To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Małopolskie - Szukam serwisu klimy R12 - Kraków

andrzejj14 - 13-08-2015, 07:32
Temat postu: Szukam serwisu klimy R12 - Kraków
Witam,
znacie kogoś w Krakowie (lub okolicach) kto może jeszcze nabić instalację gazem R12?
Ewentualnie w grę wchodzi przeróbka instalacji, chociaż wolałbym ten R12 bo podobno wydajniejszy.

Jeśli nie chcecie podawać namiarów na forum ogólnym, bardzo proszę o priv.

Dzieki.

Tomek - 13-08-2015, 10:22

Trąci mi to nielegalem, ale zostawiam póki co.
Wojciech Bogacz - 24-09-2015, 14:57
Temat postu: Re: Szukam serwisu klimy R12 - Kraków
andrzejj14 napisał/a:
Witam,
znacie kogoś w Krakowie (lub okolicach) kto może jeszcze nabić instalację gazem R12?
Ewentualnie w grę wchodzi przeróbka instalacji, chociaż wolałbym ten R12 bo podobno wydajniejszy.Dzieki.

Rozumiem, że masz pewność, że gaz to R12 a nie obecnie używany R134 ? Ustaliłeś to już z całkowitą pewnością ? Ostatnio miałem identyczny dylemat ale kolega od klimatyzacji uświadomił mi, że po zaworkach można poznać. Nie pamiętam, które miały gwint wewnątrz a które nie, ale w razie czego wydaje mi się, że mogę pomóc :)

kabar - 24-09-2015, 20:36

andrzejj14 napisał/a:
ten R12 bo podobno wydajniejszy.

Ale zakazany, tzn wycofany z użytku. Przez zawartość freonu. Legalnie nigdzie nie mogą nabijać tym gazem.

Musisz poszukać zakłądu który ma czynnik "zamiennik". Z tego co kojarzę R409a

Robert_N - 25-09-2015, 12:19

Poczytaj ten artykuł http://www.hvacr.pl/wypad...2-co-dalej-3578 całkiem dobrze opisany temat.
andrzejj14 - 25-10-2015, 15:37

Dzięki za odpowiedzi,
Wojciech Bogacz, naklejka mówi R12 i tylko tym się sugerowałem.

Sprawa wygląda tak, że mam nieszczelną instalację, chłodnica na 100% dziurawa a czy coś jeszcze - się okaże. Postanowiłem zaczekać z dalszymi krokami aż dorwę chłodnicę w dobrym stanie.