Outlander I GEN Techniczne - Turbina, stuki, srs
majchas01T - 26-05-2015, 14:28 Temat postu: Turbina, stuki, srs Witam,
Kupiłem kilka miesięcy temu O1T i małymi krokami staram się doprowadzić go do stanu bezusterkowego. Mam do Was kilka pytań:
1) gdzie w okolicach Olsztyna można zregenerować turbosprężarkę? Turbo pompuje, ale pojawił się delikatny ślad oleju na połączeniu turbo/rura do intercoolera. Ewentualnie, czy rozsądnie jest pomyśleć o podmiance na td04-19t?
2) podczas gwałtowniejszego przyspieszania i szybszej zmiany biegów czasami pojawia się stuk/uderzenie dobiegające gdzieś spod podłogi z tyłu auta. O czym może to świadczyć?
3) czy podpięcie się pod kompa w celu odczytania błędów z srs jest możliwe poza MUT? ogólnie pojawił się problem zapalającej się kontrolki srs, ale nie zapala się regularnie i nie mogę logicznie dojść co może być przyczyną. Po odpaleniu auta kontrolka gaśnie, po jakimś czasie zapala się i świeci się raz dłużej, raz krócej... może jakieś podpowiedzi?
Pozdrówki
staszq2 - 26-05-2015, 20:24
majchas01T napisał/a: | pojawił się delikatny ślad oleju na połączeniu turbo/rura do intercoolera |
Jeśli delikatny to daj spokój sobie z regeneracją no chyba że nie masz tego "strzału" i puszcza dymka
majchas01T napisał/a: | Ewentualnie, czy rozsądnie jest pomyśleć o podmiance na td04-19t? |
Na nową tak ale używaną to tu już rozsądku nie widzę bo pchasz się w dodatkowe koszty związane z kolektorem a ponoć chcesz tylko wyeliminować usterki No chyba, że planujesz zrobić jakiegoś "potworka" ...
majchas01T napisał/a: | podczas gwałtowniejszego przyspieszania i szybszej zmiany biegów czasami pojawia się stuk/uderzenie dobiegające gdzieś spod podłogi z tyłu auta |
U mnie coś podobnego świadczyło o rozwalonej końcówce drążka
MarcinGdy - 27-05-2015, 09:02
Ad 2
też mi tak stukało przy zmianie biegów, magicy obstawiali podporę wału, ale jeden ogarnięty uznał, że to tuleje na tylnym moście
zamontowali mi takie http://poliuretany.olkusz...mostu-1szt.html
i jak ręką odjął
Hubeeert - 27-05-2015, 09:10
majchas01T napisał/a: | 1) gdzie w okolicach Olsztyna można zregenerować turbosprężarkę? Turbo pompuje, ale pojawił się delikatny ślad oleju na połączeniu turbo/rura do intercoolera. | Skontaktuj się z Moto-Remo - oni gdzieś w tej okolicy mają swój serwis. majchas01T napisał/a: | 2) podczas gwałtowniejszego przyspieszania i szybszej zmiany biegów czasami pojawia się stuk/uderzenie dobiegające gdzieś spod podłogi z tyłu auta. O czym może to świadczyć? | Luz na tylnym krzyżaku lub dyfrze. Druga ewentualnośc gorsza. majchas01T napisał/a: | czy podpięcie się pod kompa w celu odczytania błędów z srs jest możliwe poza MUT? | Raczej nie. majchas01T napisał/a: | ogólnie pojawił się problem zapalającej się kontrolki srs, ale nie zapala się regularnie i nie mogę logicznie dojść co może być przyczyną. P | Prawdopodobnie taśma poduszki kierowcy, przeciera się - miałem już Klienta z takim problemem, kupił chińską na Allegro i działa już pół roku.
majchas01T - 28-06-2015, 09:18
Czy może mi ktoś podać numery seryjne turbiny z outka 2.0T?
Wiem, ze to td04hl-15t ale, żeby dobrać zestaw do regeneracji potrzebuję numeru xxxxx-xxxxx
|
|
|