Pajero II - [2.8 TD] 4LLc wypada na luz - manual super select
rogos_zur - 29-07-2015, 00:07 Temat postu: [2.8 TD] 4LLc wypada na luz - manual super select Mam problem z moim padżerakiem. Skrzynia manualna super select, 2.8TD z 95 roku.
Przełączanie napędów 2H, 4H oraz 4HLc działa bez problemu.
Problem mam z zapięciem 4LLc. Zapinam reduktor, ruszam i kilkukrotnie wyskakuje mi do pozycji N. Dopiero za 4-5 razem jest zapięty na sztywno w 4LLc.
Z czego to może wynikać?
Oleje wymieniane jakieś 2k km temu.
Będę wdzięczny za wskazówki.
zbyszekm2 - 29-07-2015, 08:30
na neutralu to robisz?
rogos_zur - 04-08-2015, 19:07
Dokładnie tak. Mam wrzucone "N" a następnie chcę wpiąć w górę i wpina mi i po ruszeniu wpadam z powrotem na "N"
n_bart - 04-08-2015, 20:57
U mnie jest tak., że trzeba wcisnąć lewarek w dol i dopiero do pozycji 4LLC.
satyricon - 06-08-2015, 01:00
Zmieniales sprzeglo?Jak mnie pamiec nie myli to chyba kiedys Zbyszek pisal w podobnym temacie ze cos moglo zostac zle zlozone,ale pewnosci nie mam.Powodzenia.
rogos_zur - 07-08-2015, 22:08
Autko ma rzekomo 285k przebiegu. Z tego ja wykręciłem z 20k i w mojej historii nie było zmieniane. Poprzedni właściciel też jak mówił co wymieniał to nie wspominał nic o sprzęgle ...
Jakieś inne pomysły?
Ale dzięki za sugestie.
Górecki Wł - 08-08-2015, 18:18
Po wymianie sprzęgła miałem podobny problem z jedynką wyskakiwała na luz przy ruszaniu. Musiałem bardzo uważać i sprawdzać po dwa razy czy odpowiednio weszła (sprawdzałem do tego stopnia czy mam odpowiednią odległość ręki trzymającą lewarek od radia zamontowanego w samochodzie bo tak była niewielka różnica w położeniu ) Przyczyną tej sytuacji była śruba M8 którą przykręca się lewarek zmiany biegów ponieważ była dłuższa od oryginalnej dosłownie o dwa zwoje gwintu. Śrubę tą dorobiłem celowo dłuższą bo przy dokręcaniu zerwał gwint w obudowie. Po ponownym zdemontowaniu lewarka przegwintowaniu na M10 i dorobieniu odpowiedniej długości śruby wszystko wróciło do normy. Pozdrawiam Górecki Wł.
rogos_zur - 12-08-2015, 11:23
To wszystko może się zgadzać bo lewarek skrzyni biegów był rzeczywiście wymieniany jakieś 2k temu.
Dzięki Panowie, będę działał.
U-96 - 01-10-2015, 21:30
Witam
rogos_zur - przyjacielu napisz jak zakończyły się Twoje działania ?
Pojawił mi się ten sam problem
Przy okazji mam pytanie do wszystkich, ponieważ będę wymieniał osłony/mieszki na lewarkach skrzyni biegów, z tego co widzę aby to zrobić muszę chyba wyjąć lewarki aby wymienić osłony. W związku z tym czy muszę na coś zwrócić szczególną uwagę przy wyciąganiu lewarków czy po prostu odkręcić śruby i wyjąć, wymienić gumy i złożyć ponownie.
Nie chciałbym zrobić sobie jakiegoś kuku, i nadać niepotrzebnie roboty.
Ktoś podpowie ?
Pozdrawiam
|
|
|