
2. wymień na oryginalne sprzęgło i przestanie wydawać dźwięki. My tak robimy i pomaga.

seba86 - 18-05-2015, 19:25

michoł napisał/a:
na desce powinieneś mieć kontrolkę oleju pod wskaźnikiem temperatury

to ja chyba jakąś inną wersje zegarów mam bo ta kontrolka (w której brakuje żarówki) u mnie jest pod licznikiem prędkości :?:

[ Dodano: 18-05-2015, 19:26 ]
zbyszekm2, co może być nie tak z hamulcami?

michoł - 18-05-2015, 20:05

[quote="seba86"]
michoł napisał/a:
na desce powinieneś mieć kontrolkę oleju pod wskaźnikiem temperatury

to ja chyba jakąś inną wersje zegarów mam bo ta kontrolka (w której brakuje żarówki) u mnie jest pod licznikiem prędkości :?:

Ja tez mam jedną kontrolkę od oleju w której nie ma żarówki, tak ma być. Zobacz czy przy zapłonie świeci się kontrolka pod wskaźnikiem temperatury.

seba86 - 18-05-2015, 21:19

pod wskaźnikiem temperatury jest kontrolka oleju z taką ,,falką" od dołu, ale też się nie świeci, tylko obiło mi się o uszy że ona nie jest od ciśnienia oleju a od stanu (ilości) oleju w silniku- jak za mało to ma świecić