To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Lekko dymi na czarno

FredPL - 14-06-2015, 15:49
Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Lekko dymi na czarno
Parkując ostatnio samochód pod supermarketem zauważyłem, że auto mi puszcza czarnego dymka od czasu do czasu.

Zrobiłem kontrolę pod domem i po odpaleniu auta na zimnym silniku puszcza trochę czarnego dymka, a potem puszcza podobnie jak się przygazuje, nie jest to bardzo gęsty dym ale jest zauważalny. Ma ktoś pomysł od czego zacząć szukanie przyczyny ?

Pacjent to Carisma 1.9 DiD 115KM

Dodam jeszcze, że jakiegoś spadku mocy nie zauważyłem, EGR był czyszczony w zeszłym msc, a turbina była wsadzona nowa 60tyś temu.

robertdg - 14-06-2015, 19:40

Analiza spalin, kontrola ECU parametry rzeczywiste, profilaktyka filtr powietrza, paliwa, etc
Centosz - 15-06-2015, 19:46

U mnie to samo.Myślę że nie ma się czym przejmować. :D
rasiak1980 - 15-06-2015, 21:11

może to być EGR albo wtryski już leją no i chyba najbardziej banalna przyczyna to paliwo nędznej jakości z dużą ilością parafiny ciepło sie zrobiło i gdzieś ten "odpad" muszą rafinerie upchnąć wiec mieszają z olejem napędowym.
FredPL - 17-06-2015, 22:08

Problem w dużej mierze polega na tym, że nigdy wcześniej nie zwróciłem na to uwagi i teraz nie wiem czy tak było czy tak się zrobiło po ostatnim przestoju bo dopiero wtedy zauważyłem ten objaw (auto stało sobie przez tydzień z podniesioną prawą stroną bo robiłem próg i błotnik/nadkole z przodu).

EDIT: Problem rozwiązany, zaczął umierać wtryskiwacz ;)