To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Pralko-suszarka

Hornet - 29-07-2015, 22:00
Temat postu: Pralko-suszarka
Witam
Mam zamiar kupić coś takiego i ciekawy jestem czy ktoś z Was ma taki sprzęt w domu i może go polecić lub wręcz przeciwnie. Lub chociaż podpowie na co zwrócić uwagę. Sam nie wiem co wybrać. W sklepie wszystkie są oczywiście najlepsze a w necie opinie bywają różne...

Tomek - 29-07-2015, 22:42

Hornet napisał/a:
czy ktoś z Was ma taki sprzęt w domu

moja mama ma od kilunastu lat

Hornet napisał/a:
lub wręcz przeciwnie

otóż to

Hornet - 30-07-2015, 16:56

Cytat:
otóż to

A coś więcej ?

mkm - 30-07-2015, 17:51

Hornet, my używamy suszarki tylko do pościeli i w sytuacjach "nagłych" - Czyli rzadko :wink:
Nasza do końca nie dosusza - pranie jest wilgotne, żeby nie napisać mokre - ale to już 10letni "antyk" :wink:

akbi - 30-07-2015, 18:31

Hornet, od 3 lat mam Hovera, ale nie pralko szuszarkę a suszarkę (pralkę mam w oddzielnym urządzeniu - też Hovera) jakieś pół roku temu coś padło ... chyba silnik ...próbowałem siędobrać i rozebrać i .... kupiłem drugą suszarkę :) :roll:

Jak kupisz osobno pralkę i osobno suszarkę to są takie łączniki, że możesz jedno urządzenie postawić na drugie.

Co do samej suszarki jako tako ... żonka jest bardzo zadowolona, gdyż wszystko wyciąga suche i ma jakieś80% mniej prasowania :)

Hornet - 30-07-2015, 19:32

Na osobną suszarkę niestety nie mam miejsca, nawet w pionie. A potrzebna jest do ubrań młodego, bo nie nadążają ze schnięciem :P
Tomek - 30-07-2015, 19:56

Hornet napisał/a:
Cytat:
otóż to

A coś więcej ?

pomijając fakt, że trafił się nam jakiś feralny egzemplarz czy też model Boscha (ciągłe naprawy gwaracyjne i pogwarancyjne*)
**

to po prostu pralko-suszarka to jest nieporozumienie
dlaczego?
wystarczy popatrzeć na kontrukcję pralki i suszarki jako osobnych urządzeń

w pralce zasadniczo bęben jest mniejszy, w suszarce sporo większy
jeśli do pralko-suszarki naładujesz pełny load, to żeby to wysuszyć, to po wypraniu trzeba podzielić na 2-3 części i suszyć osobno, a i to jest takie sobie i denerwujące

U babci mamy te urządzenia osobne od ~20 lat i Whirlpoole działają do dzisiaj (suszarka wywiewowa).

U siebie w domu też mam osobną pralkę i osobną suszarkę (tutaj tutaj mam suszarkę kondensacyjną). Z rok namawiałem żonę na zakup suszarki, a jak się dała namówić, to już nie chce oddać :)

Jak nie masz miejsca, to dobrym rozwiązaniem jest to co napisał Akbi, a jak i to nie wchodzi w grę, to przemyśl gdzie jeszcze możesz umieścić suszarkę (kondensacyjna ze zbiornikiem na wodę nie potrzebuje nic oprócz prądu, nie trzeba kanalizacji, wywiewu, etc.)
Więc możesz włożyć do szafy, kuchni, czy na balkon.

A jak już nie wymyślisz, a bardzo potrzebujesz to kup sobie pralko suszarkę, ale bierz pod uwagę wszelkie niedogodności. i niedociągnięcia tego rozwiązania.

* przy czym to może być też wina mojej mamy, bo ona pierze średnio 4 razy dziennie, na 1 osobę
** z relacji też innych osób, używających inne marki, wynika, że pralko-suszarki są po prostu awaryjne, i albo przestaje działać pranie albo suszenie

irekmiecz - 30-07-2015, 20:29

Blisko rok temu też rozważaliśmy zakup pralko-suszarki a ostatecznie wybraliśmy pralkę z większą szybkością wirowania.
Skoro tyle lat poradziliśmy sobie bez suszarki to teraz będzie tylko łatwiej skoro dzieciaki dawno wyrosły z pieluch.
Osobiście uważam że to może być dobry wybór przy małych dzieciach kiedy trudno nadążyć z suszeniem przy niesprzyjającej pogodzie lub braku jakiejś suszarni.
Mamy znajomych którzy od kilku lat użytkują z zadowoleniem pralko-suszarkę, nie jestem teraz pewien najprawdopodobniej Hotpoint-Ariston .

Trzeba mieć świadomość że taka pralko-suszarka w programie suszenia zużywa sporo prądu i niemało wody do chłodzenia urządzenia. Więc przy częstym korzystaniu z funkcji suszenia będzie to widać na rachunkach. Też trzeba pamiętać że program suszenia zwykle pozwala na połowę załadunku tego co program prania, chociaż dziś znalazłem Amicę która przyjmie 7kg.prania i aż 5kg na program suszenia. Ważna uwaga, nie wszystko można suszyć w suszarkach!
Też uważam że najlepszym rozwiązaniem są osobne urządzenia ale po to wymyślono 2 w 1 by mieszkańcy bloków ( i nie tylko) mogli się cieszyć z posiadania suszarki.

piotras78 - 08-03-2017, 22:53

Pralka i oddzielna suszarka. Świetne rozwiązanie. Wiadomo- pewne rzeczy musisz suszyć klasycznie, ale większość ubrań wyciągasz suche i uprasowane praktycznie.
Pomocna rzecz mocno przy gówniarzach, jednak nie tylko. Nie musisz rozstawiać suszarki i mieć wilgoci w domu.
Do kompletu polecam żelazko parowe. Kobieta stanie się zbędna ;)

Marcino - 23-11-2017, 00:32

Chce kupic suszarkę a niedługo pewnie i pralkę a nasza pójdzie na wynajem.
Co sądzicie o Beko? Dobra marka ?
https://www.skapiec.pl/si...9761#ceny?15080
Warto dokładać np do Samsunga czy Bosh z pompa ciepła ? A może elektrolux

Krzyzak - 23-11-2017, 09:22

Marcino napisał/a:
Co sądzicie o Beko?
Mam lodówkę, działa 10 lat bez problemu. Poza dźwiękami, które wydaje to można powiedzieć, że jest spoko. Miałem też kuchenkę, ale wymieniłem na inną bo chciałem indukcję.
Marcino - 23-11-2017, 11:11

Dzieki Darek.
Znajomi uzywaja pralki i chwała ze 5 lat Ok. Kolejni maja lodówkę i tez dobrze.
Jak jutro w ten cały czarny piątek nic nie trafie to zamawiam z Avance AGD jako ze darmowa dostawa.

Krzyzak - 23-11-2017, 13:23

Heh, pralka 5 lat... Mój Hoover ma już 15 i w tej chwili tylko pompę główną zmieniłem. 70zł mnie to kosztowało. Dał się naprawić, bo wirnik trochę tarł (plastikowa obudowa ośki wirnika się wyrobiła), ale zmieniłem...
Marcino - 23-11-2017, 14:52

U mnie elektrolux chodzi 13 rok gornoladowana.
tomasek - 23-11-2017, 15:50

Mam Elektroluxa i jestem bardzo zadowolony :mrgreen: