To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Syczenie w okolicach pompy paliwa

marmach - 05-06-2015, 21:11
Temat postu: Syczenie w okolicach pompy paliwa
3 dni temu zauważyłem dziwne syczenie w okolicach pompy paliwa/zbiornika paliwa. Sama pompa pracuje cicho, ale co jakiś czas słychać odgłos jakby wypuszczanego powietrza. Zaglądałem pod podwozie, paliwo nie cieknie. Będę wdzięczny za podpowiedź, co to jest.
Pozdrawiam.

Taipan - 07-06-2015, 13:06
Temat postu: Re: Syczenie w okolicach pompy paliwa
marmach napisał/a:
3 dni temu zauważyłem dziwne syczenie w okolicach pompy paliwa/zbiornika paliwa. Sama pompa pracuje cicho, ale co jakiś czas słychać odgłos jakby wypuszczanego powietrza. Zaglądałem pod podwozie, paliwo nie cieknie. Będę wdzięczny za podpowiedź, co to jest.
Pozdrawiam.

Mam takie samo syczenie - okolica tylnych kół. Brzmi to dokładnie jak uciekające powietrze. Jeżdżę z tym 4 miesiące i żadnych innych objawów nie ma. Lancer z silnikiem 1.8

willliam - 07-06-2015, 13:13

marmach ma to w silniku 1.5, Taipan w 1.8 a ja mam takie same objawy w 1.6
Taipan - 08-06-2015, 08:40

Byłem dziś w niezależnym serwisie (do którego jeździłem też z poprzednimi moimi autami) celem umówienia się na wymianę klocków i tarcz hamulcowych w moim Lancerku. Przy okazji zapytałem tego mojego mechanika o to syczenie. Bez zbędnego przypatrywania się, tylko na sam słuch ten mój mechanik stwierdził, że to syczenie to.... w rurze jest gdzieś dziurka...
Dalej dodał, że można z tym jeździć.
Póki co odpuściłem temat, ale jak pojadę na wymianę klocków i tarcz to powiem żeby się przyjrzał temu syczeniu.
Jak ktoś z was cos innego wie o syczeniu to dajcie znać :D

marmach - 09-06-2015, 16:44

Gdyby to był wydech, to chyba syczałoby cały czas. Tak mi się wydaje. A czy tam nie ma jakiegoś zaworu par paliwa/odpowietrzenia zbiornika?
Georg - 09-06-2015, 17:54

marmach napisał/a:
A czy tam nie ma jakiegoś zaworu par paliwa/odpowietrzenia zbiornika?

Może syczy zawór niwelujący podciśnienie w zbiorniku? Łatwo to sprawdzić - syczenie powinno zaniknąć po zluzowaniu korka wlewu. :wink:

willliam - 01-10-2015, 11:17

Taipan napisał/a:
Byłem dziś w niezależnym serwisie (do którego jeździłem też z poprzednimi moimi autami) celem umówienia się na wymianę klocków i tarcz hamulcowych w moim Lancerku. Przy okazji zapytałem tego mojego mechanika o to syczenie. Bez zbędnego przypatrywania się, tylko na sam słuch ten mój mechanik stwierdził, że to syczenie to.... w rurze jest gdzieś dziurka...
Dalej dodał, że można z tym jeździć.
Póki co odpuściłem temat, ale jak pojadę na wymianę klocków i tarcz to powiem żeby się przyjrzał temu syczeniu.
Jak ktoś z was cos innego wie o syczeniu to dajcie znać :D

Taipan i wiesz coś więcej na ten temat?

Yorii - 30-05-2016, 23:25

Hej mam takie samo syczenie od nowości to pompeczka paliwa i nie świadczy to o żadnym uszkodzeniu.
Obecnie nabiłem 75 tyś km i dalej syczy może deko głośniej ale to nie wada, ani usterka. Jak będziecie na zlocie to posłuchajcie sobie 1.6 wszystkich przy lewym tylnik kole chyba większość syczy :D