To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero Pinin - Żarówki podświetlenia zegarów

mstrucz - 20-05-2015, 23:11
Temat postu: Żarówki podświetlenia zegarów
Hello!

Wie ktoś jakie są żarówki (symbol) podświetlenia zegarów i jak najlepiej się do nich dostać?
Po 13 latach jedna od prędkościomierza powiedziała dość!

romek atomek - 22-05-2015, 12:58

nikt Ci nie napisał nic .. więc coś szepnę ..

podważasz do góry daszek - schodzi jak ten z komputera - jest na kołeczkach - podgrzej auto w środku nawiewem gorącym co by kołki zatrzaskowe nie chciały popękać a miękko pracowały ..

zobaczysz zegary przymocowane śrubkami krzyżakowymi - wszystko widać.

zaopatrz się w śrubokręt z magnesowaną końcówką - bo jest gdzie zgubić śrubkę..
zaopatrz się w śrubokręt płaski - będzie potrzebny do odpięcia tasiemek z danymi - są 2 .. lubią ciężko się zapinać / odpinać..

żarówki modelu nie znam - kupiłem licznik na allegro od angola z kompletem żarówek za 35 pln - jest na zapas i żarówek i oprawek ..

empi - 23-05-2015, 09:35

Wszystkie dane żarówek znajdziesz tu: http://mitsubishi-motors.kiev.ua/1/
W katalogu , sekcja 54.
Jak rozebrać to wszystko znajdziesz w instrukcji serwisowej do ściągnięcia z forum: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3449

spider_st - 24-05-2015, 20:35

Żaróweczki są standardowe do podświetlania jest tylko jeden myk, są one włożone do plastikowej obudowy a kupuje się je bez tego plastiku. Jak zgubisz plastik to będziesz musiał kupić oryginały w serwisie a tak wymieniasz tylko wkłady. Jak dalej będziesz potrzebował modelu to jutro sprawdzę i ci podam.
n_bart - 25-05-2015, 05:35

Cześć. U mnie w pajero II są żarówki R5 i R10 z tego co pamiętam. Jeśli chodzi o te małe elementy do których się wkłada żarówkę i razem z nią przykręca kupiłem w sklepie z elektroniką. Teraz jestem na etapie wymiany tych żaróweczek na diody walcowe o niebieskim świetle.
mstrucz - 25-05-2015, 08:22

Dzięki. Fajnie, że można wymienić same wkłady. Pamiętam z Renault że w liczniku potrafi być kilka nierozbieralnych typów, które często kosztują majątek. Co do demontażu, poczekam na upały to się deska nagrzeje.
Anonymous - 11-06-2015, 16:01

Przepalenia na desce to niestety częsta usterka w Pininie ( no chyba że tylko w moim ). Krótkie kable przy kościach świadczą o tym jak na wysokim szczeblu w układzie produkcyjnym stanowi ekonomia i skąd wzięła się japońska cierpliwość i pokora. Pozdrawiam i życzę udanej naprawy oświetlenia dyskoteki.