To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - [Outlander I 2,0 B] Problem z rozruchem

Kamykgd - 06-06-2015, 16:57
Temat postu: [Outlander I 2,0 B] Problem z rozruchem
Witam,

Problem: Auto nie zapala za pierwszym razem. Trzeba pokręcić 3-4 razy, wtedy zapala choć chodzi nierówno, po 1-2 sek uruchomionego silnika auto chodzi normalnie, trzyma wolne obroty, nie gaśnie, przyspiesza. Ciepły czy zimny, nie ma różnicy. Stało się to nagle, z dnia na dzień, ok 2 mc temu.

Co ustaliłem :
Auto jeździ normalnie, brak błędów na komputerze. na 95% jestem pewien, że pompa powinna się uruchomić na 2 sek przez zapłonem, żeby nabić ciśnienie przed uruchomieniem.
ECU przestał podawać taki sygnał. Wysterowanie na pompę następuję dopiero przy próbie uruchomienia silnika no i w trakcie jazdy. Przekaźniki sprawdzone, sprawne. Sygnał ze stacyjki też dochodzi do przekaźników. Sygnał z ECU tylko przy próbie rozruchu.

Co może być przyczyną niepodawania przez ECU sygnału na pompę?

Pozdrawiam

Kamyk

plecho1 - 07-06-2015, 07:57

A jesteś pewien, że w Mitsu pompa tak działa? Carisma którą mam w profilu jet moim drugim Miśkiem na benzynę i w jednej i drugiej pompa zaczynała działać dopiero w momencie odpalania i podczas pracy silnika. Pracą pompy steruje komputer silnika i raczej jest z tym wszystko OK.
Może u Ciebie nie trzyma zaworek zwrotny w pompie paliwa przez co paliwo cofa się z listwy do baka i aby odpalić trzeba napompować z powrotem ciśnienie. Dobrze by było podłączyć pod listwę jakiś manometr do sprawdzania ciśnienia i sprawdzić co się dzieje po zgaszeniu silnika aby potwierdzić ten zawór zwrotny. Może też da się to sprawdzić jakimś skanerem parametrów silnika jeśli parametr ciśnienia na listwie jest u Ciebie dostępny.

Kamykgd - 09-06-2015, 21:49

Nie jestem na 100% pewien. Auto zaczęło nierówno chodzić na wolnych. Podejrzewam lejący wtrysk. Wykręcę świece jutro z rana.