To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - [I 2.4 MIVEC] Zużycie oleju silnikowego

tremens - 29-07-2015, 16:19
Temat postu: [I 2.4 MIVEC] Zużycie oleju silnikowego
Witam , posiadam Outlandera z silnikiem 2,4 MIVEC (118kW) i zauważyłem , że motor ten ,,lubi" spalać olej.Chciałem zapytać czy zużycie oleju w tym silniku to normalne zjawisko i jeżeli tak to ile oleju spalają wasze silniki.Mój na 5 tys przejechanych kilometrów spalił jeden litr oleju.Zaznaczę jeszcze że nie mam żadnego dymienia z wydechu , jedynie widać czarną sadzę na wylocie z tłumika.
woojas25 - 30-07-2015, 15:17

jak żyje to pije :mrgreen:
apg2312 - 30-07-2015, 15:21

Z drugiej strony, masz non-stop dolewany świeży olej, więc odpadają problemy z wymianą :D
Ale serio, litr na 5000 to IMHO zbyt dużo.

Hubeeert - 30-07-2015, 15:49

tremens napisał/a:
.Mój na 5 tys przejechanych kilometrów spalił jeden litr oleju
jaki styl jazdy?
woojas25 - 31-07-2015, 09:20

mi wezmie tak z 0.5 l ta 5 tys , ale jak go butuje , i duzo po autostradzie smigam, jak jezdze normalnie , to nie bierze nic
Hubeeert - 31-07-2015, 12:05

Ostatnio Klient był u mnie Grandisem z tym silnikiem. Problem dotyczył czegoś innego, ale sprawdziłem poziom oleju i przetarłem ze zdumienia oczy. Bagnet suchy. 7000km od przeglądu. Silnik w dobrym stanie, kompresję sprawdzaliśmy, wszystko OK. Włałem litr. Sucho. Wlałem drugi litr. Końcówka bagnetu umoczona w oleju. Wlałem trzeci litr. 3/4 stanu.

Rozmowa z właścicielem wyjaśniła powód.
Brak sprawdzania stanu, jazda obciążonym samochodem z butem w podłodze.
Te silniki w takich warunkach MUSZĄ brać olej i będą to robiły.

tremens - 31-07-2015, 22:09

Faktycznie jest coś w tym , że spalanie jest zależne od tego czy poruszam się po autostradzie czy po drogach lokalnych.Na autostradzie jeżdżę mniej więcej 130-150 km/h i spalanie oleju jakby wzrastało.Po drogach lokalnych 90-110 km/h i zużycie spada.Należę na szczęście do kierowców którzy często zaglądają pod maskę swego pojazdu( i to z czystej przyjemności ) , aby sprawdzić stany płynów eksploatacyjnych.Dziwię sie tylko reakcją swoich sąsiadów , bo zawsze kiedy otwieram maskę silnika pytają co się zepsuło ? Świadczy to o tym jak rzadko inni to robią , może po prostu się wstydzą aby sąsiedzi nie pomyśleli że im się autko psuje.Ja z tytułu wykonywanego zawodu jak i wykształcenia lubię aby mój silnik wyglądał i chodził jak ,, szwajcarski zegarek ".
Hubeeert - 01-08-2015, 12:37

Z tego co piszesz - wszystko w normie.
tremens - 02-01-2016, 22:33

Ostatnio skopiowałem sobie do komputera oryginalną instrukcję do Mitsubishi Outlander i powiem wam w coś co sam nie mogłem uwierzyć .Silnik 2,4 MIVEC może zużywać do 1 litra oleju na 1000 kilometrów i to jest dla niego normalne !!!! Takie zużycie jest możliwe przy maksymalnie ostrej eksploatacji.
Bizi78 - 02-01-2016, 23:10

tremens napisał/a:
Silnik 2,4 MIVEC może zużywać do 1 litra oleju na 1000 kilometrów i to jest dla niego normalne !!!!

Prawdopodobnie w każdej instrukcji od miśka jest taka informacja, w moim MSS też jest :wink: .
Pewnie to takie zabezpieczenie w przypadku zgłoszenia usterki silnika (nadmierne pobieranie oleju) podczas trwania gwarancji 8) .

elektryk - 03-01-2016, 01:23

tremens napisał/a:
Silnik 2,4 MIVEC może zużywać do 1 litra oleju na 1000 kilometrów i to jest dla niego normalne !!!! Takie zużycie jest możliwe przy maksymalnie ostrej eksploatacji.
W polskiej wersji też jest to napisane i nie wyszczególnili że chodzi o 2.4, więc ta uwaga dla 2.0 i 2.0T beż obowiązuje.
gregter - 03-01-2016, 06:00

Tez posiadam silnik 2.4 Mivec co prawda rocznik 2010 benzyna , jazda po miescie na dobrych drogach (bez buta).Rocznie okolo 10 tys. km.
Przeglad raz do roku,uzywany od nowego,koszt serwisu raz do roku(jeszcze na gwarancji) 180$ ,zadnego zuzycia oleju na miarce ,nigdy powyzej 100km/godzine - takie tu prawo.
Z 40 letniego doswiadczenia jazdy wynika ze jak sie "depcze po gazie" to musi brac olej
Olej jaki uzywam to Penrite - syntetyk(nie wiem czy jest w Europie)

Stachhu - 18-10-2018, 13:59

Cześć,

Czy coś się u was wyjaśniło w związku z tą konsumpcją oleju? Tez mam 2.4 MIVEC, mam dość ciężką nogę i raczej silnik nie ma taryfy ulgowej. Też bierze olej dość mocno, troche mnie to niepokoi.