Grandis Techniczne - wymiana kilka części, przegląd-proszę o poradę
deus - 23-07-2015, 12:56 Temat postu: wymiana kilka części, przegląd-proszę o poradę Witam. Kupiłem ostatnio Grandisa 2,4 z 2010 roku.
Mam przejechane 152000 km
co ile km trzeba wymienić rozrząd? powinienem wymienić sam rozrząd czy wszystko wraz z pompą wody?
jakie polecacie świece do grandisa?
jaki olej jest zalecany przez mitshubishi?
jest jakiś sposób żeby tanio podnieść trochę moc? filtr stożkowy lub coś takiego?
czy znajdę gdzieś radio z navi i możliwością podpięcia kamery cofania? musi to być seryjne radio?
co jeszcze powinienem wymienić, sprawdzić przy takim przebiegu?
dzięki za każde info
kcn - 23-07-2015, 14:43
Rozrząd wymieniany jest co 90k km i najlepiej kompletny z pompą wody napinaczem itd. Choć różnie ludzie robią.
Olej pełny syntetyk 5w-40 (ja mam np. Mobil 3000 x1) ale każdy co innego leje.
jeśli chodzi o moc i tuning to ja się w takie rzeczy nie bawię.
Radio jak w sadzisz nie oryginalne to nie będziesz miał wyświetleń z komputera choć i na to są sposoby poczytaj tutaj kilka naszych tematów byłoo tym sporo nawet ze zzdjęciami.
W grandis ach jeszcze trzeba regulować zawory wiec jak nowy wóz to dla spokoju daj na regulację.
I można olej w skrzyni bbiegów by zmienić jeśli nie był przy tym przebiegu zmieniany.
może jeszcze koledzy coś więcej dopiszą. Tyle mi wpadło do głowy na tę chwilę.
Witamy w klubie grandisowców
Hubeeert - 23-07-2015, 15:03
deus napisał/a: | jakie polecacie świece do grandisa? |
NGK LZFR6AI deus napisał/a: | jest jakiś sposób żeby tanio podnieść trochę moc? filtr stożkowy lub coś takiego? | Przykleić napis turbo na desce bo nie ma innego taniego sposobu
deus napisał/a: | czy znajdę gdzieś radio z navi i możliwością podpięcia kamery cofania? musi to być seryjne radio? | Są chińskie z takimi udogodnieniami.
kcn napisał/a: | W grandis ach jeszcze trzeba regulować zawory wiec jak nowy wóz to dla spokoju daj na regulację.
I można olej w skrzyni bbiegów by zmienić jeśli nie był przy tym przebiegu zmieniany. | Dokładnie.
martin778 - 24-07-2015, 09:40
Powoli tez mozesz przygotowywac sie do wymiany sond lampda przy tym przebiegu powinny juz byc wymieniane.
deus - 24-07-2015, 12:42
w moim był lany 5w30 cały czas i taki teraz zalałem. myślicie, że lepiej wymienić następnym razem na 5w40?
wcześniej miałem accorda i nigdy nie słyszałem o wymianie oleju w skrzyni (ponoć zalany olej fabrycznie powinien starczyć do końca), sondy lambda też nie wymieniałem.
a zawory nie powinny regulować się same?
a jest jakiś nie tani sposób na podniesienie mocy? nie pytam o swapa, turbo czy intercollera
wcześniej chciałem kupić lancera lecz jest dla mnie za mały.
jest możliwość przełożenia maski i grilla z lancera do grandisa? myślicie, że wyglądało by to tak ładnie jak w outlanderze i lancerze?
dzieki za pomoc
Hubeeert - 24-07-2015, 13:15
deus napisał/a: | myślicie, że lepiej wymienić następnym razem na 5w40? | Nie ma potrzeby. deus napisał/a: | ponoć zalany olej fabrycznie powinien starczyć do końca) | Święte słowa - do końca skrzyni. Daję jej bez wymiany oleju max 200 000 km. deus napisał/a: | a zawory nie powinny regulować się same? | Powinny, na ssących, wydechowe są regulowane ręcznie. deus napisał/a: | a jest jakiś nie tani sposób na podniesienie mocy? nie pytam o swapa, turbo czy intercollera | Nie ma. deus napisał/a: | jest możliwość przełożenia maski i grilla z lancera do grandisa? | Podobno nie da się tylko otworzyć parasola w i potem wyjąć, ale...
