[XX-92]Lancer C6x i starsze - [C12A 1.5] Awaria lancer kombi 4g15 v8
wojmi1 - 23-02-2007, 11:38 Temat postu: [C12A 1.5] Awaria lancer kombi 4g15 v8 Wlasnie wczoraj ok 18.00 zaliczylem pekniecie paska rozrzadu w silniku 4G15 v8 90 r autko lancer kombi c12
Opis : nagly spadek mocy silnik zamilkl po zatrzymaniu przy probie odpalenia rozrusznik pracowal bardzo lekko
--az sie rozbiegal efekt zobaczymy jeszcze dzisiaj
Pasek Gates przebieg 25 tys /8 miesiecy zaledwie/ przyczyna ocenimy uklad rozrzadu kto zawinil???
biore sie do roboty
Bartek - 23-02-2007, 11:41
To jest przyczyna..... a skutki - oby tylko pogięło zawory
W Galu na szczęście są 2 paski rozrządu (główny i balansowy) mi pierwszy pękł balansowy..... głównemu zabrakło jakieś 500 km - był w strzępach po 50 kkm i 2 latach
wojmi1 - 23-02-2007, 11:51
Bartek, napewno wysle go z zapytaniem dlaczego??????
[ Dodano: 23-02-2007, 11:53 ]
Pierwszy raz mam problem z Gatesem od 90 roku--- widocznie tak musi bbyc
Krzyzak - 23-02-2007, 13:15
w koncu sie przekonasz do chinszczyzny - czyli Mitsuboshi (zaloz na probe - co Ci szkodzi - tylko wczesniej dokladnie sprawdz, zeby ew. jego awaria nie byla spowodowana ta obecna)
wojmi1 - 23-02-2007, 14:26
Krzyzak, nie dobija sie lezacego /zreszta czemu nie jak swoj/ ...............
przyczyna sprezyna naciagu rolki spadla z dingsa na pasek ---- raport ze strat za jakies 2 godziny
/oczywiscie zalozylem Gatesa i zamowilem komplet gates-kid/ glowice bede sciagal tak czy siak
tomusn - 23-02-2007, 15:53
wojmi1 napisał/a: | oczywiscie zalozylem Gatesa i zamowilem komplet gates-kid/ |
przy okazji , kto robi te rolki dla Gatesa, bo jakoś mało tego mamy w ofercie, i wszyscy biorą INĘ i nawet nie wiem jak to wygląda (my czyli hurtownia Gordon - www.gordon.biz.pl - gdzie mam okazję pracować), a pasków Gatesa sprzedajemy na tony. Oczywiście wyborców Gatesa szanujemy...
wojmi1 - 23-02-2007, 16:23
Rolka na SKF , tak zazwyczaj to na ntn
Uwaga auto chodzi , odpalil zaraz jazdy probne trzymac kciuki
[ Dodano: 23-02-2007, 16:59 ]
W poniedzialek mam do odbioru od Eurobelta ciekaw jestem czy dostane kita czy tez dokupili rolke napinacza
[ Dodano: 23-02-2007, 17:05 ]
Raport z probnych jazd :
1 chyba jestem w czep............ chodzi
2 brak wibracji cisza zawory nie stukaja
3 oczywiscie nie zdjolem pokrywy klawiatury --- ze strachu
4 i tak musze - planuje wymiane uszczelki pod glowica i uszczelniaczy kontrola i docieranie zaworow w karcie
5 dzisiaj jest za zimno -5 C
Bartek - 23-02-2007, 17:26
Ad.1 Gratuluję - podaj 6 niepowtarzających się liczb z zakresu 1-49 - jutro będziemy bogaci
2 zęby na kole rozrządu lub 1 na wale i terkocą zawory o tłoki - jeszcze niegrożnie ale już słychać
Ad.3 - podziwiam - pierwsze co bym zdjął, to pokrywa zaworów
Ad.4 - wymień przy okazji prowadnice zaworów i zawory - wydechy na 100% będziesz miał wywalone - jeszcze nie widziałem głowicy po znacznym przebiegu, żeby miała właściwy luz zawór - prowadnicach....a jak jest za duży luz, to żaden uszczelniacz nie utrzyma oleju na miejscu
Ad.5 - nie przesadzaj - zeszłej nocy reanimowałem Eclipsa - było -10 a ja dzielnie wymieniałem cewki zapłonowe i moduł w 4g63 DOHC - kto widział gdzie one są umieszczone i jak łatwy do nich jest dostęp, to stwierdzi, że wymiana uszczelki pod głową w 4g15 to kaszka z mleczkiem
wojmi1 - 23-02-2007, 18:46
