Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0] Metaliczne trzeszczenie przy dociśniętej tarczy sprz
walas - 03-09-2015, 12:46 Temat postu: [I 2.0] Metaliczne trzeszczenie przy dociśniętej tarczy sprz Witam,
Przejrzałem całe forum w poszukiwaniu przyczyny mojego problemu, ale nie natrafiłem na jego rozwiązanie.
Napotkałem podobny temat:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=53992
Jak wskazuje emil0604 jest to łożysko wałka sprzęgłowego.
U mnie wygląda to następująco:
Bez względu na to czy silnik zimny, słyszę metaliczne trzeszczenie - ale tylko wtedy gdy nie mam wciśniętego pedału sprzęgła.
Po wciśnięciu pedału, problem ucisza się i nic nie dokucza.
Sprzęgło nie ślizga się, występuje jedynie delikatny problem z 1 biegiem i wstecznym, ale wyczytałem na forum że to bolączka Outlanderów.
Jak wygląda naprawa tej przypadłości? Czaso/koszto chłonna bardzo jest ta operacja?
Dodatkowo piszczy pedał sprzęgła przy wciskaniu, ale znalazłem odpowiedź na moje pytanie tutaj:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=91564
i mam nadzieje że naoliwienie "jabłka" rozwiąże mój problem.
Z góry dziękuje za pomoc,
elektryk - 04-09-2015, 21:22
Czy wogóle outlander posiada coś takiego jak łożysko wałka sprzęgłowego? Jak dla mnie ta nazwa by opisywała łożysko wewnątrz koła zamachowego podpierające koniec wałka ze skrzyni. Jednak na rysunkach technicznych nie mogę się doszukać takiej części.
walas - 08-09-2015, 11:10
elektryk, dziękuje za odpowiedź.
Miałeś podobny problem ze swoim Outlanderem?
elektryk - 08-09-2015, 13:08
Ja mam różne problemy ze skrzynią i sprzęgłem, powoli ogarniam temat i próbuje eliminować problem.
Czyli rozumiem że potwierdzasz że outlander nie ma takiego elementu? Bo ja też nie jestem 100% pewien.
walas - 08-09-2015, 17:02
Tego to Ci nie powiem, za mało wiedzy posiadam.
Jak oddam auto do mechanika, naprawi usterkę to będę wiedział więcej
elektryk - 14-09-2015, 15:54
Zgłębiając temat, łożysko wałka sprzęgowego to może być ostatnie łożysko na wałku skrzyni biegów, to najbliższe do tarczy sprzęgła.
emil0604 - 15-09-2015, 21:15
Witam
W odpowiedzi na wątek i wiadomość priv, opisuje co pamiętam.
Rzeczywiście wymienione zostało łożysko , bardzo możliwe że łożysko wałka sprzęgowego , tu niestety nie popisze się znajomością mechaniki.
Wymiany dokonał mechanik zajmujący się od początku serwisem mojego outka. Niestety ta wymiana kosztowała mnie straszne pieniądze (łożysko to pikuś, sama robocizna ) o ile dobrze pamiętam cos około 1 tys, 2 dni samochód w serwisie.
I co gorsze niestety ponownie nasila się ten dźwięk.
Pozdrawiam
Wojtek
walas - 16-09-2015, 09:55
Dziękuje Wojtek za odpowiedź,
To po jakim czasie/przebiegu to łożysko zaczęło Ci znowu hałasować?
emil0604 - 17-09-2015, 15:10
Minęło jakieś 5 lat i około 80 tys. km. Jak ten czas leci
walas - 19-10-2015, 20:02
Witam,
jestem świeżo po naprawie bolączki mojego outlanderka.
Winna była skrzynia biegów - oddana do regeneracji,
Po wyciągnięciu skrzyni okazało się że sprzęgło nadaję się jedynie do wywalenia - zjechane.
Sprzęgło wymienione na nowe + regeneracja skrzyni biegów i autko nie do poznania,
Cicho w kabinie, przy 120-130 cisza jakby makiem zasiał.
Dziękuje Wam za pomoc
|
|
|