Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0] szum w skrzyni biegów
Gant - 22-06-2015, 11:21 Temat postu: [I 2.0] szum w skrzyni biegów Witam ! mam problem z dziwnymi dźwiękami dochodzącymi spod auta. Jest to rodzaj szumu a trochę grzechotania. Z tego co czytałem może to być objaw zużytych łożysk wałka sprzęgłowego. Wspomniany hałas cichnie całkiem po wciśnięciu sprzęgła. Słychać go również przy przyśpieszaniu ( bardziej na niskich biegach) oraz podczas hamowania silnikiem. Może ktoś z kolegów miał taki problem ?
staszq2 - 23-06-2015, 21:30
Gant napisał/a: | Słychać go również przy przyśpieszaniu ( bardziej na niskich biegach) |
Gdyby nie to Gant napisał/a: | hałas cichnie całkiem po wciśnięciu sprzęgła |
To powiedziałbym, że to alternator ale mając doświadczenie z poprzednim autem to identyczne objawy miałem przy rozwalonej w mak skrzyni, dodatkowo przy kręceniu na wyższe obroty po kilku razach zaczęło hałasować przy coraz wyższych obrotach, wg. mnie jeśli dzwięk ustępuje przy wysprzęglaniu to skrzynia kończy żywot ... Jak sie mylę to mnie poprawcie
qlka2 - 08-07-2015, 12:21
Jak u mnie były łożyska w skrzyni zarżnięte to też tak było.
Sprawdź jeszcze tak: stań na górce i zjedź na dół na luzie a potem wrzuć bieg i zjedź dalej z tym że na wciśniętym sprzęgle. Jeżeli przy włączonym biegu i wciśniętym sprzęgle będzie szum to znaczy że łożyska skrzyni się kończą.
majchas01T - 08-07-2015, 14:47
Droga zabawa w wymiane? Tez przy hamowaniu silnikiem mam grzechotanie metaliczne. Sprawdze jeszcze na Gorce jak pisze qlka...
Gant - 16-07-2015, 21:49
Witam !!! trochę mnie nie było (brak czasu niestety....). Teraz do rzeczy!. Zrobiłem taką próbę jak radził qlka2. Jazda z górki na luzie - cisza, jazda z wrzuconym biegiem (IV) i wci[/list]
[ Dodano: 16-07-2015, 22:01 ]
Witam kolegów !!!!!. trochę mnie nie było (brak czasu). Teraz do rzeczy!. Zrobiłem próbę jak radził qlka2. Jazda z górki na luzie - cisza, jazda na biegu (IV) i wciśniętym pedale sprzęgla - cisza. Ale byłem u speca od skrzyni i stwierdził, że to jednak łożyska w skrzyni. W połowie sierpnia jadę na ich wymianę. Może wiecie ile łożysk trzeba wymienić i jaki to może być koszt ?
qlka2 - 17-07-2015, 07:43
Skontaktuj się z Japaneze. On ci wyłoży co i jak.
Trochę masz do Pabianic ale powiem Ci że ja byłem i warto.
Przynajmniej wie o czym gada i co naprawia.
W Katowicach niby też jest gościu co robi skrzynie biegów ale pytałem i skrzyni z Outka I nie rozbierał.
Kwestia dojazdu i noclegu. w dwa dni powinien Ci to ogarnąć.
Gant - 17-07-2015, 22:43
Już wcześniej chciałem skontaktować sie z Japaneze ale nie mogę znaleźć kontaktu. Możecie pomóc?
apg2312 - 18-07-2015, 00:41
https://www.google.pl/?gw...aneze+pabianice
|
|
|