To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Maile z DHL, wirus na pokładzie?

mjsystem - 26-05-2015, 09:19
Temat postu: Maile z DHL, wirus na pokładzie?
Ostatnio otrzymałem kilka maili z logo DHL. Jeden nawet po niemiecku. Zadziwił mnie jedynie fakt, że w tym czasie niczego nie zamawiałem. W każdej wiadomości był zawarty załącznik w PDF. Za każdym razem chodziło o nieodebraną przesyłkę. Inna rzecz, że nadawcami owych maili były dziwne adresy z końcówką .de. Spotkał się ktoś z powyższym?
apg2312 - 26-05-2015, 09:27

Skasuj. Najlepiej bez otwierania załączników i wchodzenia na linki w mailach.
Ja już dostałem podobne maile z
1 jakiejś firmy kurierskiej, nawet nie pamiętam jakiej
2 Orange - że niby mmsy do odebrania
3 Allegro - "Dnia 29-04-2015 wykryto nieautoryzowany dostęp do Twojego konta w portalu.
W związku z wykrytym niebezpieczeństwem Twoje konto zotało tymczasowo zawieszone.
Aby odbokowac swoje konto przejdz pod adres : www.coś tam/gdzieś tam, i podaj hasło :P " - tego maila jeszcze mam na skrzynce ;)
4 z czegoś tam jeszcze
Automatycznie tego typu maile wywalam do spamu, ot, taki odruch bezwarunkowy :) Niestety, Gmail po 30 dniach kasuje wiadomości ze spamu, więc tylko ta wiadomość z nibyAllegro mi się ostała ;)

mjsystem - 26-05-2015, 09:58

apg2312 napisał/a:
Skasuj. Najlepiej bez otwierania załączników i wchodzenia na linki w mailach.
No spoko, takie rzeczy to oczywistość :mrgreen:
Sunderland86 - 26-05-2015, 10:07

Pod żadnym pozorem nie otwierać!

Dziewczyna ostatnio otworzyła maila z trefnym załącznikiem, którym okazał się CTBLocker i teraz, że tak powiem jest "po ptokach".

RalfPi - 26-05-2015, 10:16

Sunderland86 napisał/a:

Dziewczyna ostatnio otworzyła maila z trefnym załącznikiem, którym okazał się CTBLocker i teraz, że tak powiem jest "po ptokach".

U mnie Kumpel z pracy zgłosił sprawę na Policję - zakodowało mu wszystkie pliki na dysku D bodajże.

Sunderland86 - 26-05-2015, 13:29

RalfPi napisał/a:
Sunderland86 napisał/a:

U mnie Kumpel z pracy zgłosił sprawę na Policję - zakodowało mu wszystkie pliki na dysku D bodajże.

Nic mu na to nie poradzą.

Jedyną rzeczą jaką można zrobić to zapobiegać.

Użytkownicy komputerów dzielą się na tych co robią kopie zapasowe i na tych, którzy będą je robić.

RalfPi - 26-05-2015, 13:48

Sunderland86 napisał/a:
Użytkownicy komputerów dzielą się na tych co robią kopie zapasowe i na tych, którzy będą je robić.

To samo mu rzekłem.

Bartek - 26-05-2015, 18:49

A najlepsze są z wyrokami sądu, że ktoś założył Ci sprawę o nie zapłacone świadczenie w kwocie..... kliknij aby dowiedzieć się więcej, lub kopia wyroku w załączniku - dostałem już kilka takich - w każdym siedlisko wirusów :) . Żeby było pikantniej - wszystkie dostałem z "kancelarii sądu" z mailem w nagłówku jak z prawdziwej kancelarii, tylko dziwnym trafem w źródle wiadomości nadawca z zupełnie innych stron :)
mjsystem - 26-05-2015, 19:47

Bartek napisał/a:
tylko dziwnym trafem w źródle wiadomości nadawca z zupełnie innych stron
I to jest właśnie najlepszy sposób na weryfikację wiarygodności - sprawdzać nadawcę.
Dziś Magda otrzymała oficjalne pismo w swojej korporacji o zagrożeniu maili z DHL.

apg2312 - 26-05-2015, 19:57

Cytat:
A najlepsze są z wyrokami sądu, że ktoś założył Ci sprawę o nie zapłacone świadczenie w kwocie..... kliknij aby dowiedzieć się więcej, lub kopia wyroku w załączniku

Nigdy żadne pismo z sądu nie przyjdzie mailem. Zawsze listem poleconym ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru. I wbrew pozorom dotyczy to także nakazów z e-sądu w Lublinie :P
Ale zgadzam się, że pomysłowość oszustów nie zna granic....tak samo, jak ludzka głupota ;)

Juiceman - 26-05-2015, 20:17

Z DHL to mnie ostatnio tym spamem męczą xD
mjsystem - 27-05-2015, 08:01

Czyli to akcja ogólnopolska :roll: A ja się zastanawiam, skąd oni biorą nasze adresy e-mail? No może mój jest ogólnie dostępny na internecie, ale ostatnio zasypało mnie sporo spamu jak wysłałem aplikację do pewnej niemieckiej firmy.... :roll:
gulgulq - 27-05-2015, 12:27

Przykład emaila - dziś go dostałem:

takie czasy ze wszystko trzeba sprawdzać 3 razy zanim sie kliknie

Bartek - 28-05-2015, 07:37

Perełka z dziś:
Temat: 35788 Twoja paczka nie zostala dostarczona
nadawca: admin2@poczta-p-olska.com
Treść:

Witaj!

Twoja paczka nie została doręczona w wyznaczonym czasie w dniu 22 moze 2015, ponieważ nikt nie otworzył drzwi. Kliknij na link w celu otrzymania informacji dotycza cej twojej paczki w naszym serwisie. Odbiór przesyłki możliwy w najbliższym biurze po przedstawieniu wydrukowanej informacji.

Przejdź do otrzymania danych dotycza cych przesyłki

Jezeli ta wiadomosc Cie nie dotyczy, kliknij link, by zapobiec wykorzystaniu tego adresu e-mail.

Z pozdrowieniami,
Poczta Polska.

Oczywiście nie sprawdzałem co kryje się pod linkami, ale zgadnąć ich zawartość łatwo :)

PS: prawdziwy adres wysyłki: E1YxeDA-0007MY-2q@b221.blue.fastwebserver.de

Uwex - 28-05-2015, 08:04

To już jest jakaś plaga ! Powoli szybciej bym wymienił skąd takiego maila nie dostałem niż te co przyszły . I co ciekawe wcale nie "rozdaję" swojego adresu gdzie popadnie.