Pajero Sport - Grzybek w EGR się nie przesuwa
gst - 26-05-2015, 01:17 Temat postu: Grzybek w EGR się nie przesuwa Mam problem z EGR w Pajero Sport 2003 2.5 TD. Jest tam taki grzybek (jak na zdjęciu w załączniku), lecz nie przesuwa się, mimo, że powinien. Szczególnie gdy klima jest włączona.
Wiem, że powinien bo w drugim Pajero Sport działa bez problemu.
Dodam, że sam EGR wymieniłem na inny (też używany) i nic to nie dało. Zamieniałem także z drugiego auta, z takim samym rezultatem.
Może walnięty jest jakiś czujnik? Może jakiś kabelek? A może zupełnie co innego? Miał ktoś podobny problem?
zbyszekm2 - 26-05-2015, 09:56
EGR nie ma nic wspólnego z EGRem.
Hubeeert - 26-05-2015, 10:14
zbyszekm2 napisał/a: | EGR nie ma nic wspólnego z EGRem. |
???
zbyszekm2 - 26-05-2015, 11:09
Chodziło ze EGR nie ma nic wspólnego z klimatyzacją>
Gene dzwonił w tym czasie dlatego tak napisałem.
gst - 26-05-2015, 12:32
Ok, nie ma nic wspólnego z klimatyzacją, co nie zmienia faktu, że sięnie przesuwa
Napisałem o klimatyzacji włączonej, bo wtedy co ok. minutę zmieniają się obroty i wtedy ten grzybek charakterystycznie sięprzesuwa.
Georg - 26-05-2015, 15:41 Temat postu: Re: Grzybek w EGR się nie przesuwa
gst napisał/a: | Jest tam taki grzybek (jak na zdjęciu w załączniku) |
Załącznika brak...
gst - 28-05-2015, 19:42 Temat postu: Re: Grzybek w EGR się nie przesuwa
Georg napisał/a: | Załącznika brak... |
Rzeczywiście, przepraszam, widocznie sięnie załadował. Chodzi o czarny grzybek wewnątrz tej złotej części EGR na poniższym zdjęciu. On sięprzesuwa co jakiś czas, u mnie niestety nie.
Georg - 28-05-2015, 20:26
Z tego, co pisałeś wcześniej wynika, że pokazany na zdjęciu zawór pneumatyczny jest sprawny.
Podejrzane są:
- wężyk doprowadzający podciśnienie od elektrozaworu sterującego do zaworu pneumatycznego
- elektrozawór sterujący
- wężyk doprowadzający podciśnienie od zasobnika podciśnienia do elektrozaworu sterującego
Na początek sprawdź wężyki na szczelność i daj znać - dalej się obaczy...
|
|
|