deus - 24-07-2015, 14:24
zajme sie wszystkim za 3 tygodnie na urlopie. wymiana rozrzadu, oleju w skrzyni, wymiana swiec, wymiana wszystkich filtrow, wymiana sond lambda, regulacja zaworow.
warto wymienic plyn chlodniczy i hamulcowy? nie nazekam ani na hamowanie ani na przegrzanie silnika.
bawil sie ktos interfejsami pod obd na androida? wlasnie sobie zamowilem i nie moge sie doczekac kiedy dostane paczke.
mam nadzieje ze w razie czego zobacze wszystkie bledy gdyby byly.
jest jakis sposob na skasowanie sredniego spalania na komputerze?
widzial ktos grandisa z przodem od lancera? ciekawe ile taka zabawa bedzie mnie kosztowala u blacharza i czy sie podejmie tego
Hubeeert - 24-07-2015, 14:55
deus napisał/a: | warto wymienic plyn chlodniczy i hamulcowy? | Jeden i drugi do sprawdzenia testerami.
kcn - 24-07-2015, 15:33
Tu masz jeden temat http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=91949
i jeszcze poszukaj sobie android w grandisie , troszkę był poruszany temat interfejsu elm327 i jego możliwości.
ps.jak masz sprawne sondy lambda to nie wymieniaj.
gołąb - 30-07-2015, 19:29
martin778 napisał/a: | Powoli tez mozesz przygotowywac sie do wymiany sond lampda przy tym przebiegu powinny juz byc wymieniane. | czy przebieg to wyznacznik? Po co wymieniać jak auto normalnie chodzi ?
martin778 - 30-07-2015, 19:40
Wlasnie ze nie chodzilo wywalalo kontrolke check w naszych grandisach sa 4 sondy dwie gorne i dolne po podlaczeniu do kompa bylo wiadomo ze ktoras z dolnych wymienilem dwie.
gołąb - 31-07-2015, 08:43
martin778 napisał/a: | Wlasnie ze nie chodzilo wywalalo kontrolke check w naszych grandisach sa 4 sondy dwie gorne i dolne po podlaczeniu do kompa bylo wiadomo ze ktoras z dolnych wymienilem dwie. | ja bardziej mówię tu o sobie...
martin778 - 31-07-2015, 13:51
gołąb napisał/a: | martin778 napisał/a: | Wlasnie ze nie chodzilo wywalalo kontrolke check w naszych grandisach sa 4 sondy dwie gorne i dolne po podlaczeniu do kompa bylo wiadomo ze ktoras z dolnych wymienilem dwie. | ja bardziej mówię tu o sobie... |
Ups oki no ale najwazniejsze ze wiesz gdzie szukac problemu jak wywali tobie checka.
gołąb - 04-08-2015, 11:47
martin778 napisał/a: | gołąb napisał/a: | martin778 napisał/a: | Wlasnie ze nie chodzilo wywalalo kontrolke check w naszych grandisach sa 4 sondy dwie gorne i dolne po podlaczeniu do kompa bylo wiadomo ze ktoras z dolnych wymienilem dwie. | ja bardziej mówię tu o sobie... |
Ups oki no ale najwazniejsze ze wiesz gdzie szukac problemu jak wywali tobie checka. | no to wywołałeś wilka.Prorok jakiś.. wczoraj pierwszy raz wywaliło mi check. Jeszcze nie podpinałem komp. ale pownie któraś sonda. Ile ich jest w Grandisie i jakie stosować? Według katalogu Saga mają Denso uniwersalne jak i dedykowane.
martin778 - 04-08-2015, 14:36
Ha ha no oki ja kupilem i wymienilem dwie denso uniwersalne kupione w inter carsie.Ogolem masz 4 lambdy auto musisz podpiac pod kompa wtedy bedzie wiadomo czy ktoras z dwoch przed katalizatorem czy ktoras z dwoch za katalizatorem.powodzenia
|
|
|