To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Klimatyzacja i spadek mocy silnika.

steve161 - 13-06-2015, 13:25
Temat postu: Klimatyzacja i spadek mocy silnika.
Witam.
Moja Cari pare miesięcy jeżdziła bez zastrzeżeń nawet ostatnio zrobiłem nią trase ponad 2000 km i było wszystko ok więc nie mogło to zbyt długo trwać:D Otóż ostanio zauważyłem że gdy włącze klimatyzacje auto traci moc, robi się mułowate gorzej przyśpiesza, musze go znacznie bardziej wkręcać na obroty. Problem nasila się szczególnie podczas uapłów. Gdy klima jest wyłączona auto jeżdzi dobrze. KLimatyzacja miała robiony standardowy przegląd i niby wszystko jest okey, chłodzi w miare dobrze, nie słyszę jakiś dziwnych dzwięków z pod maski.
Silnik to 1,8 gdi 122km, klimatyzacja automatyczna. Czy ma ktoś jakieś sugestie co się dzieje . Dzięki za odpowiedzi.

Bizi78 - 13-06-2015, 13:40

steve161 napisał/a:
Czy ma ktoś jakieś sugestie co się dzieje .

Nic się nie dzieje, to jest standard :wink: .
Klima obciąża układ.

robertdg - 13-06-2015, 15:56

Jezeli klima była ostatnio sprawdzana i było wszystko OK to nie ma się czym martwić bo spadek mocy przy właczonej klimie jest odczuwalny, dla pewności można sprawdzić jak pracuje walek kompresora czy aby przyypadkiem nie zaciera sie spręzarka.
remi - 14-06-2015, 17:26

Normalne...ja jak wyprzedzam to wyłączam klimę...z włączoną się boję.
Recive - 14-06-2015, 18:38

W GDI to standard niestety. Kiedyś myślałem, że łapie gorące powietrze a były zasyfione wtryski. Polecam co jakiś czas je "udrażniać" - poczujesz różnice.
steve161 - 15-06-2015, 08:10

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Bo już się martwiłem ale jak tak ma być no to niech będzie:)
FredPL - 17-06-2015, 22:17

Ja mam 1.9 D-ID i też tak mam, że jak załączę klimę to auto robi się zauważalnie słabsze i trzeba je trochę bardziej przycisnąć, a najlepiej zwyczajnie wyłączać klimę gdy potrzeba się szybko włączyć do ruchu etc. ;)