To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Samsung, Android i problem

Tomek - 28-05-2015, 12:50
Temat postu: Samsung, Android i problem
Witam

mam Samsunga Galaxy S4
miałem tam jakiegoś androida, chyba 4.4 Kitkat

od 1-2 miesięcy prosił o upgrade OSa
raz chcialem to zrobic, ale okazalo sie, ze trzeba miec 3 GB wolnego, a nie mialem
w koncu przedwczoraj sie zmobilowowalem, zgrałem fotki i odpalilem updgrade

wczoraj poszedlem do pracy i zakomunikowalem ten fakt koledze
ten jednak od razu mi powiedzial, ze jemu po upgradzie żre szybko baterię

i co się okazało ?

praktycznie nie używając telefonu zeżarło baterię w jakieś 2-3 h

po doładowaniu do 15-20 % telefon rozładowuje sie do 0 w około 2-3 minuty

po załadowaniu go wczoraj na jakieś 44% wytrzymał może 40-50 minut

dzisiaj naładowałem na 100% i po godzinie mam już 63%

to nie jest normalne :finga:

ktoś coś poradzi? miał ktoś coś takiego?
lada moment (pewnie ze 2 tygodnie) zmienię telefon, ale jednak wolałbym mieć ten sprawny

sampler - 28-05-2015, 14:37

sprawdz co żre baterie, czy są to usługi google play czy coś innego. Sprawdzisz to w menu baterii w ustawieniach
cns80 - 28-05-2015, 15:12

U mnie na S3 pomogło ponowne postawienie systemu. Wyczyściły się rejestry przy okazji i teoretyczne straciłem gwarancję, ale mam czysty niebrandowany soft, a aplikacja SuperUser pozwala mi decydować, które programy i z czego mogą korzystać. W ten sposób różne niechciane usługi, które pracowały w tle lub łączyły się z internetem (bez ikonki powiadomienia) teraz nie mają takiej możliwości :)

Nadmieniam że kompletnie się na tym nie znam, a pomógł mi mailowo i telefonicznie kolega z innego forum motoryzacyjnego. Jest to proste. Wymaga ściągnięcia progamu Odin na kompa i znalezienie czystego oficjalnego softu Samsunga z właściwym kodem regionu (są fora internetowe, na których są linki). Sprawdzaj też dokładnie jaki masz model w ustawieniach, bo S4 drugiemu S4 nie równy i wystarczy że na jakimś rynku nie ma LTE to już innego softu wymaga.

Juiceman - 28-05-2015, 15:17

To jest znany błąd lolipopa ;-) wyszła później aktualizacja do tego.
Także ścigaj operatora bo obstawiam że masz brandowany telefon :> ?

Tomek - 29-05-2015, 10:13

problem chyba ustąpił sam
przynajmniej tak to wygląda narazie

miejskibond - 18-07-2015, 14:48

Widać jakby problem był w baterii. Zawsze możesz spróbować zrobić update do nowego Androida.
Tomek - 18-07-2015, 14:51

miejskibond napisał/a:
Widać jakby problem był w baterii. Zawsze możesz spróbować zrobić update do nowego Androida.

Telefon już dawno sprzedany.
Problem ustąpił chyba po odinstalowaniu aplikacji Hola (nie pamiętam co to było, ale chyba coś związane z muzyką, polecał mi to kolega Portugalczyk, z UK).

Teraz jadę na Nexusie 6 i jestem zadowolony.

[ Dodano: 18-07-2015, 14:57 ]
Problem nie był na pewno z baterią, bo w pracy mam takich telefonów masę (jestem informatykiem i opiekuję się tym sprzętem poniekąd) i podmieniałem baterię,

Szwagroz - 05-01-2017, 19:57

Mam nietypowy problem z moim S4, tel nie widzi mojej karty sim, a co najdziwniejsze, widzi wszystkie inne, natomiast moją kartę widzą wszystkie inne telefony tylko nie mój. Jestem po wymianie czytnika kart i wymieniłem kartę na nową i nic nie pomaga. Czy ktoś naprowadzi mnie na rozwiązanie tego problemu?
piotras78 - 05-03-2017, 23:57

Wgraj soft od nowa.
plecho1 - 08-03-2017, 22:51

Czy ktoś zna jakąś aplikację na androida dającą taką możliwość aby wygaszać i wybudzać ekran jedynie przyciskiem fizycznym? Nawet jak ktoś zadzwoni czy przyjdzie sms to ekran pozostanie wygaszony a jedynie przycisk fizyczny go wybudzi.
piotras78 - 08-03-2017, 22:59

Nie polecam, używaj hasła do wybudzania smartfona. Inaczej pierwsza lepsza osoba, która znajdzie Twój telefon będzie mogła ukraść Twoje dane.
plecho1 - 09-03-2017, 06:44

Konlretnie potrzebuje takiej aplikacji z pewnego bardzo denerwującego powodu.
piotras78 - 09-03-2017, 09:11

Jakiego?
plecho1 - 09-03-2017, 10:38

Na fonie nie mam żadnych ważnych danych i używam go w pracy. Często porozumiewamy się za pomocą sygnałów i bardzo często po otrzymaniu sygnału po wybudzeniu ekranu włączają się najróżniejsze aplikacje lub telefon wybiera połączenia z kontaktów. Z kodami nie chce mi się bawić bo jest to niewygodne. Potrzebuję tak prostego rozwiązania którego nigdzie nie mogę znaleźć.
piotras78 - 09-03-2017, 21:08

Ma swoje wady, w kieszeni mógłby się łatwo wyzwalać.
Naprawdę naciśnięcie przycisku i przeciągnie po ekranie to tak dużo? Faktu:
plecho1 napisał/a:
i bardzo często po otrzymaniu sygnału po wybudzeniu ekranu włączają się najróżniejsze aplikacje lub telefon wybiera połączenia z kontaktów.

Nie zmienisz tym, że będziesz wybudzać telefon przyciskiem, po prostu masz coś zrypane.