Bartek napisał/a: |
Ad.3 - podziwiam - pierwsze co bym zdjął, to pokrywa zaworów |
tez bym tak zrobil ale stwierdzilem -5 C pokrecimy po zlozeniu silnikiem bez zaplonu zobaczymy czy sie zacina -- wczoraj go sciaglem pod wlasny sklep do domu ma jeszcze ok 23 km- chodzby na dwuch garach to sie doczolgamy---- planowana wymiana uszczelki jak cieplej, dowleczemy sie to zrobimy Bartek napisał/a: | Ad.4 - wymień przy okazji prowadnice zaworów i zawory - wydechy na 100% będziesz miał wywalone - jeszcze nie widziałem głowicy po znacznym przebiegu, żeby miała właściwy luz zawór - prowadnicach....a jak jest za duży luz, to żaden uszczelniacz nie utrzyma oleju na miejscu |
masz racje ale po kontroli i sekcji bo silnik ma zaledwie 132 tys km
Bartek napisał/a: | Ad.5 - nie przesadzaj - zeszłej nocy reanimowałem Eclipsa - było -10 a ja dzielnie wymieniałem cewki zapłonowe i moduł w 4g63 DOHC - kto widział gdzie one są umieszczone i jak łatwy do nich jest dostęp, to stwierdzi, że wymiana uszczelki pod głową w 4g15 to kaszka z mleczkiem | - podziwiam wiem o czym piszesz w nocy u nas lalo i wialo ale tak na +2 dopiero ok 3.00 zrobilo sie mroznie - 3C
notuj i wysylaj podoba misie nowe evo lancer 4, 10 , 6, 11, 19, 39
Bartek - 23-02-2007, 18:52
wojmi1 napisał/a: | w nocy u nas lalo i wialo ale tak na +2 dopiero ok 3.00 zrobilo sie mroznie - 3C |
Patrz - niecałe 300 km a wieczorem było suchutko, tylko -10
wojmi1 - 23-02-2007, 18:58
Wiesz ze wiatr i temp -2 -- +4 C to najwieksze straty dla desantu -/ wychlodzenie rannych/
ja odczuwam np roznice ok 2-4C miedzy oswiecimiem a moja glusza klimat gorski- wplyw beskidu malego zywieckiego
wyslij kupon na lotka wygramy to Ci oddam he he he
pasek wysylam w poniedzialek do Laboru Gatesa Europ
[ Dodano: 23-02-2007, 18:59 ]
ok czwartku jade do warszawki po lozyska moze spocikBartek,
Bartek - 23-02-2007, 21:18
Spocik - no problemo
Jak pasek przecięła sprężyna to możesz go nie wysyłać do laboratorium . W 1998 roku NIC słownie NIC nie wywalczyłem, a serwis który mi wtedy "napraiwiał" misia dostał odpowiedź - przyspieszone zużycie spowodowane zbyt mocnym napięciem paska. Pasek był naprężony prawidłowo, a walka skończyła się na tym, że wybuliłem całą kasę za wymianę rozrządu. Nie chcę myśleć co by było gdyby pierwszy zerwał się pasek główny - już z niego wystawało zbrojenie, a większość zębów miała pęknięte podstawy - kilka dosłownie palcami oderwałem....
Hubeeert - 24-02-2007, 01:48
Bartek napisał/a: | Ad.4 - wymień przy okazji prowadnice zaworów i zawory - wydechy na 100% będziesz miał wywalone - jeszcze nie widziałem głowicy po znacznym przebiegu, żeby miała właściwy luz zawór - prowadnicach....a jak jest za duży luz, to żaden uszczelniacz nie utrzyma oleju na miejscu |
Pozwole sobie miec odmienne zdanie - chyba ze dla Ciebie 312000km to nie jest duzy przebieg.
Prowadnice - OK
Zawory - wymienione dla porzadku
Szczelnosc zaworow - sprawdzona na przyrzadzie - nawet nie trzeba bylo docierac
Glowica - brak odchylek od nominalu pod jakimkolwiek wzgledem
Co do paska - dojechalem na strzepach paska bo jak sie okazalo poszla sie walic rolka. Znaczy przestala sie krecic.
wojmi1 - 24-02-2007, 14:58
Cytat: | Pozwole sobie miec odmienne zdanie - chyba ze dla Ciebie 312000km to nie jest duzy przebieg. | 132000km Hubciu to malo dla 4g15 v8
|
|
|